woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:835/1096)

Domowy dżem truskawkowy 177

lubię słodkich dżemów więc daję taką ilość jaka mi pasuję.Wy możecie dosypać według własnego gustu.   Składniki 1,5 kg truskawek 200 g cukru sok z połowy cytryny łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)  Truskawki umyć,odszypułkować,wrzucić do miski,zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny aby truskawki puściły sok.Po tym czasie odcedzamy truskawki i przekładamy do garnka(...)jest gotowy.Do wyparzonych słoików wlać dżem,zakręcić.Pilnować aby nie ubrudzić brzegów słoiczków (dżemy mogą się nie zamknąć). Pasteryzacja Do dużego garnka włożyć ściereczkę kuchenną i poustawiać słoiki.Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować 15 minut.Gorące wyjąć z garnka i postawić do góry dnem,pozostawić do całkowitego wystudzenia

Anielskie wypieki
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem tzatziki 388

cieście naleśnikowym: 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka przyprawa do kurczaka pieprz, sól czosnek w proszku Ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko łyżka oleju łyżeczka octu sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w dość duże paski. Obsypujemy je przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wszystkie(...)tzatziki: duże opakowanie jogurtu greckiego 4 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku około łyżka oliwy kilka listków świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej łyżka octu winnego lub soku z cytryny sól Przygotowanie Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy je z powstałego soku i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez

e-PrzepisyKulinarne
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 299

pierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj i całej Rosji(...)uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone w workach na zewnątrz chat, zabierane jako prowiant na polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne 178

Kiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim(...)zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis  tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem z liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę

Smakowity Blog Kulinarny
MAKARON Z ŁOSOSIEM I ZE SZPARAGAMI 166

kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 min w 190 st C. Zdrewniałe(...)pociąć na kawałki). Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii

Niespełnione zdolności kulinarne
Serniczki light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach. 228

brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki homogenizowane i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą serową masę. Brzoskwinię kroimy w drobną(...)galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru. Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Czekoladowy torcik z czereśniami 258

miksera. Następnie wsypać przesianą mąkę i kakao. Dodać łyżkę soku z cytryny, ponownie ucierać do połączenia wszystkich składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie resztę soku z cytryny.  Dodawać partiami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Piec przez ok. 40-50 min. w temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt(...)cukru pudru ok. 100 g mleka w proszku (można zastąpić budyniem) 2 łyżki żelatyny  200-300 g wydrylowanych i odszypułkowanych czereśni  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 1/4 szlanki). Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dodając twarożek i mleko w proszku. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Można nasączyć dowolnym likierem wymieszanym

Kuchnia Ellie
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 256

podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia  sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru 100 g śmietany(...)pieczemy 20-25 minut w  180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek

Chocolate Muffin Blog
Tradycyjna sałatka Cezar 431

masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę(...)lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli

Poezja smaku
Indyk zrolowany z kuskusem 197

łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu,  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto:  pomidorki koktajlowe, rukola w całości.  Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i  ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie(...)cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min..   Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy

Moniki Smakołyki
Dżem aroniowo - jabłkowy 187

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony czysty inaczej 256

żem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany(...)buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed

Gospodyni Miejska
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 434

cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej(...)mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy

Słodkości i nie tylko
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 211

Złocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką

W kuchni Karmel-itki
Makaron w kremowym sosie z łososiem 203

filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy(...)parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy

Wędrówki po kuchni
Ciasto z rabarbarem 311

przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy(...)ciasto podałam z duszonym rabarbarem na wierzchu – wiadomo, im więcej rabarbaru tym lepiej :) Rabarbar wystarczy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zasypać cukrem, dodać ok. 0,5 szklanki wody i dusić po przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i odparowujemy resztę wody, żeby rabarbar nie był za mokry. Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć

Ciastkozercy
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 207

mielona  do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić  na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę(...)małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą

Wanilia i Kardamon
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 349

sprężysty. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Jabłka: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 3 - 4 części. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać rodzynki oraz miód i jeszcze jakiś czas smażyć(...)warstwą wyłożyć ciepłe jabłka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. * Moje jabłka podczas smażenia puściły dość sporo soku, pod koniec zagęściłam więc je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - dodałam tę zawiesinę na patelnię z jabłkami, wymieszałam i zagotowałam. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 215

puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej(...)sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.   Spara Spara The post Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 162

Chłodnik: 3 jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki:   Ciepłe (a najlepiej(...)rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik: W garnku zagotowujemy wodę. Jabłka myjemy i wkładamy na wrzątek, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Następnie obracamy jabłka i ponownie gotujemy kilka minut - dzięki temu całe będą miękkie

Kolorowy Przepisownik
Tymbaliki drobiowe 184

mięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i  gotować wszystko razem do miękkości mięsa.  Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę  z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić. Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie  wymieszać by się rozpuściła(...)wysokości.  Wszystkie zalać wywarem, po czym wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe delikatnie wyciągnąć z kubeczków, ułożyć na talerzu. Podajemy skropione cytryną lub octem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 203

jajka ze śmietanką, pieprzem, koperkiem i startym serem. Odcedzamy makaron, zostawiając sobie łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę wody po gotowaniu i śmietanę z jajkami, wsypujemy mięso łososia. Całość na małym ogniu mieszamy, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron ale zostanie jeszcze minimalnie płynny. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy(...)większa lub 2 mniejsze szalotki 2 średnie ząbki czosnku 5 łyżek startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu 1-2 łyżki posiekanego kopru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki pieprzu sól do smaku

Karo in the Kitchen
Kurczak z Makaronem Orkiszowym, czyli bardzo łatwy obiad 240

przyjściu ze szkoły, ale jak jestem w domu staram się mu to wynagradzać, więc i w te dni gotowałam, a wieczorem Młody dbał o to aby gorąca herbata z cytryną i imbirem nie kończyła mi się w kubku. Dzisiejsza propozycja to taka awaryjna, kiedy jeść trzeba a do sklepu nie ma się siły wyjść. Kiedy nie ma siły na długie(...)spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam z każdej strony bardzo dokładnie. Potem wlałam trochę wody, woka przykryłam pokrywką i tak dusiłam

Blondynka Gotuje
Maślane bułeczki z konfiturą 196

kwiatami ...  Na oparciu krzesła ciepły koc ... Książka ... W tle śpiew ptaków ...  Mała, drewniana chatka nad jeziorem ... Stary, zawalony pomost a przy nim drewniany jacht bujający się na wodzie ... Zapach świeżo zaparzonej kawy, ciepłe mleko ...  Pachnące masłem bułki ... Wiosna na dworze ... Wiosna w sercu ...  Moje wymarzone, niedzielne śniadanie.  Gdy pierwszy raz zobaczyłam te śliczności u Dominiki(...)blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać

Garniec Magalie
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 197

garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć . Następnie przepłucz we  wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości . (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały). Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw(...)pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz

Food Square
Klasyczny murzynek z kremem :) 169

łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy(...)upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżki kaszy manny 10 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Mleko zagotowujemy i do wrzącego wsypujemy cukier wanilinowy i kaszę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 10 min (do zgęstnienia). Studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce

vegetanie
Zimowa egzotyka. Tapioka z ananasem i wanilią 283

wanilią * kilka plastrów świeżego ananasa kilka pokruszonych ciasteczek (u mnie owsiane z kokosem) Na kilka godzin przed przygotowaniem deseru lub wieczorem zalać tapiokę dwoma szklankami wody. Następnego dnia odlać wodę, a tapiokę zalać mlekiem i wstawić na średni ogień. Dodać cukier i cały czas mieszać.  Gotować do momentu aż zgęstnieje, a perełki tapioki napęcznieją i staną się niemal przezroczyste(...)wierzchu kawałkami świeżego ananasa i "kruszonką" z owsianych ciasteczek.  *Użyłam domowej, którą gotuję z drobno posiekanego, mocno dojrzałego ananasa. Przesmażam go z dodatkiem ziaren wanilii, odrobiną soku z cytryny - cukier dodaję do smaku. Jest pyszny i znika w okamgnieniu

KUCHARNIA
Pstrąg tęczowy łososiowy 239

gałka muszkatołowa  kilka różyczek brokuła Sposób przyrządzenia:  Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego oraz 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w kosteczkę. Rybę zapiekamy(...)akurat ementaler oraz parmezan. Sera ścieramy tyle ile chcemy, by sos zgęstniał i przyprawiamy gałką muszkatołową. Można do ryby podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku. Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie

upichcic
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 291

poprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę(...)gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania