woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:810/1096)

Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 182

widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 186

ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier i sól – mieszamy. Gdy zaczyn będzie gotowy do mąki dodajemy kolejno – jajko, miękkie masło, skórkę startą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy robotem z hakami ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od miski (ok. 15 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam(...)dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Umyte i odcedzone z wody truskawki pozbawiamy szypułek. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe dzielimy na kawałki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę mleka – roztrzepujemy. W wyrośnietych bułeczkach spodem szklanki „umoczonej” w mące wyciskamy dołek. Bułeczki

mojewypiekiinietylko
szczupak faszerowany drobną rybką 225

leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej

Miód i pieprz
POLĘDWICA WIEPRZOWA Z CZERWONYM PIEPRZEM 163

W kuchni stawiam na prostotę i szybkość wykonania ;) Jeśli Wy też ten przepis na pewno Wam się spodoba :) Składniki: polędwiczka wieprzowa ok 400g 2 łyżki klarowanego

Cytryna&Co.
Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy 155

porcji proste POTRZEBUJESZ piekarnik mikser nóż Składniki Koszt HUMMUS BURACZANY Z CZARNUSZKĄ burak – 1 mała szt. ciecierzyca – 2 garście (100g) sok z cytryny – 1 łyżka pasta tahini – 1 łyżeczka czarnuszka – 1 łyżka czosnek – 2 ząbki natka pietruszki – garść olej sezamowy – 2 łyżki sól HUMMUS MARCHEWKOWY Z CHILI I KUMINEM marchewka(...)ciecierzyca – 1 szklanka (ok. 2 garście) pasta tahini – 1 łyżka chili w proszku – 1 łyżeczka kumin – 2 szczypty olej sezamowy – 2 łyżki zimna woda – 2-3 łyżki sól Razem 10 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE WARZYW (60 min) BURAKI: Buraki umyć, pokroić w duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić. MARCHEW: Marchewki

Nerds Kitchen
Dżem z czereśni z cynamonem ,tradycyjny 158

jednej cytryny -dużej 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby wsad zajmował ,więcej niż połowę garnka . Zasypujemy 2,5 kg cukru , mieszamy , odstawiamy na dwie godziny ,żeby czereśnie puściły sok , wtedy dżem, nie będzie się przypalać ,no i nie trzeba dolewać wody Po tym czasie, stawiamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 196

sokiem z cytryny i obsypujemy około 1 łyżeczką przyprawy curry. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję na cienkie plastry, a następnie na paseczki). Posypujemy solą, pieprzem oraz niewielką ilością curry. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Po upływie około

Smaki Na Talerzu
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 149

wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Do każdej porcji dodać ćwiartkę cytryny. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
POLĘDWICZKA Z DORSZA Z PURE Z BATATÓW I SOSEM MANGO 167

Jakiś czas temu byłam w Giżycku i tam poznałam wspaniałego człowieka i doskonałego kucharza, Pana Janusza właściciela niezwykle uroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!! Składniki:  2 polędwiczki z dorsza(...)mango  2 duże bataty  200 g groszku cukrowego  papryczka chilli  łyżka masła  sól, pieprz sok z cytryny  szklanka sprite  olej do smażenia   Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki obrać, pokroić na grube kawałki, ugotować z małą łyżką soli, kiedy przestygną zmiksować z łyżką soli.  Groszek cukrowy ugotować i zmiksować na papkę, doprawić

pieprzny smaczek
Sok zielone witaminki 107

wypadku jest woda, której powinno się pić do 3 litrów dziennie, ale oprócz niej zamiast sztucznie barwionych napojów proponuję zrobienie domowych soków. Tym bardziej teraz kiedy wszystkie krajowe  owoce i warzywa są świeże i praktycznie na wyciągnięcie ręki. SOK ZIELONE WITAMINKI Składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogrodowe 2 jabłka 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1/2 cytryny  miód

Bon appetit mon amie
Dietetyczne lody kokosowe z mango 125

soku z cytryny 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie Przygotuj warstwę z chia - nasionka zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). Wszystkie składniki na warstwę z mango zblenduj. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej

Powiedz dietom nie
Spring rolls z awokado i krewetkami 155

sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam do wykorzystania tylko kilka sztuk). Na jednego spring rollsa użyjemy 3 połówki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy

mojewypiekiinietylko
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek 102

cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy

Raj dla Podniebienia
WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA REDMOND ECOLOGY SERIES RJ-M920S-E 133

bieżącą wodą, producent dołożył do zestawu specjalną szczoteczkę, która ułatwia mycie sita.  Wyciskarka posiada funkcję rewers. Wystarczy przełącznik nacisnąć do dołu. No to sprawdźmy jak sobie radzi wyciskarka wolnoobrotowa z marchewką.  Resztki z marchewki były na prawdę mocno suche, co oznacza, że cały sok został wyciśnięty z warzywa. ;-) PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ: - 4 duże

SMYKWKUCHNI
Pomidorowy sos do pizzy 104

sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić(...)cebuli i czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Doprawić ulubionymi ziołami. Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję. Krok po kroku: 1. Posiekać

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania