woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:804/1096)

Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 159

będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać sok z cytryny, wrzucić ziemniaki, fasolkę, posiekany

Kuchnia Pokoleń
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 210

gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy 111

cukrem, polać sokiem z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić na jakieś 2 godziny, aby truskawki puściły sok. Garnek stawiam na ogniu. Od momentu zagotowania, zmniejszam ogień do minimum, dżem musi delikatnie pyrkać. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Trudno określić dokładnie czas, gdyż różne są odmiany truskawek o różnej zawartości wody. Gotowałam około

na moim stole...
Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 375

musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa

Czerwień i błękit
Likier bazyliowo-limonkowy 147

ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu 50% 300g cukru 300ml wody źródlanej Listki bazylii płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z młodych buraków z brokułami 171

winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków łyżeczka kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco

Czerwień i błękit
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 219

grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew razem podgotować ze skórką w nieosolonej wodzie, przestudzone obrać ze skórki

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka indycza a'la Mechanik 225

jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla

Mechanik grilluje
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 133

łyżka soku z cytryny Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce

MamaOskarka
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 187

kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku + miska Tupperware, 4,3 litry szczelnie zamykana + 5 szklaneczek po Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo jest pokroić gotowe galaretki, a podczas tężenia nie zajmą wiele miejsca). WYKONANIE: Przygotowujemy galaretki, używając połowę zalecanej ilości wody, bardzo dokładnie mieszamy

Wypisz Wymaluj
Kurczak po kolumbijsku 157

pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem

Bea(u)ty kitchen
Lukier królewski 203

puder oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru

Za drzwiami kuchni
Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym. 183

powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był jędrny, dlatego solimy dopiero po obróbce. Dodajemy również pieprzu i paprykę słodką. Jajko wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem

BaRepas
czerwony barszcz 119

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka

na gazie
chłodnik z buraków 205

wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna

na gazie

Proponowane wyszukiwania