woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:825/1096)

Placki ziemniaczane z pikantnym twarożkiem i warzywami. 174

naturalnego  młoda cukinia pół szklanki szczypiorku 2 ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól i czarny pieprz do smaku łyżka skórki otartej z cytryny Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulą  i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać(...)bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie pierwszy i trzeci powód są najważniejsze. Odsączone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i jajka. Delikatnie wylewamy wodę po ziemniakach, uważając aby nie wylać osiadłej na spodzie skrobi. Tą dodajemy do ciasta ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki ( u mnie takie z łyżki), osuszamy na papierowym ręczniku

Dieta moja pasja
Nalewka imbirowa 193

obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry. 2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. 1 i 2 wrzucić do słoja. 3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki). 4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie(...)przez gazę, sitko lub szmatkę (najlepsza opcja to sitko i coś jeszcze, bo inaczej trunek pozostanie mętny, ale nie wpłynie to na jego smak). FAZA DRUGA – 1 litr wody – ok 0.5 kg cukru Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki. Są dwa sposoby: 1) Wodę z cukrem zagotować. Ostudzić i dodać

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 192

Wiśnie umyłam. Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie. Wydrylowane owoce przełożyłam do dużego garnka. Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy(...)wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 203

Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego(...)zamykamy i pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody. Uwaga: - przed włożeniem dyni do słoików możecie ją zblendować gdzie uzyskacie idealny

Kuchenne Wariacje
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 234

Koktajl z mango i banana Arbuz: Mało kaloryczny i w 92% składający się z wody, oprócz tego zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy. Arbuz zawiera w swym składzie również ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Witaminy wchodzące(...)Pozostałe związki arbuz zawiera w bardzo znikomych ilościach. Truskawki: Truskawka posiadają duże ilości witaminy C więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz

W kuchennym oknie Ewy
Truskawki w koszyczkach 185

zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół(...)foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony rabarbar. Pavlova z rabarbarem. 188

ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków i czekały na swoją kolej. Jeszcze w zamrażalniku czekają chyba z 3 woreczki, ale na nie też już mam pomysł. Część z chęcią upiekłam, dobrze przyprawiając.  Upieczony rabarbar jest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków(...)laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać przyprawy i zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i całość posypać cukrem trzcinowym i muscovado. Piekarnik

Plate of Joy
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 143

mąki kokosowej -ksylitol Warstwa niebieska -400g jogurtu kokosowego (u nas z Lidla) -4-5 łyżek ksylitolu -100ml napoju roślinnego -2 łyżeczki płaskie agaru -sok z 1/2 cytryny -niebieska spirulina w proszku Kokosowe praliny (oczy) -150g pasty kokosowej -200ml mleka kokosowego -3 łyżki ksylitolu -wiórki kokosowe Ciasteczka -150g mielonych płatków owsianych bezglutenowych -80g mąki kokosowej(...)Wsypać wiórki kokosowe i   wszystko zagnieść. Wiórków dodawać partiami tyle aby z masy dało się lepić kulki. Praliny włożyć do lodówki. WARSTWA CZEKOLADOWA 8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 3h. 9.Kaszę ugotować w ok 200g lub nieco więcej wody. Lekko przestudzić. 10. Kasze, banany, odcedzone nerkowce i mleko kokosowe zmiksować na gładką masę. 11. Następnie dodać

Candy Pandas
Sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą i pomarańczami. 160

masłem miksujemy na mokry piasek w blenderze. Masą wykładamy dno tortownicy, wkładamy do lodówki na około 30 min.  Masa serowa; Do miski przekładamy ser, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy a także jogurt. Blenderem blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około(...)taką samą wagę cukru. Owoce sparzamy i dokładnie myjemy. Najlepiej jeśli będą bezpestkowe. Kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Przekładamy do rondelka, zasypujemy połowa cukru i zalewamy wodą (tyle aby zakryła owoce). Gotujemy pod przykryciem około 30 min. i studzimy. Następnie dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Garnek przykrywamy tylko do połowy. Syrop

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KREM BROKUŁOWO -ZIEMNIACZANA Z PESTO! 217

szybko możemy je "odchudzić".  Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Zupę pokochacie! PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 3 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szalotki - 500 ml wrzątku - 100 ml mleka - opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu - sól, pieprz - 4-5 łyżek ziaren słonecznika - 2 łyżki(...)mlekiem, gotujemy przez 15 minut ( do miękkości ziemniaków). Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik. PESTO: - 1/2 szklanki migdałów - 100 ml oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą "doniczkę") Migdały

SMYKWKUCHNI
Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów 255

pieprz i zblendować na gładką, kremową masę. Powstałe pesto przełożyć do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób(...)można polać oliwą i oprószyć posiekaną bazylią i odrobiną soli morskiej. W pesto dominuje smak suszonych pomidorów i czosnku. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, a limonkę można zastąpić cytryną. Inspiracja do przepisu:   Blissful Basil

Gospodyni Miejska
sok z ananasa i szpinaku 167

osuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie(...)znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy sok i pijemy Ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe

w mojej kuchni
Łosoś marynowany a la gravlax 249

teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki brązowego cukru 50-75 ml wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą(...)posiekany koperek, lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak "po chińsku" 228

lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez(...)skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się

Kuchnia po mojemu
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 157

tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego(...)zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania