woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:845/1096)

Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 165

gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko(...)lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody lub frytki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Wątróbka drobiowa

codojedzenia
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 142

łyżeczka syropu klonowego lub z agawy, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pióra cebuli i kurki dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową  Składniki na 3 porcje: 3 pomidory(...)pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków  Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 221

świeżego karpia po ok. 450-500g lub 1kg karpia podzielonego na dzwonka sól pieprz (używam zielonego) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki skórka otarta z cytryny według uznania 3/4 szklanki bułki tartej masło klarowane do smażenia opcjonalnie dodatkowo: 1 cebula , pokrojona w plasterki ok. 500 ml mleka sól Płaty karpia dokładnie umyć, osuszyć. Cienkim, ostrym nożem(...)nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Następnie odciąć płetwy i wyrównać filety. Ze skóry usunąć pozostałe łuski. Rybę jeszcze raz opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Każdy filet podzielić na ok. 4 cm paski. Pęsetą wyciągnąć z boków tyle ości, ile się uda.* Kawałki ryby oprószyć solą, układać w zamykanym (najlepiej szklanym) pojemniku, przekładając

Pełny talerz
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 142

można uzyskać niezłą bazę pod sos. cukinia 2 duże jabłka marchew cebula pietruszka 1/2 selera por 3 ząbki czosnku 8 pomidorów  2 papryki 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju Przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe kilka kulek czarnego pieprzu ziela angielskiego i jałowca sól i pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni(...)czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki )  i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,  podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory,  gotujemy aż się

Dieta moja pasja
Lody miętowe 261

szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną(...)przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mięta , mleko skondensowane , polewa

https:KKuchniaMniam
Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem 218

każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem(...)godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody

VioletoweKucharzenie
Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 158

siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki(...)orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak kokosowy z Komorów 182

mleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Łazanki inaczej- z kapustą, pieczarkami i ... nutką cytryny :) 201

średnia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego  Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka cukru 2 gałązki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut(...)warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.   2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia.  Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.    Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 147

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut(...)powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Ilość porcji: 4 Koszt przygotowania: ok. 50 zł Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 264

pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)cebula, pokrojona w półplasterki kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części 125 - 150 ml świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego -----------    //   ----------     płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 209

bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę zalać pozostałym bulionem i odstawić na 20 minut(...)latem można dodać jedną łyżeczkę żelatyny więcej (ok. 3 g). Oba roztwory połączyć, przelać do foremek i schłodzić w lodówce. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę, podać z serkiem, kiełkami i kawałkami limonki lub innymi dodatkami wg. uznania

SzczyptaSmaQ
Galaretka z kurczaka + film 141

Lekka, delikatna i  smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na  6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)zielonego groszku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 50 g żelatyny sól przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso

Smakowite Dania
Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami 166

cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron WYKONANIE: Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin(...)suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawijamy szczelnie i pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. W czasie gdy piecze sie ryba gotujemy groszek cukrowy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie dowolny makaron. Łososia serwujemy z groszkiem cukrowym i makaronem oraz ćwiartka cytrynki

Pyry na Gaz
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 193

fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna(...)Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po  5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!