woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:838/1096)

Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 204

postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda), a  z drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie pulpecików, a także podawać  zapieczoną lub smażoną. Polacy najczęściej(...)honorowe miejsce zajmuje karp . W tym roku będzie podany w złocistej, miodowej glazurze.   6 porcji 540 kcal – cena 1 porcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tort z masłaem orzechowym 219

łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii  Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko(...)temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki

Kuba Gotuje
łatwe ucierane ciasto z malinami i galaretką... 157

mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mrożone maliny 1 opakowanie, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla z grillowanym mięsem wołowym, warzywną salsą i sosem czosnkowym 190

lodówki. Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa mielonego uformować(...)tyle zwarte, że można je będzie zdjąć z tacki/folii. Następnie mięso grillować z obu stron już bezpośrednio na ruszcie, aż będzie odpowiednio przypieczone. W międzyczasie tortille posmarować pędzelkiem delikatnie wodą i ułożyć z obu stron na chwilę na rozgrzanej patelni. Na każdej tortilli u samej góry rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pionowo rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki mięso

Passions hobbies life
Tort z masłaem orzechowym 185

łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii  Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko(...)temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki

Kuba Gotuje
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 250

ząbki czosnku 6 dużych pomidorów 2 papryki liść laurowy kilka kulek czarnego pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki płaska łyżeczka cukru łyżka skórki otartej z cytryny łyżka majeranku łyżka suszonej bazylii Najlepsza jest młoda cukinia, taka którą można zużyć w całości. Tych co mają swoje warzywa w ogródku zachęcam do wcześniejszego  ich zrywania. Czekanie aż urośnie(...)zwyczaj....tuczenia cukinii. I zrywają dopiero jak jest duża i niestety stara. Pomidory obieramy ze skórki  i kroimy na ósemki. Pokrojoną w kostkę wędlinę wrzucam na gotującą się wodę i po dwóch minutach odcedzam. Robię tak ponieważ nie chcę profanować potrawy dużą ilością tłuszczu. Nawet te dobre wędliny mają go w sobie sporo, o czym łatwo można się przekonać

Dieta moja pasja
Dżem z papierówek 199

słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą powierzchnią. Gorącym dżemem napełniać słoiki, natychmiast zamykać(...)stuknięciu w nią palcem nie wydawać intensywnego dźwięku, tylko taki głuchy. Porada:  Do napełniania słoików używam lejka wyciętego z górnej części plastikowej butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej z rączką (odciąć z 10 cm powyżej szerokiego korka). Taki lejek jest bardzo praktyczny, zapobiega rozchlapaniu gorącego dżemu, rączka pozwala sprawnie przenosić z jednego słoika na drugi

Kuchcik gotuje
Mrożony jogurt truskawkowy 207

upały nie ma nic lepszego niż domowe lody , lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy. Często mrożę też sam jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. A jak zrobić mrożony jogurt truskawkowy? Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, czyli tyle ile trwa zmiksowanie składników, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej. Ponieważ(...)był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową 30%. Ja jednak chciałam jogurt mrożony w wersji fit, bez dodatkowych kalorycznych dodatków. Ponieważ truskawki mają w sobie wodę, musimy je zmiksować z jogurtem na gładką masę, potem podczas mrożenia kilka razy przemieszać, aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Następnie wystarczy trochę cierpliwości i czekać… na pyszny, dietetyczny jogurt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 193

podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie  oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło. Do zimnego tłuszczu dodać czosnek i ściętą skórkę cytrynową, ustawić na bardzo małym ogniu. Należy wykazać(...)koniec skropić pozostałym sokiem.  Podaję z wiosennymi jarzynami i mizerią.  * rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada mięsu bogaty smak ** nie podlewamy wodą/winem/bulionem - mięso puści soki, w których będzie się dusić.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Zupa ryżowa 423

ryżową. Pierwsza łyżka była jak powrót do dzieciństwa, do szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna  czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i dusić

Kuchnia Prezydentowej
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 163

szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem(...)pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu smarujemy podgrzaną na patelni marmolada pomarańczową. Jeżeli marmolada nie chce się rozpuścić możemy do niej dodać łyżkę lub dwie wody. Jemy lekko ciepłą, wtedy jest najlepsza. Smacznego! Madzia Od Pawła: Dobra, teraz tak na serio. To absolutnie najlepsza tarta jaką jadłem kiedykolwiek. A to naprawdę mocne słowa, bo ja średnio lubię

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jabłkowo-koksowe 383

łyżki mleka 100 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić(...)ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy  jasne ciasto które rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut. Polewa  W rondelku roztapiamy masło, cukier i mleko. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy

kgwjanczewo
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 253

które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką(...)chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić w cienkie plasterki.Cytrynkę wyszorować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wędzona polędwica wołowa 183

temperatury pokojowej. W tym czasie rozpalić grilla oraz w wodzie moczyć wióra do wędzenia (przez około 30 minut). Na dobrze rozżarzony węgiel/brykiet wykładamy namoczone i osuszone z nadmiaru wody wióra do wędzenia z drzewa mesquite. Następnie umieszczamy polędwicę na ruszcie i zamykamy pokrywę grilla. Temperaturę ustawiamy i utrzymujemy na poziomie 190 stopni. Polędwicę grillujemy około 30-45 minut(...)DijonRozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło!Wędzona polędwica wołowa is a post from: naRuszcie.plThe post Wędzona polędwica wołowa appeared first

naRuszcie
Harynki ze jabkym (Sałatka śledziowa z jabłkiem) 176

pieprzu Harynki żech kupiōł we ôleju- joł wie, żech je niyrołz 20 zgniōły 21 , ale jakby sie Wōm chciało, to mogecie i bez całoł noc moczyć solōne śledzie we wodzie abo mlyku. A jak już je bydziecie 22 mieć wymoczōne, to mogecie sie brać dali za robota. Cebula pokrejcie we kostka , wciepcie 23 do jaki miski, posujcie 24 cukrym(...)opłacało 5 jeść 6 tylko 7 z powodu 8 przepis 9 przypadek 10 powiedzieć 11 pasują 12 dodamy 13 trochę 14 przekąska 15 jakby 16 hrabiego 17 cytryny 18 ô= ło 19 pokrojonego 20 czasem 21 leniwy 22 będziecie 23 wrzućcie 24 posypcie 25 będzie 26 inny 27 ściemniały 28 mniejsze 29 kawałki 30 przefruną 31 gotowe 32 obiad

Chop w kuchni
Łosoś w papilotach z duszonym porem 189

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
SURÓWKA Z RZODKIEWKI I SAŁATY DO OBIADU 191

śmietanie ze szczypiorkiem. Zamiast sałaty masłowej do przygotowania surówki można użyć innej ulubionej sałaty np. lodowej albo rzymskiej. Aby sałata zachowała dłużej chrupkość dobrze jest ją skropić sokiem z cytryny lub esencją z kwasku cytrynowego. Szybka surówka na obiad - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na surówkę obiadową z sałaty i rzodkiewki w śmietanie: 1pęczek rzodkiewek(...)przygotowanie krok po kroku: Krok 1. rzodkiewkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki cebulkę ze szczypiorkiem lub szczypiorek przebrać, opłukać i bardzo drobno posiekać liście sałaty opłukać, otrząsnąć z wody i pokroić w paseczki w kubeczku rozmieszać śmietanę z solą i pieprzem Krok 2. W miseczce umieścić sałatę, dodać plasterki rzodkiewek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Krótko przed podaniem, surówkę polać

Moja Książka Kucharska
Kremówka 129

przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej (używam śmietanki 30 %) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć(...)widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem spróbuję do warstwy śmietanowej dodać kilka kropli cytryny :) Polecam i życzę smacznego :) Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez nas testem kawiarek

cucinare
Kurczak z groszkiem 145

rybnego 1 łyzka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego 4 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 200 g strączków groszku cukrowego Przygotowanie Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny(...)dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał. Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym

R'n'G Kitchen
Kwiaty forsycji - przepisy na zdrowie 158

rutynę, znaną jako witaminę C, działa antywirusowo, zawiera prawie 1% związku chroniącego przed przeziębieniem.   Herbatka z forsycji 4 gałązki z kwiatami przecinamy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie ok. 5 min. Odcedzamy i pijemy małymi porcjami w ciągu dnia. Herbata ma działanie odciążające wątrobę, działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. Napar z forsycji  10-15g kwiatów(...)ilością 0,5l wódki. Odstawiamy na 2 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem, odcedzamy. Leczniczo pijemy 2-3 razy dziennie po 10ml. Syrop z forsycji z miodem i cytryną  Kwiaty wsypać do litrowego słoika, skropić alkoholem 40 - 60 % , sokiem z cytryny, zalać miodem, ok 100ml . Odstaw na 30 minut , po upływie czasu trzeba wstrząsnąć słoikiem i można dodać

Kurnikowo
Jaglanka z zieloną pietruszką 174

Zielona pietruszka w naszym menu występuje najczęściej pod postacią pesto (zblendowana z olejem lnianym, nasionami, czosnkiem, sokiem z cytryny i podana z makaronem - np. owsianym). Dziś po raz pierwszy połączyłam ją z owocami i kaszą jaglaną. Spróujcie, naprawdę warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy(...)jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pestek z dyni 1 jabłko 1 banan 1/2 pęczka zielonej pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2  szklanki wody, gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy. W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy

Szkrab Je Sam
Kaczka z jabłkami 256

trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy w brytfance. Po 60 minutach dokładamy jabłka ze śliwkami na dno brytfanki, a dokładamy razem z tym sokiem, który puściły(...)Owoce podajemy prosto z brytfanki lub można je zblendować na gładki sos. Ja jednak optuje, za zostawieniem ich w kawałkach. Do takiej kaczki pasuje lekka sałata z oliwą i cytryną, surówka z czerwonej kapusty, kluski śląskie. Możliwości jest dużo i to pozostawiam do waszego wyboru 🙂 Post Kaczka z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą 190

pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów(...)ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente . Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na chwilę bezpośrednio do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor). Ugotowane na pół-twardo szparagi możesz również później podpiec na grillu razem z serem. Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj z obu stron na rozgrzanej

Food Square
Makowiec bezglutenowy 179

Ponieważ moja masa była dosyć rzadka dosypałam ok 1/2 szkl tapioki w kuleczkach i odstawiłam na jakiś czas do dalszego wystygnięcia. Przez ten czas tapioka zmiękła i wciągnęła nadmiar wody. W momencie kiedy masa była już tylko lekko ciepła dodałam resztę składników: 1 mała pomarańcza 3 małe jabłka  Pomarańczę należy obrać ze skórki, wyjąć pestki. Jabłka pokroić na kawałki(...)bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego:-)   Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
RUBASZNY MAKOWIEC 239

skórki pomarańczowej sól nadzienie makowe: 400g maku 200g cukru  50g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 2. Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy . W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę

Moja Książka Kucharska
Irański czosnek marynowany 238

trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich, że warzywa zalewa się tam samym octem, nie miesza się go z wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić czosnek marynowany z burakami. Pokładaliśmy nadzieje w tej marynacie. I nie zawiedliśmy się. Czosnek(...)spirytusowego 10% 1 łyżka soli Czosnek obieramy z łupin. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Krem cytrynowy 235

duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu : Z cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn, serek mascarpone oraz odrobinę barwnika spożywczego. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności(...)połączeniu z gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Możemy ją rozpuścić w kąpieli wodnej ( tzn. łamiemy czekoladę i wkładamy do szklanej miski. Miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuszczoną czekoladę- odstawiamy do przestygnięcia do temp. pokojowej.) i użyć jako polewy, lub zetrzeć na tarce i obsypać nią deser. Gotowy krem przechowujemy

Domowe Torty
Kremówka 153

przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej (używam śmietanki 30 %) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć(...)widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem spróbuję do warstwy śmietanowej dodać kilka kropli cytryny :) Polecam i życzę smacznego :) Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez nas testem kawiarek

cucinare
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 257

miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny  i posiekanymi migdałami.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy(...)pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 174

się zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę(...)pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego

Food Square

Proponowane wyszukiwania