cebuli? Zauważyłam, że pod włączonym okapem krojenie cebuli jest o wiele przyjemniejsze. Włączam wiatrak na maxa i nawet nie uronię jednej łzy! Inni zalecają moczenie cebuli w bardzo zimnej wodzie, a nawet jej mrożenie. Nic po tej poradzie jeśli wymaga ona wcześniejszego przygotowania. Ale ten sposób krojenia cebuli działa! Kolejnym sprawdzonym sposobem jest użycie okularów do pływania. Porada ta działa(...)Kolejna wypróbowana porada to żucie gumy podczas krojenia cebuli. Jest niezawodna! Najbardziej bezsensowna porada , na którą natrafiłam pobiła wszelkie rekordy. Istnieje przekonanie, że trzymanie w zębach zapałki lub kawałek cytryny pomaga przy krojeniu cebuli. Jestem ciekawa czy zapałkę trzeba podpalić… Krojenie dużej ilości cebuli jest jednak uciążliwe. Używam wtedy mojego kuchennego asystenta. Bez płaczu uzyskuję drobno pokrojoną cebulę. Przy
codojedzeniamołcie takego specjalego garca do warzynia szparglu, to musicie go powiōnzać- niciōm abo jakōm dratwōm [11] . Warzi sie go tak barzi [12] na parze, do garca nalyjcie trocha wody i jak sie już baje warzić [13] , to postołwcie tam tyn szpargel. Tyn zielōny to sie musi warzić tak dziejsiyńć minut, a tyn bioły to z piytnołście(...)jajcōw- nojlepi to je nawet leko sparzić wodōm- do miski sie dejcie te 2 żōłtka, a te biōłko to sie wciepcie na patelnia, bo co sie moł zmarnować. Wyciście cytryna, dejcie sōl i pieprz i miksujcie. Wlywejcie rozpuszczōne masło i dali miksujcie. Nojlepi to na trocha dać ta miska na garniec z warzōncōm sie wodōm, to sie to jeszcze fajni
Chop w kuchnicukru pudru 100 g zimnego masła skórka otarta z 1/3 cytryny 1 żółtko z dużego jajka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie(...)tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka np. malinowa, o smaku owoców leśnych lub inna odpowiednia do użytych owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe
Rozpustne gotowaniesię. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi(...)potrzeby możemy dodać więcej bulionu. Odwracamy mięso na drugą stronę oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie
Kulinarna Pokusawodą, odstawić i zostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie(...)pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać
MarciochaKucharzyminut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę(...)długo, aż pieczarki odparują i zmniejszą swoją objętość o połowę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wlewamy dodatkowe 2 łyżki oliwy. 4. Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn
My Culinary Artłyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć) po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy(...)również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło, sos powinien być gęsty i puszysty
Kuchnia Beatyolej do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietaną(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut. W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć
Gosia gotujeŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja
Kulinarne zapędy Kokosaroztopionej margaryny Ser zmielić dwa razy. Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser, miksować, dodać budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego(...)temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia. Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu 100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki od 1-2 cm. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut
Apetyczna babeczkaochotę dodatkowo ją “podkręcić” podjadam sandwicz maczając go w sosie chilli. Do przygotowania potrzebujemy dojrzałego awokado, które rozgniatamy widelcem wraz ze szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka). Chleb smarujemy taką awokadową pastą, następnie kładziemy warstwę pomidorów i mozzarelli. Ja lubię dodawać kolendrę, jeśli akurat mam jej doniczkę na parapecie. Kanapki przykrywamy kolejną kromką chleba(...)wanilią) – koktajl jest pożywny, sycący i idealny do zabrania ze sobą do pracy. Koktajl ananasowy z miętą Składniki: 1 dojrzały i słodki ananas, garść liści mięty, 200 ml wody gazowanej, opcjonalnie: cukier trzcinowy Koktajl ananasowy to śniadanie dla dbających o linię. Do jego przygotowania należy użyć dojrzałego ananasa – inaczej będzie szczypał w język. Najpierw go obieramy ostrym nożem
Poezja smakucukru do wypieków (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli + do nasączeniu biszkoptu 1/2 szklanki mocnej herbaty 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru krem do przełożenia biszkoptu 300 g serka homogenizowanego 3/4 szklanki mleka 10 łyżek mleka w proszku (120 g; w niebieskim opakowaniu) 150 g wafelków, np. o smaku(...)masa orzechowa na wierzch ciasta 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody do dekoracji 1-2 kostki startej gorzkiej czekolady 1 batonik Kinder Bueno Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Ugotowaćciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :) Składniki : Ciasto : - 150 g oleju, - 50 g dobrego kakao, - 1 łyżeczka kawy ( dałem inkę ), - 125 ml wrzącej wody, - 100 g zmielonego sezamu, - 30 g zmielonych płatków owsianych, - 1 łyżeczka sody, - 2 łyżki soku cytrynowego, - 3 jajka, - 100 g cukru. Krem : - puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) - 5 łyżek manny(...)wódki ( nie dałem ). Polewa : cukier puder + kakao + wrzątek Wykonanie : Kakao i kawę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka, cukier i sok z cytryny zmiksować, dodać olej i masę kakaową. Cały czas miksując dodać suche składniki. Ciasto wylać do formy ( ja wyłożyłem papierem do pieczenia ), wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni
Przepisy Mikołajagarnku, na wolnym ogniu i mieszamy, tak by skórki się nie przypaliły. W razie potrzeby uzupełniamy wodę w niedużych ilościach. Gotujemy około 30 minut, aż skórki będą miękkie, a woda wyparuje. Ciasto – składniki: - 1 kg mąki pszennej - 25 dag miodu - 2 łyżki cukru pudru - 3 całe jajka - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 kostka masła(...)ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut. Lukier – składniki: - 1/5 szklanki cukry pudru - 1 białko jajka - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną, a gdy pierniczki są już gotowe dekorujemy je wedle uznania lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Nasze pierniczki może nie wyglądają „wyjściowo
Związek na patelni