woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:798/1096)

GAZPACHO ANDALUZ 181

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne chłodniki, warto sobie przypomnieć o starym dobrym gazpacho :) Gorąco polecam w tę zimną, prostą i orzeźwiającą zupę w te upalne

Cytryna&Co.
DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM 192

jajka 100 g cukru 100 g masła 600-700 g mąki cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE 500 g twarogu 1 jajko 100 g cukru rodzynki skórka starta z połowy cytryny Do podgrzanego ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około 30 minut aby podwoiło swoją objętość. Masło rozpuścić i przestudzić(...)miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać przestudzone masło, sól, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dość gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie gorącą, wrzącą wodą zalać rodzynki, a gdy napęcznieją dokładnie odcedzić. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą (gdy masa będzie za rzadka dodać nieco mąki ziemniaczanej lub kaszę manną). Wyrośnięte ciasto podzielić

Pieguskowa Kuchnia
Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake 222

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm. Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. W misce miksera wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier puder. Dodaj jajka i rozpuszczone masło, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i wmieszaj gruszki(...)Przelej masę do tortownicy, włóż do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Easy pear cake (6 servings) Ingredients: 50 g butter, melted, plus extra

karmelowy
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 193

cebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól biały pieprz liść laurowy ziele angielskie olej słodka śmietana 18% Wykonanie:  Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony(...)rumiano. Przełożyć na talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić  posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest

Walijskie Pichcenie
Spaghetti, skrzydełka, borowik,masło i jarmuż czyli prosty obiad w krótkim czasie. 175

już ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła borowik łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 2 liście jarmużu 10 pomidorków 200 g spaghetti  łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony.  Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski(...)przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego

Dieta moja pasja
Surówka z kapusty czerwonej z rodzynkami wg Siostry Anastazji 250

orzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały słoik chrzanu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzyć. Orzechy uprażyć  w piekarniku i pokroić. Szczypiorek i cebulę posiekać drobno. Majonez wymieszać z chrzanem. Dodać do pozostałych składników(...)wymieszać. Powyższy przepis jest przepisem oryginalnym z książki Anastazji. Ja zmieniłam go o prażone orzechy na patelni a nie w piekarniku jak i sparzyłam kapustę i cebulę gorącą wodą aby była miękka. Źródło: Sałatki Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 155

obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję. Jak woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym(...)stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik

ladykitchen
Ciasto truskawkowe z galaretką. 238

Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki muszą być idealnie umyte. Ja dodatkowo przecieram je sokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm.   Ciasto pieczemy w rozgrzanym(...)piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy.  Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje.  W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek

Kuchnia Łukasza
Gravlax 298

filet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek  użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden na drugim, skórą(...)zewnątrz. Włożyć do miski i owinąć folią spożywczą. Na rybie postawić talerzyk i obciążyć go jakimiś cięższymi słoikami. Chodzi o to, aby ścisnąć łososia, który pod wpływem soli odda wodę. Wstawić do lodówki na 2 doby. Po pierwszej z nich odwinąć rybę, wylać nadmiar płynu i ułożyć ponownie w misce, tym razem kawałkiem, który wcześniej był na dole do góry

W kuchni wieczorem
Babciny królik i duszona marchewka 238

duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy

My Culinary Art
Puree z ziemniaków i groszku 204

odkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło lub olej lniany, który nada puree niesamowity smak. Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej(...)konsystencji. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło , skórke

Zofiana
Eksperymenty Brasileiro 291

marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej(...)już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu

Smaki Brazylii
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 259

Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;) Składniki:ok. 10 dużych winogronowych liści + kilka do wyłożenia garnka2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego(...)Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut. Sos: śmietankę podgrzać, dodać serki

Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek pita 364

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl
SZACHOWNICA KOKOSOWA 522

Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też

Ostra na Słodko
Nalewka z kwiatu czarnego bzu 220

Nalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :) Przepis autorstwa

Taste Of My Day
Filet z mintaja na parze 321

cierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut(...)Składniki: Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone) Świeży tymianek Cytryna Sól ziołowa, biały pieprz Filety z mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans

Kolizje Smaków
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 183

razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw  [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również(...)ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gotować, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.[ ja troszkę dolałam wody, która i tak wyparowała, a marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta

Moje domowe kucharzenie
Torcik Pavlova 134

góry folią aluminiową. Białka najlepiej żeby były w temp. pokojowej. Miska w której ubijamy powinna być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli(...)Składniki: 6 białek (bardzo dokładnie oddzielone od żółtek ) 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe Nagrzać piekarnik do 180 st. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto

moj przepis na
Torcik Pavlova 234

góry folią aluminiową. Białka najlepiej żeby były w temp. pokojowej. Miska w której ubijamy powinna być metalowa lub szklana, plastikowa niekoniecznie, miska MUSI BYĆ czysta, umyta w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i wytarta do sucha ręcznikiem papierowym. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. w piekarniku, więc jeśli(...)Składniki: 6 białek (bardzo dokładnie oddzielone od żółtek ) 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny) 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe Nagrzać piekarnik do 180 st. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto

moj przepis na
Środa: Sałatka z botwinki koziego sera i moreli 177

łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika(...)grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia

Niedzielny kucharz
Sałatka z botwinki, moreli i koziego sera 168

łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej Łyżka oleju   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej dość mocno suchą patelnię. wysyp orzechy laskowe. Smaż kilka minut, aż zaczną pachnieć. Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika(...)grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia

Niedzielny kucharz
Zupa grzybowa z orzechami 153

ząbki czosnku por 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki suszonego tymianku 0,25 łyżeczki szałwii 110g orzechów włoskich 50ml śmietany masło olej sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie:  Suszone grzyby włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut.  W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić na mniejsze(...)łyżkę masła z łyżką oleju i przesmażyć na nim warzywa - cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zamieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem, dodać pieczarki i ponownie chwilę smażyć. Warzywa zalać wodą (około litra), dodać zioła - liść laurowy, czarny pieprz, tymianek i szałwię, łyżeczkę soli i zagotować. Dodać namoczone suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Gdy zupa się zagotuje

Codzienne Gotowanie
Grillowana ośmiornica 244

wyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś  banalnie proste. Słowem rewelacja. Do przygotowania dania użyłem: 1 ośmiornicy (około 1 kg), 1 bagietki, 60 gram masła, 2 cytryn, 1 mango, 250 gram rukoli, 500 gram pomidorów koktajlowych, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku, soli morskiej, czarnego świeżo(...)się uda, to dalej idzie z górki. Ośmiornica spokojnie może być mrożona, gdyż świeże ośmiornice i tak mrozi się, aby mięso miało pożądaną konsystencję. Ośmiornicy nie należy rozmrażać w wodzie, ani tym bardziej przy użyciu kuchenki mikrofalowej - najlepiej kupić ją dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, gdzie powinna ona spokojnie rozmarznąć. W dużym garnku zagotowałem dużą ilość

Wyprawy kulinarne
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 483

podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietankę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką(...)łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać

Ciastka - domowe słodkości
Wtorek: Makaronowa sałatka caprese 229

makaronu świderki Duża garść listków bazylii Sól Pesto Garść świeżej bazylii 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku Garść orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj i osusz pomidorki, następnie wysyp na tackę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, odstaw. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 3 Zbór pesto. Wsyp składniki do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Krok 4 Wsyp makaron do głębokiej misy. Dodaj do niego odsączoną z wody mozzarellę, pomidorki, a następnie pesto. Wymieszaj całość. Dodaj umyte liście bazylii. Gotowe. Smacznego!   Artykuł Wtorek: Makaronowa sałatka caprese pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku 151

duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku   Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku(...)czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.   Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu

Smaczna Strona
miod arbuzowy --- miele di anguria 189

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

mojej kuchni
SZARLOTKA 301

kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka(...)gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około

chefintheforest
miod arbuzowy 214

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

w mojej kuchni
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 216

syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki:  Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż(...)indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw. Przygotuj zabajone : Żółtka wbij do miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 201

piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies i wstawić do piekarnika(...)godziny w 130 º C. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30%lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i odstawić do napęcznienia. Do garnka wrzucić cukier z wodą i gotować

Anielskie wypieki
Banana Dream (bez pieczenia) 183

mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min. Odstawić do do całkowitego ostygnięcia. 2) W czasie kiedy budyń stygnie przygotować galaretki. Należy użyć trochę mniejszej ilości wody niż sugeruje przepis na pakowaniu (do jednej galaretki zamiast 500 ml użyć 400 ml). 3) Kiedy budyń wystygnie, utrzeć masło i powoli, cały czas miksując dodawać do niego po jednej(...)zimnego budyniu tak aby powstał krem budyniowy. 4) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu i ułożyć 1,5 pokrojonego banana (można kawałki lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, ułożyć kawałki banana, a wszystko zalać lekko tężejąca galaretką

Fitsweet.me
Sernik japoński 188

serek. Mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Jeżeli masa jest ciepła, należy ją wystudzić. Do rondelka z masą dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę i sok z cytryny. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.  Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy dalej, aż piana będzie błyszcząca. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą(...)szpatułki lub drewnianej łyżki).  Przygotowujemy tortownicę: spód i boki wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, aby do środka podczas pieczenia nie dostała się woda.   Do formy przelewamy masę serową i umieszczamy ją w większym naczyniu (np. żaroodpornym albo w większej foremce do pieczenia ciast), które napełniamy gorącą wodą mniej więcej aby sięgała

bistro mama
Serowo-makowa tarta 235

wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(...)mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową

Swojskie jedzonko
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 237

sokowniku to tradycyjnie uzyskujemy sok,mierzymy ile go wyszło ,wlewamy do garnka i adekwatnie do ilości dodajemy cukier,gotujemy jeszcze ok 15 min na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne(...)dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować na małym ogniu ok 30-45min,następnie przecedzić przez sitko  i dalej to już postępujemy jak wyżej,pamiętajcie ,ze nie próbujemy surowego soku ani owoców ,dopiero

Swojskie jedzonko
Drobiowa galaretka 209

pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy(...)góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną

Aga w kuchni
Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami 204

szklanki cukru (można nie co mniej) 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) 1 opakowanie cukru waniliowego nadzienie z ciastek 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 2 łyżki lemon curd 50g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem) ciastka do dekoracji Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.   Całość przełożyć(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić

Di gotuje
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 271

oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia  yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, najlepsza temperatura to   od 70 do 85 ° C Jeśli nie posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym(...)można ją także w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną. Ogranicza nas tylko  wyobraźnia... Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate: -zwiększa energię i pobudza  - hamuje apetyt - spala tłuszcz - oczyszcza krew - pobudza trawienie - zwalcza wolne rodniki - poprawia pamięć - likwiduje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
galaretka z golonki i biodrówki... 215

biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym ogniu wystudzone mięso pokroić drobno(...)miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 173

formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony spód(...)pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały

Wielki apetyt
Bananowy sernik Nigelli 222

składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy(...)przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Brokuły pieczone z migdałami 428

stanie surowym zachowują swoje najcenniejsze właściwości, ale nie każdy takie lubi. Można je ugotować w wodzie, na parze albo też upiec. W każdym bądź razie warto na pewno je jeść. Jako ciekawostkę dodam, że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach(...)Brokuły pieczone z migdałami.    Składniki:  - 1 brokuł- czosnek wędzony (2-4 ząbki)- skórka starta z ½ wyparzonej cytryny- 1,5 łyżki soku z cytryny- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy (ok. 3 łyżek)- płatki migdałowe (ok. 100g)    Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy do kubeczka przez praskę (można użyć zwykłego świeżego czosnku

mojewypiekiinietylko
Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą 214

przegryza".Polecam!Skladniki:puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimnosol,pieprz1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam)Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem,dzien wczesniejzmienic wode i ugotowac fasole do miekkosci,okolo 60 minut jesli uzywasz fasoli z puszki,dokladnie wyplucz ja na sitku  fasole umiescic(...)blenderze,dodac 2 lyzki chrzanu,4 lyzki oleju i zblendowac na gladka masepaste posolic i doprawic pieprzem przed podaniem schlodzic w lodowce Uwagi: gestosc pasty mozna regulowac dodajac wody z gotowania fasoli.Nie dodawalam.Podawac z czym dusza zapragnie.Podalam z rzezucha .Bardzo nam smakowala z dodatkiem jajka na twardo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 206

pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania