woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:841/1096)

Białe szparagi z kalarepą, jajkiem w koszulce i domowym majonezem szczypiorkowym 127

rzepakowego (użyłam pół na pół z lnianym) 1 łyżka musztardy sok z 1/3 cytryny szczypta soli i pieprzu garść posiekanego szczypiorku   Majonez Żółtka ucieram mikserem z sokiem z cytryny i musztardą na gładką pastę. Stopniowo, cały czas miksując, dodaję olej. Olej należy dodawać partiami po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając nasza masa powinna stawać się coraz bardziej gęsta(...)zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.   Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam na sicie. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Kiedy woda się zagotuje obniżam jej temperaturę zmniejszając

Mango Papaja
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 192

podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek(...)koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku i rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać

moj przepis na
Pesto z liści rzodkiewki 161

czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku(...)makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Liście rzodkiewki to źródło różnych dobroczynnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, fosfor i żelazo. Zawierają więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, a także działają przeciwzapalnie. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Liście rzodkiewki pomagają w regulacji ciśnienia krwi

My Chcemy Jeść
Ciecierzyca na ostro 158

pomidorów 2 puszki ciecierzycy (800g) 2 średnie ziemniaki 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala sól oliwa W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać.  W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę(...)dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 146

wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach.  Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu. Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach  trudno dostępnych. Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób(...)strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku składniki dla czterech osób 1 szczupak o wadze do 1,5 kg 3-4 ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła  sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy

Miód i pieprz
Orzechówka "Marcinek" 146

bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie:  Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy(...)umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie od upodobań. Rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka naprawdę

Smaki Ewy
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 266

tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet(...)skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć

Tradycyjna kuchnia inaczej
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 207

nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w  salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo(...)Całość ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił. Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch. Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki

Mia Cucina Sofieta
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 153

czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka. Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet(...)poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz

Kuchenne Wariacje
3 przepisy na pyszne koktajle, które dodadzą Ci energii po zimie! 143

następnie pokrój na drobne kawałki wraz ze skórką. Włóż wszystko do blendera kielichowego , dodaj rukolę i szpinak, a na koniec zalej jogurtem naturalnym i ewentualnie skrop odrobiną soku z cytryny. Pyszny, zielony koktajl oczyszczający gotowy! Odchudzający koktajl na wiosną Któż nie chciałby szybko zrucić zbędnych kilogramów, które pozostały po zimie i które odkrywają światło dzienne właśnie wiosną, gdy zrzucasz(...)zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety i dedykowanych ćwiczeń, możesz nieco podkręcić swój metabolizm naszym koktajlem odchudzającym. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących składników: 5 średniej wielkości marchewek, całe mango, nieco wody, odrobina imbiru dla smaku. Zacznij od wyciśnięcia soku z marchewek w sokowirówce. Gęstą masę wlej następnie do blendera kielichowego, dodaj obrane, pokrojone w cząstki mango oraz nieco startego imbiru. Całość możesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit sajgonki z łososiem i warzywami 128

mnie mniejsze)  2 łyżki oleju kokosowego  sezam (u mnie czarny)  sos chili (opcjonalnie)  marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki. Łososia piec w 180ºC(...)warzywa i smażyć około 8-10 minut. Upieczonego łososia pokroić na niewielkie kawałki i razem z marynatą wlać do warzyw. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Papier ryżowy zmoczyć wodą, nakładać farsz i zawijać. Sajgonki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym. Piec przez około 10 minut w nagrzanym do  190ºC

Healthy food explorer
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 936

150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek po jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną(...)minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić. 3. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 4.  Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka z kurczaka w cieście francuskim 230

kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć. Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso(...)około 3 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Ryba w pomidorowej galarecie 153

oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać(...)ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed podaniem całość można ozdobić plasterkami cytryny i świeżą pietruszką.  Rybę w galarecie przygotowałam w małych kokilkach, aby jedno naczynko było porcją dla jednej osoby Pomysł na przepis z "Książki Kucharskiej" Ewy Aszkiewicz

Ugotować