Sernik z kremem i owocami 196wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 2 cytryn 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody(...)wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch
Passions hobbies life
Dżem Rabarbarowy 173jakieś 30 minut do godziny odstawiam aż trochę puści sok. 2. Po tym czasie włączam gaz i zaczynam gotowanie na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny. Rabarbar gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się i zagęszczenia dżemu. U mnie trwało to coś około 35 minut, może trwać to też dłużej, ważne aby dżem się zagęścił. Gotowy przekładamy(...)już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować. Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce
Gotowanie...to proste !
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 212łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. W misce ubijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą(...)dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 825gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka(...)żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką
Trzeci talerz
Naleśniki 168biegu miksera. Po kolejnej porcji mąki wlewamy szklankę mleka. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka. Zawartość laski wanilii również ląduje w misce. Ciasto powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie gotowe do smażenia naleśników. Wracając(...)patelni roztapiamy odrobinę masła - około 1-2 łyżeczek. - na tym rozpuszczamy miód. Gdy miód będzie płynny dodajemy naszą żurawinę zalaną sokiem, doprawiamy to odrobiną skórki z limonki lub cytryny i dusimy około 2-3 minut pod przykryciem. Na sam koniec, dodajemy posiekane liście mięty, mieszamy i wyłączamy gaz. Tak przygotowane nadzienie, może spokojnie spocząć na pysznym naleśniku i zostać
Kuba Gotuje
Cedr kandyzowany – konfitura z cedru 234Cedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy. Owoc odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog(...)miąższ. Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata. Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli. Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli … pomińmy. Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej
królestwo garów
Faszerowana papryka 216mieliśmy pojęcia. Papryka czerwona, bardzo lubiane warzywo i chętnie dodawane do wielu dań posiada 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a także wit. E, A oraz B6. Ponad to znajdziemy w niej aż 177 mg potasu, 29 mg fosforu, 12 mg magnezu oraz 10 mg wapnia(...)dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy. Na początku opłukaną soczewicę
Życie na widelcu
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 273olej do posmarowania formy Składniki na nadzienie: ok. 1,5 kg dość kwaśnych jabłek ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej) 5 dag rodzynek 2,5 łyżki cukru ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny 2-3 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Do szerokiej miski wsyp mąkę (odłóż 2 łyżki na rozwałkowanie ciasta), proszek do pieczenia i masło. Posiekaj masło(...)zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik
Qlinarnie i Qlinarnie
Domowy fast food 217pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3 łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól(...)wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum 1 godzinę. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w cienkie słupki. Pokrojone wrzucić do zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać olej
Gosia gotuje
Bezy matcha 146mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha
w mojej kuchni
Bezy matcha 199mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy(...)ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia
w mojej kuchni
Pieczony kurczak z sałatką z fasoli 177PIECZONY KURCZAK:SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwyW pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczakaMieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwyPołowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180CSAŁATKA Z FASOLI:SKŁADNIKI: pół(...)ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem
Smaki Brazylii
Szybka zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 2022piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem, na dnie ułożyć(...)około 35-40 min Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Smacznego
Kuchnia moimi oczami
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 522płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia(...)wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia. 4. - 180g biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody gorącej 100 ml wódki 2 łyżeczki cukru 500 ml śmietany 36% 1-2 łyżeczki cukru
Kulinarny karnet Christophera
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 259podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu(...)się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki Smakołyki
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 356pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI: - 300 g mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około(...)stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz do smaku Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części. Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny
Sajkofanka smaku
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 227Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm(...)pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.Uwagi:Podawać z ryżem i sosem jogurtowym
Gorący kąsek
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 249Czas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm(...)pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.Uwagi:Podawać z ryżem i sosem jogurtowym
Gorący kąsek
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 248laurowy8 gałązek świeżego tymiankuziele angielskiepieprz ziarnisty i mielonysok z cytrynysól1-2 łyżki mąkipuree:2 średnie brokuły2-3 ząbki czosnkusól, pieprz mielony Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut.Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję(...)wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam na puree.Puree:Zagotowuję wodę w garnku wraz z łyżką soli. DO wrzątku wrzucam brokuły podzielone na różyczki. Gotuję aż będą miękkie, ale zarazem sprężyste (ok. 5-7 minut). Odcedzam i miksuję przy pomocy blendera
W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami 174schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Do przygotowania marynaty najlepiej sprawdza się olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie powinno w niej też zabraknąć ulubionych ziół, soku z cytryny i odrobiny słodyczy Przepis na moją marynatę podaję Wam poniżej. Jaki olej wybierać do marynowania mięsa? Ja polecam Wam olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy . Cudowny smak i wysoka jakość(...)Przepis na polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami Składniki: 400 g polędwiczek z kurczaka Na marynatę: 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oleje Trawińscy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli po pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, majeranku, pieprzu i granulowanego czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka syropu klonowego Pieczone ziemniaki: 6 średniej wielkości ziemniaków 3 solidne
Słodkie okruszki
Dutch baby – historia i przepis 174Przygotowując pieczone naleśniki warto zastosować kilka prostych zasad. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie. Do pieczenia naleśnika najlepiej wykorzystać żeliwną patelnię, ponieważ lepiej przewodzi ciepło i rozkłada je równomiernie na całej powierzchni. Jeśli nie mamy żeliwnej patelni, można upiec naleśnik w zwykłej, musi jednak(...)gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem z cytryny, oprószony cukrem pudrem. Do wersji na słono świetnie smakować będzie z wysmażonym na chrupko bekonem, pomidorkami cherry, awokado, sadzonym jajkiem, serem lub twarogiem np. ze szczypiorkiem. Dutch baby z gruszką
Obiad gotowy
Domowy dżem truskawkowy 177lubię słodkich dżemów więc daję taką ilość jaka mi pasuję.Wy możecie dosypać według własnego gustu. Składniki 1,5 kg truskawek 200 g cukru sok z połowy cytryny łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) Truskawki umyć,odszypułkować,wrzucić do miski,zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny aby truskawki puściły sok.Po tym czasie odcedzamy truskawki i przekładamy do garnka(...)jest gotowy.Do wyparzonych słoików wlać dżem,zakręcić.Pilnować aby nie ubrudzić brzegów słoiczków (dżemy mogą się nie zamknąć). Pasteryzacja Do dużego garnka włożyć ściereczkę kuchenną i poustawiać słoiki.Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować 15 minut.Gorące wyjąć z garnka i postawić do góry dnem,pozostawić do całkowitego wystudzenia
Anielskie wypieki
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem tzatziki 388cieście naleśnikowym: 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka przyprawa do kurczaka pieprz, sól czosnek w proszku Ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko łyżka oleju łyżeczka octu sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w dość duże paski. Obsypujemy je przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wszystkie(...)tzatziki: duże opakowanie jogurtu greckiego 4 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku około łyżka oliwy kilka listków świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej łyżka octu winnego lub soku z cytryny sól Przygotowanie Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy je z powstałego soku i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez
e-PrzepisyKulinarne
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 299pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj i całej Rosji(...)uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone w workach na zewnątrz chat, zabierane jako prowiant na polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną
Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne 178Kiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim(...)zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem z liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę
Smakowity Blog Kulinarny
MAKARON Z ŁOSOSIEM I ZE SZPARAGAMI 166kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 min w 190 st C. Zdrewniałe(...)pociąć na kawałki). Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii
Niespełnione zdolności kulinarne
Serniczki light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach. 228brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki homogenizowane i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą serową masę. Brzoskwinię kroimy w drobną(...)galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru. Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszki
Czekoladowy torcik z czereśniami 258miksera. Następnie wsypać przesianą mąkę i kakao. Dodać łyżkę soku z cytryny, ponownie ucierać do połączenia wszystkich składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie resztę soku z cytryny. Dodawać partiami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Piec przez ok. 40-50 min. w temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt(...)cukru pudru ok. 100 g mleka w proszku (można zastąpić budyniem) 2 łyżki żelatyny 200-300 g wydrylowanych i odszypułkowanych czereśni Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 1/4 szlanki). Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dodając twarożek i mleko w proszku. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Można nasączyć dowolnym likierem wymieszanym
Kuchnia Ellie
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 256podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru 100 g śmietany(...)pieczemy 20-25 minut w 180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek
Chocolate Muffin Blog
Tradycyjna sałatka Cezar 431masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę(...)lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli
Poezja smaku
Indyk zrolowany z kuskusem 197łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie(...)cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min.. Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy
Moniki Smakołyki
Dżem aroniowo - jabłkowy 187Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony czysty inaczej 256żem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany(...)buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed
Gospodyni Miejska