formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony spód(...)pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały
Wielki apetytskładniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy(...)przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!stanie surowym zachowują swoje najcenniejsze właściwości, ale nie każdy takie lubi. Można je ugotować w wodzie, na parze albo też upiec. W każdym bądź razie warto na pewno je jeść. Jako ciekawostkę dodam, że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach(...)Brokuły pieczone z migdałami. Składniki: - 1 brokuł- czosnek wędzony (2-4 ząbki)- skórka starta z ½ wyparzonej cytryny- 1,5 łyżki soku z cytryny- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy (ok. 3 łyżek)- płatki migdałowe (ok. 100g) Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy do kubeczka przez praskę (można użyć zwykłego świeżego czosnku
mojewypiekiinietylkoprzegryza".Polecam!Skladniki:puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimnosol,pieprz1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam)Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem,dzien wczesniejzmienic wode i ugotowac fasole do miekkosci,okolo 60 minut jesli uzywasz fasoli z puszki,dokladnie wyplucz ja na sitku fasole umiescic(...)blenderze,dodac 2 lyzki chrzanu,4 lyzki oleju i zblendowac na gladka masepaste posolic i doprawic pieprzem przed podaniem schlodzic w lodowce Uwagi: gestosc pasty mozna regulowac dodajac wody z gotowania fasoli.Nie dodawalam.Podawac z czym dusza zapragnie.Podalam z rzezucha .Bardzo nam smakowala z dodatkiem jajka na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł cynamon – 1 łyżeczka [4g] 0,20 zł // LUKIER // cukier puder – 4-5 łyżek [50g] 0,40 zł sok z cytryny – 1-2 łyżki [20g] 0,10 zł Razem 7,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (1 min + 15 min czekania) Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka, płaską(...)Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy miękkim masłem (omijając brzegi) oraz obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie zwijamy w rulon zaczynając od dołu (patrz: zdjęcia). Po zwinięciu smarujemy wodą końcówkę ciasta i przyklejamy mocno do rolady aby się nie rozpadła. Rękoma zbijamy ją z lewej i prawej strony, aby ją skrócić i pogrubić. Roladę kroimy ostrym nożem – powinno wyjść
Nerds KitchenSernik na zimno chodził za mną od kilku dni. Taki klasyczny z czerwoną galaretka i truskawkami. Ze względu na to, że unikam cukru i z powodu
Cytryna&Co.większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki. W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę. Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców. Ta herbata to esencja(...)przechadzki październikowym sadem - to uczta dla podniebienia i jesienna przyjemność w każdym łyku! Domowa herbata W październikowym sadzie Potrzebujesz: 5 świeżych śliwek 2 małe jabłuszka skórka otarta z 1/2 cytryny 2 laski cynamonu 1 łyżkę suszonych owoców głogu płatki z 2 kwiatów aksamitki skórka otarta z 1/2 cytryny 50 g czarnej liściastej herbaty dobrej jakości Sposób przyządzenia: 1. Śliwki umyj
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest. Sztuka nowoczesna, w stu procentach jadalna. Rewelacyjna zabawa, wcale nie tak trudna do ogarnięcia w domu. Wystarczą farbki w proszku (lub płynne na bazie tłuszczu, nie wody), nieco masła kakaowego i trochę cierpliwości. Szczoteczka do zębów też może się przydać, wszystkie chwyty są bowiem dozwolone. Teraz już czas na przepis. Dzisiaj mam dla Was rzecz naprostszą na świecie(...)rozumiem, jak mogła mi uknąć na tyle, że nie opowiedziałam o niej na blogu. Mowa o curdzie - angielskim specyfiku, który w zasadzie jest gęstym, owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar. Dzisiaj jednak klasyk - w wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarchewki 1 łyżka czarnego sezamu sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Dressing z sriracha 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sriracha 1 mała szalotka, drobno pokrojona Pokrój rybę na kawałki. Posól i oprósz czarnym pieprzem. Rozmąć jajko w miseczce, zamocz kawałki ryby, które następnie obtocz w orzechach. Smaż(...)złoty kolor po obu stronach. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wsyp ciecierzycę. Oprósz kajeńskim pieprzem i smaż przez minutę. Blanszuj różyczki brokułu przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Marchewkę obierz ze skórki i potnij na cienkie paski. Ułóż warzywa w miskach. Na wierzchu połóż rybę i posyp sezamem. Podane składniki na dressing wymieszaj
codojedzeniałyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka cukru sól Dressing: 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć pieprzem i przyprawą do złocistego kurczaka. Odstawić na około 30 minut(...)usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy. 3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru. 4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinynajlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut. 4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki(...)świeżą posiekaną kolendrę. 5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. 6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą
Szalona Kuchnia EwelinyChwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy(...)się połączą – dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski/długie plasterki (środek z pesteczkami należy wyrzucić). Wrzucamy na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Odcedzamy. Do rozdrabniacza wkładamy listki kolendry, miksujemy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek i ponownie miksujemy. Zupę podajemy skropioną
Smaki Na Talerzu