łyżki oliwy,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Pesto z czosnku niedźwiedziego:arść listków czosnku niedźwiedziego,łyżka podprażonego słonecznika,2 łyżki startego parmezanu,do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa ok. ½ szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować(...)sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube
SzczyptaSmaQlistków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę. Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu(...)najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNIwarzywa z kaszą jaglaną. Kolorowo, wiosennie i zdrowo! Pieczone warzywa z kaszą jaglaną Składniki: Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta wędzonej lub zwykłej papryki Pozostałe: 2 marchewki 2 pietruszki 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 30 dag dyni 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu warzywnego(...)żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-12 minut. Jeżeli potrzeba, można w trakcie gotowania dolać odrobinę wody. Obraną dynię kroimy w dość dużą kostkę, marchew i pietruszkę kroimy na niewielkie plasterki lub paseczki, cebulę na ćwiartki, czosnek pozostawiamy w całości. Dynię skrapiamy 2 łyżkami oliwy wkładamy
Moja Mama Gotujetortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto forma 25x24 cm, wyłożyć papierem(...)ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto budyniowe przypomina kruche, jest smaczne z takimi dodatkami..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać parę łyżek białego wina, bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo(...)ilość wedle uznania). Można również podsmażyć pokrojoną drobno paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam je już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalnezawartością kakao 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka Przygotowanie: Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić). Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć(...)piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła
Kuchcik gotujeinnego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą(...)Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania
w mojej kuchnipodprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g* masło ( roztopione ) – 35 gFRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI:* czarna porzeczka – 250 g* cukier – 80 g* sok z cytryny – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka* żelatyna – 1,5 łyżkiMASA CZEKOLADOWA:* śmietana kremówka 36%- 150 g* miód – 1 łyżka*czekolada mleczna – 150 g* masło(...)Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.CIASTO:Żółtka ucieramy z połową
Ostra na Słodkotoksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa, nie jak zioła”. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich , którzy(...)filiżanek dziennie. Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie. Poprawia kondycję skóry! Dlaczego wybrałam LOYD ? Bo oprócz smaku „niepokrzywowego” ma..kształt piramidek. To ma duże znaczenie! Trójwymiarowe saszetki zanurzone w wodzie idealnie przepuszczają wodę, która dokładnie dociera do suszu i powoduje, że z herabtki wycisnienmy naprawdę wszystko co nam potrzeba do zdrowia. Sznureczek nie jest spiety metalową zszywką, to dodatkowy
Z Kuchni Do Kuchnijajka 4 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) 5 łyżek chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka drożdży instant 3-4 łyżki słodziku Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie(...)minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaJak zapewne zauważyliście Marta i ja stawiamy ostatnio na domowe wędliny :) Już nie pamiętam kiedy kupowałam gotową "sklepową". Oprócz chorizo, ceciny, jamon, i sobrasady z Hiszpańskiego
Cytryna&Co.W takie dni jak ten nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada :) W ten weekend chciałabym zaproponować Wam kilka pomysłów na (nie tylko owocowe
CiastkozercyPolskie kiwi. Bardzo smaczne. Składniki 1 kg kiwi cukier żelujący cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej ) oraz cukier(...)dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut
R'n'G Kitchenproszek do pieczenia i wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i mleka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar wody i dodać do ciasta. Do ciasta dodać także drobno posiekaną dymkę, zieloną papryczkę chilli i kmin rzymski. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i nakładać(...)będą miały złoty kolor. Usmażone placuszki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby placuszki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno, skropione sokiem z cytryny (opcjonalnie). Smacznego
Codzienne Gotowaniewodę – do połowy jego wysokości. Solimy do smaku i stawiamy na gaz – powinna mocno się gotować i buzować. Jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek, z miseczki wlewamy jajka do wody zaraz nad jej taflą i… wyłączamy gaz. Garnka niczym nie przykrywamy. Odmierzamy stoperem 4 minuty dla jajek rozmiaru M , 4m30s-4m50s dla jajek rozmiaru L . Jak w każdym wypadku(...)gorącego kalafiorowego purée, na purée rozkładamy chrupkie grzyby. Robimy łyżką wgłębienie w które wkładamy jajko. Całość lekko posypujemy solą, pieprzem i płatkami chili, następnie natką pietruszki, skórką startą z cytryny i wiórkami startego sera. Skrapiamy lekko oliwa truflową i podajemy od razu. Więcej przepisów na kalafiora? Zerknijcie TUTAJ SKŁADNIKI 2 średniej wielkości porcje 650-700g kalafiora (waga po podzieleniu
Karo in the Kitchen