woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:808/1096)

Karp z grilla 139

zapalony wędkarz i od czasu do czasu udaje mu się złowić coś sensownego, co nadaje się do wrzucenia na patelnię, a nie tylko do wypuszczenia spowrotem do wody :P I tym oto sposobem mam ostatnio w zamrażarce zapas karpi:P Poniżej tylko dwie sztuki z prawie 10:P Tutaj zostawiam jemu pole do popisu, gdyż moje "wędkowanie" ogranicza się zazwyczaj(...)sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko jej brzegi

My simple kitchen
Sok cytrusowy z chlorellą 160

makroelementów. Stanowi zatem cenny składnik diety wegetariańskiej. Sprawdzi się również jeśli chcecie zrobić sobie detoks organizmu, ponieważ doskonale oczyszcza z toksyn (wtedy jednak chlorellę najlepiej przyjmować tylko z wodą, najlepiej ok 1 h przed posiłkiem). Należy pamiętać, żeby wybierać takie algi z certyfikatem BIO. Warto zainwestować w niezanieczyszczony produkt, zwłaszcza, że taki proszek jest bardzo wydajny. Jeżeli chcecie włączyć chlorellę(...)smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli. Składniki na 2 porcje: 3 pomarańcze  1 grejpfrut 2 mandarynki 1/2 cytryny 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli Przygotowanie: Cytrusy umyj i przekrój na połówki. Wyciśnij z nich sok. Dodaj 0,5 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej chlorelli i dobrze wymieszaj. Przelej do szklanek. W razie

Ze smakiem i z pasją
Grillowana ośmiornica 86

przyprawy, wlać 2 litry wody oraz wino, doprowadzić do wrzenia. Ośmiornicę umyć pod bieżącą wodą. Wkładać ją stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund, po czym wyjmować – należy zacząć od macek i za każdym razem zanurzać ją coraz bardziej. Gdy ośmiornica będzie już całkiem zanurzona, przykryć ją talerzykiem, aby utrzymać ją pod powierzchnią wody. Gotować na średnim ogniu(...)ośmiornicę wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia. Następnie wyciąć oczy oraz czarny dziób znajdujący się na środku spodniej części, a głowę oraz macki pokroić na mniejsze kawałki. Grillową patelnię lekko natłuścić oliwą, dobrze ją rozgrzać, ułożyć kawałki ośmiornicy, grillować z każdej strony po kilka minut. Grillowana ośmiornica dobrze smakuje skropiona dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, świeżej bazylii

niecodziennikpary
Turbot duszony w winie 101

dwie mniejsze tuszki turbota, masło, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, Rybę umyć, osuszyć. Oprószyć solą i skórką z cytryny, odstawić na pół godziny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami z wody

królestwo garów
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 147

rzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku.   Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze

Karo in the Kitchen
Spaghetti ze szpinakiem – pesto ze szpinaku 114

rzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu

królestwo garów
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 224

laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku

Szalona Kuchnia Eweliny
OBIADOWA SURÓWKA Z BURACZKÓW 134

witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości buraka jest bardziej intensywny niż gotowanego. Im mniejsze buraczki tym lepsze. SKŁADNIKI / 2-4 porcje 3-4 buraki (ok. 400-500 g) 1 mała cebula (najlepiej szalotka) 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki ksylitolu

cool and minty
#8 Sałatka z kurczakiem i awokado 214

umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek.  Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki

Taste of imagination
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 167

wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy

Lamarida.pl
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 182

pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany lub mleka, lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto P.S ● alkohol możemy zastąpić sokiem z cytryny i ciasto nada

Luźna Kuchnia
Sernik owocowy na zimno 339

cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić.  Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić.  Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.  Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i gdy napęcznieje

Kuchcik gotuje
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 305

soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota i zaczęła się lekko rumienić. Pęczak dwukrotnie płuczemy wodą a kapustę kroimy drobno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa rybna z amura! 170

lekką nutą cytryny. Serdecznie Was zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania