łyżki mąki sok z cytryny olej sól, pieprz tymianek 1 łyżka miodu 2 łyżki masła starty parmezan Przygotowanie: filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolići oprószyć pieprzem. Odstawić w garnku, w którym przygotowujesz risotto zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć ryż i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. Dolać pół szklanki gorącego bulionu(...)łyżkę zimnego masła i starty parmezan na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać posiekany tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik w miedzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie na dno i wyciągnąć liście. Po czym ponownie je wypłukać. Tak przygotowany szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Na końcu zaciągnąć zupę zahartowaną śmietaną tak, żeby nie zrobiły się grudki. Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany. Zupę szczawiową
Korniszonkimasła 50 ml białego wina 3 łyżki oliwy extra vergine sól morska do smaku natka pietruszki 1/2 papryczki chili Wykonanie: Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę z kranu i rozmrozić (około 15 minut). Opłukać krewetki i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Posiekać czosnek, natkę i papryczkę chili. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili, jeśli(...)średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną i solą morską. Przepis na Krewetki z masłem i czosnkiem w wersji do wydruku i PDF Artykuł Coś prostego – coś pysznego, czyli krewetki z masłem i czosnkiem pochodzi z serwisu Kulinarne
KulinarneImpresje.plostrego noża zdjąć skórę z łososia. Usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli istnieje. W moździerzu lekko rozetrzeć ziarna kolendry i fenkuła. W misce wymieszać sól i cukier. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ziarna kolendry i fenkuła. Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Przygotować duży arkusz folii spożywczej. Wysypać na folię cześć marynaty. Ułożyć łososia na warstwie marynaty. Przykryć go pozostałą częścią(...)jest szczelnie opatulona. Ułożyć paczuszkę z łososiem na dużym talerzu, który będzie zbierał wyciekające ewentualnie soki. Umieścić rybę w lodówce na 24h-48h. Po tym czasie zmyć marynatę zimną wodą lub usunąć wilgotnym szmatką. Osuszyć rybę dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroić w cienkie plastry i serwować. Smacznego! Artykuł Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingczosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Podgrzewaj aż miód całkowicie się rozpuści. Ułóż rybę na folii, oprósz solą i pieprzem. Polej rozpuszczonym masłem z miodem, obłóż plasterkami cytryny i wstaw do nagrzanego na 275ºC piekarnika na grilla jeśli masz tak obcję. W innym przypadku nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Piecz rybę przez 8- 10 minut w zależności(...)Wyjmij rybę i jeszcze raz posmaruj masłem wytopionym w naczynie ale już nie wkładaj do piekarnika. Przełóż rybę na półmisek i obłóż ziemniakami. Ziemniaki najpierw ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż mieszając je aby równo się zrumieniły i pokryły przyprawami. Sałatę pekińską pokrój w cienkie paski. Pokrój
codojedzeniawędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości(...)talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom - dlaczego? Ponieważ witaminy C w niej tyle co w cytrynie. Zawiera komplet witamin B oraz sporo witaminy A. Spożywając kapustę dostarczamy naszemu organizmowi wapń, magnez oraz potas. Kapusta wpływa również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Jakie jest Wasze
Pani domowaCurry z tofu i mango Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki 1 duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule(...)warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty. Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli. Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę
wegujemyJedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć(...)zdjąć i wyrzucić. Gotować zupę około 20 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak warzywa będą już miękkie dodać cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilkę i sprawdzić smak. Zupa powinna mieć wyraźnie kwaskowato-słodki smak. Wlać śmietanę wymieszać, można nie dodawać śmietany jak nie lubicie, ale prawdziwa botwinka musi mieć śmietankę Ugotować jajka na twardo
Kuchnia Pokoleńcałości jogurtem. Kurczaka – mogą to być zarówno polędwiczki jak i filet, przyrządzamy w ulubiony sposób. U mnie była to marynata z sosu sojowego, miodu, przypraw i soku z cytryny, następnie filet został usmażony. Może być również wędzony kurczak lub ugotowany. Porcja dla 2-3 głodnych osób. Drukuj Sałatka z brokuła, ogórków, jajek, pomidora z filetem z kurczaka window.ajaxurl(...)jajka 1 pomidor 1/4 czerwonej cebuli 3 ogórki małosolne 100 g kurczaka Sposób przygotowania Kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok 7-8 min. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidor kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plastry. Wszystkie składniki
Mieszam w GarnkuZawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna będzie. Dlatego bardzo się staraliśmy(...)zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią
Marder&Marder ManufactureŚledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)dzieci powoli się budzą. Ja, przechodząc obok domów wczasowych i pensjonatów, staję się mimowolnym świadkiem tego codziennego urlopowego rytuału. Docieram wreszcie do miejsca, gdzie zacumowane kutry bujają się na wodzie. Wokół nich o tej porze, zawsze zbiera się grupka ludzi. Po pół godzinie, czasem może dłużej, wracam tą samą drogą, w ręku trzymam foliową torbę. Ociekającą wodą foliową torbę
Markowy smakczosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru 4 goździki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z kolendrą, kminem, kurkumą i imbirem. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W rondlu rozgrzać masło klarowane(...)dwie minuty. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko. Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem. kurczak w jogurcie
O kuchni z uczuciemmoże być inny owocowy ) 1/4 łyżeczki cukru Wykonanie - Dresing , do miseczki wlać 2 łyżki oleju , ocet,sól,pieprz,cukier wszystko wymieszać . Dla rozluźnienia można dodać 1 łyżkę ciepłej wody. - Umyć i osuszyć warzywa. Sałatę porozrywać na kawałki , seler pokroić w plasterki dodać do sałaty wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam(...)pomyślałabym nigdy o tym. W dodatku ma najmniej kalorii , czyli idealny dla wszystkie sposoby odchudzania się. Jest bogaty w witaminę C , ma jej 10 razy więcej niż cytryna , chociaż kwasu w nim nie czuć. Zawiera naturalną witaminę B kompleks ,kwas foliowy i witaminę PP . Pierwiastki też ma takie jak: fosfor, wapń, cynk. Zapomniałam o witaminie młodości
Eli Gotowanieśrednicy 26-28 cm: KRUCHE CIASTO: 420 g mąki 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 125 ml kwaśnej śmietany lub zimnej wody Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy (lub siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy(...)około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki, ale dla mnie w takiej wersji zdecydowanie za słodka) 1 torebka budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu
Rozpustne gotowanieDelikatna, aromatyczna, dietetyczna, pełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso(...)listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu Wykonanie: Mięso myjemy i zdejmujemy skórę, zalewamy zimną wodą ok 3 l. Podpalamy gaz, doprowadzamy delikatnie do wrzenia i przykręcamy ogień. Zdejmujemy dokładnie szumowiny. Nie przykrywamy garnka pokrywką ponieważ wywar może stać się mętny. W gotowaniu galarety idziemy na zasadzie
Malinowe Pocałunkinaprawdę pyszna! Zresztą zerknijcie na moje propozycje, aby się o tym przekonać :) Kasza jest bardzo wartościową bazą dla wielu zdrowych dań ALE jej prawidłowe ugotowanie (ile kaszy na ile wody?, co zrobić by była sypka?) może sprawiać kłopoty i z pewnością wymaga zachodu. Mnie samą właśnie te czynniki zniechęcały i powodowały, że kasza nie figurowała w moim jadłospisie tak często(...)jeśli mają duże cebule, to pokrój tylko zielone części pestki z 1 granatu 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę sok z 2 cytryn 4 łyżki oliwy, np. Monini Gran Fruttato 1 łyżka miodu 2 łyżki tahiny, domowej lub ze sklepu sól i pieprz do smaku Przygotowanie sałatki wieloziarnistej: W misce wymieszaj kaszę
Chilli Czosnek i Oliwałakomczuchom ;) SKŁADNIKI Pulpeciki 500 g łososia 2 ziemniaki 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1-2 łyżki bu ł ki tartej starta sk ó rka z 1 cytryny s ó l, pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka drobno posiekanego koperku Panierka 100 g bu ł ki tartej 1 jajko **** INGREDIENTI(...)oliva 1 cucchiaio di prezzemolo tritato 1 cucchiaio di aneto tritato Impanatura 100 g di pangrattato 1 uovo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki i łososia blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 jajka, 4 łyżki startego parmezanu, skórkę cytrynową, koperek, natkę
La grande e la piccola cuocapozostają miękkie od środka, a z zewnątrz są chrupiące. Składniki: 2 kg. młodych ziemniaków ze skórką sok z 2 cytryn skórkę z 1/2 cytryny sok z 2 pomarańczy 2 łyżki musztardy 1 kostka bulionu z kury 1 łyżka rozmarynu 3/4 szklanki oliwy z oliwek sól(...)sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny
Rita creativepozostają miękkie od środka, a z zewnątrz są chrupiące. Składniki: 2 kg. młodych ziemniaków ze skórką sok z 2 cytryn skórkę z 1/2 cytryny sok z 2 pomarańczy 2 łyżki musztardy 1 kostka bulionu z kury 1 łyżka rozmarynu 3/4 szklanki oliwy z oliwek sól(...)sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny. Wykonanie
RITA food channeljakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać je wodą. Z tą babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne(...)opakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka suszonej żurawiny lukier: sok z cytryny, cukier puder do przybrania: garść żurawiny, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło aby zbielało, następie
Życie ze smakiemoraz samoistna przekąska. Przeważnie, jeśli robię świeże sałatki (czyli nie do słoików) to używam buraków pieczonych , które zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. A jeśli dodaję olej, to tylko dobrej jakości! Tym razem postawiłam na olej z ostropestu. Nadał on sałatce ciekawego, lekko ziołowego smaku i przyjemnego aromatu. Z ciekawostek dodam, że olej(...)działaniem przeciwzapalnym. Samo zdrowie. Polecam! 4 upieczone buraki (tu zerknijcie na przepis - klik ) 1 cebula 2-3 łyżki oleju z ostropestu 1-2 łyżeczki octu balsamicznego/soku z cytryny cukier/miód sól, pieprz Upieczone buraki należy obrać i pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Całość wymieszać z olejem i doprawić do smaku za pomocą octu/soku z cytryny, cukru/miodu
Di gotujerozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i chwilkę podsmażyć. Wszystko z patelni dodać do dużego garnka, wlać wodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki do garnka. Marchew, korzeń pietruszki obrać i pokroić w talarki dodać do zupy. Dodać(...)małą kostkę i wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny, ale można dodać mniej lub więcej. trzeba smakować. Rozlać zupę na talerze i ozdobić kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Kuchnia Pokoleńcytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka 40 g mąki przesianej razem z 1/4 łyżki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny Składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy najpierw na niskich potem na wysokich obrotach ok. 10 minut. Masę przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Po ok 6 godzinach lody są gotowe(...)czasie gdy lody się mrożą. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy powoli, małym strumyczkiem, masę czekoladową a następnie po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysłonecznika lekko prażymy na suchej patelni , uważając by się nie przypaliły. Pietruszkę wraz z czosnkiem , suszonymi pomidorami oraz pestkami słonecznika dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny , doprawiamy solą i pieprzem , na koniec wszystko zalewamy oliwą i wszystko razem blendujemy. Tak przygotowane polskie pesto idealnie będzie pasować jako dodatek do pieczywa, makaronów czy kluseczek. Składniki(...)też inne ulubione przyprawy do podsmażenia kurczaka 1/4 szklanki sosu sojowego Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu aldente. Po ugotowaniu odcedzamy , zostawiając przy tym 1/4 szklanki wody spod makaronu. Filety z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, przyprawiamy go przyprawami i zalewamy 1/4 szklanki sosu sojowego. Odstawiamy na parę minut , w tym czasie przygotowujemy pesto. Na patelni
Aromatyczne Podróżeprzepisie gotujemy go na koniec – dosłownie 2 minuty, z zegarkiem w ręku. Ma być al dente, nie może stać się miękką ciapą i stracić swojej szczególnej struktury. Nastawiamy wodę na makaron, solimy, stawiamy na palnik. Odsączamy z zalewy karczochy – odkładamy kilka większych do dekoracji, resztę – kroimy na 4-5 części. Na drugim palniku stawiamy sobie duży szeroki rondel. Powoli rozpuszczamy(...)zagrzany tłuszcz. Szklimy cebulki, mieszając. Do zeszklonych cebulek wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażymy do czasu gdy czosnek straci mocny, surowy zapach. Do rondla wrzucamy skórkę startą z cytryny, kapary. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją po składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość szybko i dokładnie mieszamy – sos od razu zacznie gęstnieć! Dodajemy pokrojone karczochy, gotujemy całość razem
Karo in the KitchenSzpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie min. godziny czasu odcedzić trochę wody od ryżu i zblendować ryż gładką masę. Dodać rozmrożony szpinak, mąkę ziemniaczaną i sól. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni(...)mrożone z łososia, lub pojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski) odrobina liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku cytryna sól i pieprz Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku
Kuchnia Ellieilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje(...)owoc granatu - truskawki - jogurt naturalny - nektar z agawy Owoc granatu obieramy. Odcinamy z obu stron końcówki, nacinamy skórkę (jak przy obieraniu pomarańczy). Do miski wlewamy zimną wodę, wkładamy owoc i dzielimy na ponacinane części. W wodzie wydobywamy ziarna granatu. To jest niezawodny i najprostszy sposób na przygotowanie tego owocu. Ziarenka odsączamy z wody na sitku, następnie przekładamy
mojewypiekiinietylkocebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy 1 lyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej(...)różowe. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć tuńczyka (nawet o kilkadziesiąt sekund) to mięso będzie suche i wiórowate, a ryba straci smak. Jajka gotujemy na półtwardo ( wkładamy jajka do zimnej wody i nastawiamy minutnik na 13-15 min w zależności od wielkości jajek i po tym czasie wyciągamy jajka z wody i studzimy). Pomidora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, jajka
DefinicjaSmakusyropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich(...)cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około 10-15 minut do lodówki. W tym czasie ubić 250 ml śmietany 30% lub 36% z cukrem waniliowym, cukrem pudrem
In my kitchenkrem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach(...)owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S owoce
Luźna Kuchnia