świeżych pieczarek 1 duża cebulka kwiat nagietka 3 łyżki kwaśnej śmietany olej sól,pieprz sok z cytryny szczypta tymianku łyżeczka bazylii 1 starte jabłko łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie(...)kostke,obsmażyć na złotawy kolor,dodać do duszących się pieczarek . Jabłko starkowac na tarce na dużych oczkach i dodac do pieczarek. (w czasie duszenia się grzybków można podlewać je wodą .)Doprawić przyprawami Po ok 20 min. duszenia dodać śmietane Na koniec dodać kwiat nagietka.Smacznego .... Ingredienti Funghi freschi
w mojej kuchniPyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już kilka razy z przerażeniem stwierdzałam, że w te wakacje nie było u mnie jeszcze sernika na zimno. Po kilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać(...)przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw: kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach(...)zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec wpisu znajdziecie także inne smakowite propozycje. Ciasto na tradycyjną piadinę składa się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze, że nie znoszę zapachu smalcu i nie używam go w swojej kuchni. Na szczęście wiele przepisów na piadinę wykorzystuje oliwę i ja również(...)rukola kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola nutella i banany
Chilli Czosnek i Oliwazupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu(...)warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić na oliwie pod koniec dodając marchewkę. 👌 Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, liść laurowy, kostkę warzywną
Rita creativeCiasto znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka Stanislav Vanilla Bean . Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej. Potrzebujemy(...)zastąpić go dodatkowym masłem) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Warstwa z jabłkami: 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy
MamaOskarkapatrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie(...)filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego – 100 ml octu jabłkowego – 90 g cukru trzcinowego – 100 ml wody – 4 liście laurowe – 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu – 1 łyżka owoców jałowca – 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej – kilka gałązek koperku Przygotowanie : Jeśli śledzie są słone zalej
nietylkopasta.plszparagi zapiekane z boczkiem. Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną. Mozzarellę pokroić na kawałki. W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę. Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem. Zapiekać(...)boczkiem i mozzarellą O czym warto pamiętać przygotowując zawijane szparagi. Plastry boczku, których używamy do zawiajania powinny być cienkie i długie. Mozzarellę po pokrojeniu delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi. The post Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą appeared first on MeCooks
mecooksjajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Gdy jabłka zaczną zmniejszać swoją objętość dodać miód i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż jabłka(...)zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić
Opowieści z piekarnikabyło jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy . To był strzał w dziesiątkę! Oczywiście zamiast syropu(...)się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanłyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną(...)oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp
Moja pasja smakupotem zjeść na ciepło coś przygotowanego na świeżo. Królują obok jajek na miękko, jajecznicy, omletów, kanapek z rozmaitościami. Do tego kakao lub delikatna zielona herbata z cytryną i miodem...;) Naleśniki nie tylko na słodko, ale także na słono - dziś z twarożkiem i dodatkiem świeżo grubego posiekanego szczypioru. Delikatnie przyprawione solą z przewagą świeżo zmielonego pieprzu. Smakują prosto(...)chrupiącymi brzegami. Mieliśmy ochotę na większe i grubsze naleśniki, z podanego ciasta wyszło 7 dużych naleśników. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 jaja szczypta soli 1 pakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki oleju do smażenia Na serowy farsz: 500 g twarogu półtłustego pęczek grubego szczypioru 1 żółtko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól
Zasmakuj Kuchniwiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika na sok i kontynuować wyciskanie kolejnych owoców. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze(...)otrzymamy żółty, bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku. Na kolejnym etapie proponuję spróbować: Grejpfrut, cytrynę i imbir
Pij soki wyciskane