woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:854/1096)

Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek 171

pęczek świeżej bazylii 100 ml dobrej jakości oliwy z bazylią 2 ząbki czosnku 5 dag orzeszków piniowych 2 łyżki startego sera grana padano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Kilka jajek od „szczęśliwych kurek” Listki bazylii do posypania Płatki chili do posypania Sól morska do smaku Przygotowanie: Zielone pesto: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać(...)konsystencję. Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki.  Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami chili, podawać od razu.   #lubelloveinspiracje   #lubella #lubellaisposóbnajesień

Wanilia i Kardamon
Cukinia faszerowana mięsem 145

dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt i nie rozpadnie nam się podczas pieczenia, tworząc(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Tak powstałą mieszanką faszerujemy cukinie. Podłużne cukinie możemy posypać dodatkowo serem, a okrągłe nakrywamy czapeczką. Cukinie układamy w naczyniu lub formie

ladykitchen
Cytrynowe ciasto z cukinią 152

mnie orzechy pistacjowe wymieszane z nerkowcami, ale równie dobrze sprawdzą się migdały) Przygotowanie: 1) W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz sok. 3) Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą, a na konieć starta cukinię i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia(...)stopni. 6) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary, dzięki temu unikniemy przypalenia czekolady. 7) Gotowe ciasto wystudzić, udekorować polewą z białej czekolady i posiekanymi orzechami. Artykuł Cytrynowe ciasto z cukinią pochodzi z serwisu

Fitsweet.me
Cukinia faszerowana mięsem 146

dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt i nie rozpadnie nam się podczas pieczenia, tworząc(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Tak powstałą mieszanką faszerujemy cukinie. Podłużne cukinie możemy posypać dodatkowo serem, a okrągłe nakrywamy czapeczką. Cukinie układamy w naczyniu lub formie

ladykitchen
Galareta drobiowa 191

Galareta drobiowa. Taką miałam ochotę, że postanowiłam zrobić.  Polewam sobie sokiem z cytryny lub jak kto woli octem i zajadam. Na blogu znajdziecie przepis również na galaretę wieprzową. Jeśli lubicie to zapraszam po przepis. Może i Wy skusicie się na galaretkę? Składniki: 1kg kurzych łapek lub skrzydełek 1 golonka z indyka 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera(...)laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie,  sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać

O kuchni z uczuciem
Ryba z warzywami a la po grecku 119

pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych. Marchew(...)wsypujemy marchew, pietruszkę i por. Podsmażamy ok 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy selera i paprykę. Smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat rozmieszamy w 1/3 szklanki wody, odsączony groszek i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. Na dno szklanego naczynia wykładamy 1/3 warzyw, na nie układamy

e-PrzepisyKulinarne
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 172

listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz(...)gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego

Taste Therapy
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim serem 116

kluseczkami śląskimi. Składniki: 1 część ugotowanych,wystudzonych ziemniaków 1/5 część mąki na pesto 700 g mrożonego zielonego groszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz   dodatkowo: kozi ser typu feta oliwa z oliwek     Sposób przygotowania:   Kluski śląskie: Przeciśnięte(...)dołóż wyjętą porcję ziemniaków. Zagnieć gładkie ciasto i zrób z niego  kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszcz i palcem zró w nich wgłębienie. Kluseczki gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pesto: Groszek rozmroź (najlepiej przełożyć go na 4-5 godzin do lodówki). Następnie zmiksuj na jedwabistą masę wszystkie produkty. Dopraw do smaku

Wielki apetyt
Przeziębienie w kuchni 176

ciężkiej nocy następnego dnia czuję się o wiele lepiej.Gdy czuję już drapanie w gardle, czy kicham lub mam mały katar robię gorącą malinową herbatę z dużą ilością soku z cytryny i miodu. Zjadam też dużo owoców przede wszystkim pomarańcze/kiwi (ponieważ mają dużo witaminy C).Robię też syrop z cebuli. Najprostsza rzecz na świecie, a wzmacnia i działa! Kroimy cebule(...)wyczerpania składników kilka godzin w ciepłym, ciemnym miejscu i mamy nasz syrop. Popijam łyżeczkę co parę godzin.Moczę nogi ok. 10 minut w bardzo ciepłej wodzie z solą ( w misce nalewam wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło

NA MOIM TALERZU
Mulligatawny. 177

masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami(...)zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 353

obranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości, dodaję ananasa i razem duszę do całkowitej miękkości (rozpadu dyni) i odparowania większości płynu, jaki puszczą składniki. Ananas się nie rozpadnie, więc za pomocą blendera, miksuję(...)zacznie gęstnieć masa. Zestawiam z ognia. Gorący dżem przekładam do wypażonych słoiczków, zakręcam i na kwadrans odstawiam do góry dnem. Następnie wekuję je ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmuję słoik z wrzątku i odstawiam do góry dnem na jakieś 20 minut, po czym odwracam i stawiam w normalnej pozycji, zostawiając do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO! Pozdrawiam dyniowo ;] Karmel

W kuchni Karmel-itki
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 176

jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem(...)piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż . W tej postaci smakuje nam chyba

Niedzielny kucharz
Ciasteczka mocno cytrynowe 63

pomarańczowe, cynamonowe… kwestia doboru dodatków. Co nam trzeba? 300 g masła 2 szklanki (220ml) drobnego cukru 3 jajka 1 łyżka olejku (aromatu) cytrynowego) świeżo otarta skórka z 3 cytryn 500 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 100g cukru Robimy! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy więc z lodówki około godzinki przed pracą Najpierw miksujemy masło(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy partiami- miksujemy do połączenia. Ciasto schładzamy pół godziny w lodówce. Szykujemy blaszkę wyściełaną papierem. Łyżkę stołową moczymy w szklance z wodą i nabieramy ciasta. Nakładamy na papier i mokrą łyżką formujemy krążki. Każdy krążek lekko posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut- obserwujcie czy ciasteczką

Latosiowydom
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1797

mielony – 500 g * ksylitol Dr.Oetker – 0,5 szkl * mąka pszenna – 2 płaskie łyżki * jajko L – 3 szt * śmietana 36% – 150 ml * ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker – 1 łyżeczka PANNA COTTA MANGO * mango( pulpa ) – 250 g – śmietana 36% – 250 g – cukier brzozowy (ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki(...)Oetker. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C. PANNA COTTA MANGO: Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango. Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce. Warto poczekać! Jest przepyszny

Ostra na Słodko
Szaszłyki z kurczaka i warzyw 186

ziół, np. natki pietruszki lub bazylii, tymianku, rozmarynu 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta soli morskiej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Na 4 szaszłyki: 2 ćwiartki kurczaka bez skóry i kości mała cukinia 1 mała cebula czerwona papryka 4 pieczarki 6 patyczków do szaszłyków Przygotowanie szaszłyków(...)cebulę kroimy w ósemki. Warzywa i kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie moczymy w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się podczas grillowania. Włączamy elektryczny grill. Nabijamy na patyczki naprzemiennie osączone z marynaty kawałki mięsa i warzywa, grillujemy przez około 8 minut, jeśli grillujemy jednocześnie szaszłyki i całe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię