schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. Do przygotowania marynaty najlepiej sprawdza się olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie powinno w niej też zabraknąć ulubionych ziół, soku z cytryny i odrobiny słodyczy Przepis na moją marynatę podaję Wam poniżej. Jaki olej wybierać do marynowania mięsa? Ja polecam Wam olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy . Cudowny smak i wysoka jakość(...)Przepis na polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami Składniki: 400 g polędwiczek z kurczaka Na marynatę: 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oleje Trawińscy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli po pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, majeranku, pieprzu i granulowanego czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka syropu klonowego Pieczone ziemniaki: 6 średniej wielkości ziemniaków 3 solidne
Słodkie okruszkiPrzygotowując pieczone naleśniki warto zastosować kilka prostych zasad. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie. Do pieczenia naleśnika najlepiej wykorzystać żeliwną patelnię, ponieważ lepiej przewodzi ciepło i rozkłada je równomiernie na całej powierzchni. Jeśli nie mamy żeliwnej patelni, można upiec naleśnik w zwykłej, musi jednak(...)gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem z cytryny, oprószony cukrem pudrem. Do wersji na słono świetnie smakować będzie z wysmażonym na chrupko bekonem, pomidorkami cherry, awokado, sadzonym jajkiem, serem lub twarogiem np. ze szczypiorkiem. Dutch baby z gruszką
Obiad gotowylubię słodkich dżemów więc daję taką ilość jaka mi pasuję.Wy możecie dosypać według własnego gustu. Składniki 1,5 kg truskawek 200 g cukru sok z połowy cytryny łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) Truskawki umyć,odszypułkować,wrzucić do miski,zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny aby truskawki puściły sok.Po tym czasie odcedzamy truskawki i przekładamy do garnka(...)jest gotowy.Do wyparzonych słoików wlać dżem,zakręcić.Pilnować aby nie ubrudzić brzegów słoiczków (dżemy mogą się nie zamknąć). Pasteryzacja Do dużego garnka włożyć ściereczkę kuchenną i poustawiać słoiki.Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować.Od momentu zagotowania pasteryzować 15 minut.Gorące wyjąć z garnka i postawić do góry dnem,pozostawić do całkowitego wystudzenia
Anielskie wypiekicieście naleśnikowym: 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka przyprawa do kurczaka pieprz, sól czosnek w proszku Ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko łyżka oleju łyżeczka octu sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w dość duże paski. Obsypujemy je przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wszystkie(...)tzatziki: duże opakowanie jogurtu greckiego 4 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku około łyżka oliwy kilka listków świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej łyżka octu winnego lub soku z cytryny sól Przygotowanie Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy je z powstałego soku i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez
e-PrzepisyKulinarnepierożki. Absolutnie legendarne danie w kuchni rosyjskiej. Malutkie, nadziane surowym mięsem, doprawione pieprzem i surową cebulą. Odrobina rosołu, kwaśna śmietana, masło, usiekany koper. Suto posypane pieprzem. Podane z musztardą, cytryną lub octem. W niczym – poza wielkością – nie są podobne do naszych polskich uszek. „Pielmień” to w języku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj i całej Rosji(...)uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone w workach na zewnątrz chat, zabierane jako prowiant na polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i zjeść ze smakiem w dowolny sposób. Wołowinę (użyłam łaty wołowej) pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną
Karo in the KitchenKiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim(...)zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem z liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę
Smakowity Blog Kulinarnykokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 min w 190 st C. Zdrewniałe(...)pociąć na kawałki). Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii
Niespełnione zdolności kulinarnebrzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki homogenizowane i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą serową masę. Brzoskwinię kroimy w drobną(...)galaretką. Gdy nasze serniczki zaczną tężeć wyciągamy je i na wierzch nalewamy cytrynową galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia całego deseru. Deser podajemy z ulubionym przybraniem, np. plastrem cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego Notes Przepis własny By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkimiksera. Następnie wsypać przesianą mąkę i kakao. Dodać łyżkę soku z cytryny, ponownie ucierać do połączenia wszystkich składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie resztę soku z cytryny. Dodawać partiami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Piec przez ok. 40-50 min. w temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt(...)cukru pudru ok. 100 g mleka w proszku (można zastąpić budyniem) 2 łyżki żelatyny 200-300 g wydrylowanych i odszypułkowanych czereśni Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 1/4 szlanki). Jogurt utrzeć z cukrem, stopniowo dodając twarożek i mleko w proszku. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Można nasączyć dowolnym likierem wymieszanym
Kuchnia Elliepodbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru 100 g śmietany(...)pieczemy 20-25 minut w 180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek
Chocolate Muffin Blogmasło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę(...)lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli
Poezja smakułyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie(...)cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min.. Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy
Moniki SmakołykiJeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany(...)buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed
Gospodyni Miejskacukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej(...)mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy od zagotowania szklanki mleka. W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel. Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną. Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając. Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut. Czekamy
Słodkości i nie tylko