zapalony wędkarz i od czasu do czasu udaje mu się złowić coś sensownego, co nadaje się do wrzucenia na patelnię, a nie tylko do wypuszczenia spowrotem do wody :P I tym oto sposobem mam ostatnio w zamrażarce zapas karpi:P Poniżej tylko dwie sztuki z prawie 10:P Tutaj zostawiam jemu pole do popisu, gdyż moje "wędkowanie" ogranicza się zazwyczaj(...)sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko jej brzegi
My simple kitchenmakroelementów. Stanowi zatem cenny składnik diety wegetariańskiej. Sprawdzi się również jeśli chcecie zrobić sobie detoks organizmu, ponieważ doskonale oczyszcza z toksyn (wtedy jednak chlorellę najlepiej przyjmować tylko z wodą, najlepiej ok 1 h przed posiłkiem). Należy pamiętać, żeby wybierać takie algi z certyfikatem BIO. Warto zainwestować w niezanieczyszczony produkt, zwłaszcza, że taki proszek jest bardzo wydajny. Jeżeli chcecie włączyć chlorellę(...)smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli. Składniki na 2 porcje: 3 pomarańcze 1 grejpfrut 2 mandarynki 1/2 cytryny 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli Przygotowanie: Cytrusy umyj i przekrój na połówki. Wyciśnij z nich sok. Dodaj 0,5 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej chlorelli i dobrze wymieszaj. Przelej do szklanek. W razie
Ze smakiem i z pasjąprzyprawy, wlać 2 litry wody oraz wino, doprowadzić do wrzenia. Ośmiornicę umyć pod bieżącą wodą. Wkładać ją stopniowo do gotującej się wody na kilka sekund, po czym wyjmować – należy zacząć od macek i za każdym razem zanurzać ją coraz bardziej. Gdy ośmiornica będzie już całkiem zanurzona, przykryć ją talerzykiem, aby utrzymać ją pod powierzchnią wody. Gotować na średnim ogniu(...)ośmiornicę wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia. Następnie wyciąć oczy oraz czarny dziób znajdujący się na środku spodniej części, a głowę oraz macki pokroić na mniejsze kawałki. Grillową patelnię lekko natłuścić oliwą, dobrze ją rozgrzać, ułożyć kawałki ośmiornicy, grillować z każdej strony po kilka minut. Grillowana ośmiornica dobrze smakuje skropiona dressingiem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, świeżej bazylii
niecodziennikparydwie mniejsze tuszki turbota, masło, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, Rybę umyć, osuszyć. Oprószyć solą i skórką z cytryny, odstawić na pół godziny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami z wody
królestwo garówrzadki. Po odparowaniu wody dodajemy do szpinaku przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, pozostały surowy ząbek czosnku i śmietankowy serek. Wsypujemy mieloną gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3-4 minuty. Wsypujemy starty ser Pecorino, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę-dwie do zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze
Karo in the Kitchenrzepakowego, sok z cytryny, sól, cukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu
królestwo garówlaktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku
Szalona Kuchnia Ewelinywitamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości buraka jest bardziej intensywny niż gotowanego. Im mniejsze buraczki tym lepsze. SKŁADNIKI / 2-4 porcje 3-4 buraki (ok. 400-500 g) 1 mała cebula (najlepiej szalotka) 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki ksylitolu
cool and mintyumyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek. Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki
Taste of imaginationwyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy
Lamarida.plpół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany lub mleka, lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto P.S ● alkohol możemy zastąpić sokiem z cytryny i ciasto nada
Luźna Kuchniacytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i gdy napęcznieje
Kuchcik gotujesoku z cytryny pół łyżeczki cynamonu ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota i zaczęła się lekko rumienić. Pęczak dwukrotnie płuczemy wodą a kapustę kroimy drobno
Dzieje kuchennej Wiewiórylekką nutą cytryny. Serdecznie Was zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje: - 1 filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj
SMYKWKUCHNI