Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Polskie kiwi. Bardzo smaczne. Składniki 1 kg kiwi cukier żelujący cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej ) oraz cukier żelujący. Gorący dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu R'n'G Kitchen

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.