maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania: 25 g rozpuszczonego masła 1 łyzka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy(...)miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę by podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa
Dzieje kuchennej Wiewiórywitamin z grupy B , beta-karotenu , kwercetyny i antyoksydantów . Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy . W większości składa się z wody, dzięki czemu ma właściwości nawilżające i świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Ogórek ze względu na swoje pH ma również właściwości odkwaszające organizm. Ogórek(...)innych warzywach i owocach. Zielony sok z jarmużu i ogórka Drukuj Porcje: 350 ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100g jarmużu (3-4 duże liście) 1 ogórek 1/2 cytryny 1/2 limonki 2 jabłka Przygotowanie 1 Jarmuż rwę na mniejsze kawałki. 2 Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. 3 Jabłka kroję na mniejsze cząstki. 4 Jarmuż, ogórka i jabłka
Book of spellsgram mrożonych zielonych małży nowozelandzkich pół fenkułu 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku kawałek kiszonej limonki (około 3 na 3 cm, ewentualnie można zastąpić skórką cytryny) kilka plasterków papryki pepperoni garść świeżych listków bazylii i kolendry 2 łyżki klarowanego masła 250 ml białego wytrawnego wina świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Jajka miksujemy z 3 łyżkami serka Apetina(...)dokładnie łączymy składniki. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność
Quinoa Raz!parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty. Gdy bataty są ugotowane, przekładamy je na grilla. Doprawiamy rozmarynem. Możemy użyć oczywiście grillowej(...)pstrąga kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Gotujemy na parze przez 15 minut. Podajemy z sałatą ze świeżą rzodkiewką i kiełkami, skropione oliwą i sokiem z cytryny. W taki sposób można przygotować każdą rybę
MarcinChefłyżka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Blenderem rozdrobnić truskawki z sokiem z cytryny i cukrem, pod koniec dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Banana rozdrobnić blenderem z sokiem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do masy bananowej(...)wsunąć równo po środku patyczki. Foremki z lodami wstawić na co najmniej 4 godziny do zamrażarki. Przy wyjmowaniu zamrożonych lodów z foremek, najlepiej delikatnie polać boki foremek ciepłą wodą. Zobacz również: Lody z herbatą Matcha
Kuchcik gotujeposłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę(...)nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest je pozostawić przez
Co na wege obiad?czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy w malakserze. Dorzucamy do nich czosnek, szczyptę soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek na opanowaniu. Boczek kroimy drobniutko i powoli smażymy na łyżeczce oliwy(...)patelni tak by tłuszcz po boczku pozostał na patelni. Na patelnię przekładamy 3/4 masy groszkowej by się podgrzała. Jajko dobrze ubijamy z jogurtem. Gotowy makaron odcedzamy zachowując pół filiżanki wody, w której się gotował. Makaron musimy szybko wmieszać w groszek na patelni. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy masę jajeczną i mieszamy tak aby masa równo pokryła makaron. Jeśli trzeba dolewamy
Dzieje kuchennej Wiewióryinternetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów(...)jedna mała) 100g suchej cieciorki (przed ugotowaniem) pieprz, sól kminek natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia Musimy pamiętać, że ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (ok. 12 godzin). Możecie też użyć takiej z puszki. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, a pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy. Z pomidorów usuwamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk(...)zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 120ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić
w mojej kuchniprzyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba 21. Tamtejsze kotleciki są ostrzejsze, mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję przepis poniżej :) Składniki : 300 g suchej(...)ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść masę. Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki
Chocolate Muffin Blogpapryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju(...)miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie
Kuchnia domowa Anibędzie ok. SKŁADNIKI: - 5 małych, świeżych ogórków - jogurt grecki owczy, jeśli nigdzie nie znajdziesz może być a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około(...)resztę składników i delektować się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :) CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ , miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki. DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest(...)suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce). Składniki na masę: masło roślinne 3/4 szk. cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku Wykonanie masy: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem
Mania Wypiekaniaciecierzycę do miękkości. Niektórzy stosują też ciecierzycę z puszki ale jej nie próbowaliśmy. Gotową ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam(...)łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze miksujemy blenderem aby połączyć. Na końcu dodajemy jeszcze suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy wodę z gotowania z ciecierzycy lub wodę mineralną albo dolewamy jeszcze trochę oliwy. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun
Kuchenne Wariacjeząbek czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz przepis Nóżki oczyszczamy , sparzamy .Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 godziny . Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę , cebulę i czosnek , a przed zakończeniem gotowania liście laurowe i ziele angielskie . Łączny czas gotowania wynosi około 3 godzin . Mięso wyciągamy(...)seler a następnie wszystko jeszcze raz mieszamy z wywarem . Doprawiamy solą i pieprzem , wlewamy do salaterek , studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia . Podajemy na zimno skropione cytryną lub octem
Smakowite Dania