czwartek, 25 października 2018

Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii)

Polskie kiwi. Bardzo smaczne.












Składniki

  • 1 kg kiwi
  • cukier żelujący
  • cukier
  • ewentualnie sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej ) oraz cukier żelujący.
      Gorący dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.
      Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz