woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:824/1096)

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku 92

duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku   Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku(...)czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.   Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu

Smaczna Strona
miod arbuzowy --- miele di anguria 140

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

mojej kuchni
SZARLOTKA 250

kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka(...)gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około

chefintheforest
miod arbuzowy 168

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

w mojej kuchni
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 169

syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki:  Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż(...)indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw. Przygotuj zabajone : Żółtka wbij do miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 154

piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies i wstawić do piekarnika(...)godziny w 130 º C. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30%lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i odstawić do napęcznienia. Do garnka wrzucić cukier z wodą i gotować

Anielskie wypieki
Banana Dream (bez pieczenia) 140

mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min. Odstawić do do całkowitego ostygnięcia. 2) W czasie kiedy budyń stygnie przygotować galaretki. Należy użyć trochę mniejszej ilości wody niż sugeruje przepis na pakowaniu (do jednej galaretki zamiast 500 ml użyć 400 ml). 3) Kiedy budyń wystygnie, utrzeć masło i powoli, cały czas miksując dodawać do niego po jednej(...)zimnego budyniu tak aby powstał krem budyniowy. 4) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu i ułożyć 1,5 pokrojonego banana (można kawałki lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, ułożyć kawałki banana, a wszystko zalać lekko tężejąca galaretką

Fitsweet.me
Sernik japoński 145

serek. Mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Jeżeli masa jest ciepła, należy ją wystudzić. Do rondelka z masą dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę i sok z cytryny. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.  Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy dalej, aż piana będzie błyszcząca. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą(...)szpatułki lub drewnianej łyżki).  Przygotowujemy tortownicę: spód i boki wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, aby do środka podczas pieczenia nie dostała się woda.   Do formy przelewamy masę serową i umieszczamy ją w większym naczyniu (np. żaroodpornym albo w większej foremce do pieczenia ciast), które napełniamy gorącą wodą mniej więcej aby sięgała

bistro mama
Serowo-makowa tarta 200

wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(...)mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową

Swojskie jedzonko
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 190

sokowniku to tradycyjnie uzyskujemy sok,mierzymy ile go wyszło ,wlewamy do garnka i adekwatnie do ilości dodajemy cukier,gotujemy jeszcze ok 15 min na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne(...)dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować na małym ogniu ok 30-45min,następnie przecedzić przez sitko  i dalej to już postępujemy jak wyżej,pamiętajcie ,ze nie próbujemy surowego soku ani owoców ,dopiero

Swojskie jedzonko
Drobiowa galaretka 164

pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy(...)góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną

Aga w kuchni
Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami 159

szklanki cukru (można nie co mniej) 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) 1 opakowanie cukru waniliowego nadzienie z ciastek 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 2 łyżki lemon curd 50g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem) ciastka do dekoracji Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.   Całość przełożyć(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić

Di gotuje
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 221

oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia  yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, najlepsza temperatura to   od 70 do 85 ° C Jeśli nie posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym(...)można ją także w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną. Ogranicza nas tylko  wyobraźnia... Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate: -zwiększa energię i pobudza  - hamuje apetyt - spala tłuszcz - oczyszcza krew - pobudza trawienie - zwalcza wolne rodniki - poprawia pamięć - likwiduje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
galaretka z golonki i biodrówki... 173

biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym ogniu wystudzone mięso pokroić drobno(...)miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania