Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad… 500 g schabu wieprzowego
VioletoweKucharzenieNadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi(...)kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka
Moja smaczna kuchniaWreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo
codojedzeniaKolejne zajęcia z niesamowitym Łukaszem Konikiem! Za każdym razem wszyscy się dziwimy jak ten człowiek umie zapanować nad wszystkimi i w jak zgrabny sposób rozdziela zadania
Plate of JoyRaz na jakiś czas mam ochotę na coś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór
karmelowydosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada(...)obok składników) dostaniecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. Kosztuje około 12-15zł. Jeśli jej nie ma – zróbcie ją według tego naprawdę prostego przepisu. Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych
Karo in the KitchenJedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy drób jednak gdy dostałam udziec z bardzo młodego koźlaka to pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony(...)zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło" na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy na patelnię powstały sos (połączenie tłuszczyku z mięsa i śmietanki )i delikatnie zaprawiamy go masłem wymieszanym z mąką - gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go świeżym tymiankiem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimałego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca(...)folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem
Rozpustne gotowanie4 plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego
Gotowanie jest łatweOzorki, szczególnie te w galarecie, jak i ryby czy nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na przełomie lat 80 i 90-tych, latach mojego dzieciństwa
Bon appetit mon amieok 700 g żeberek w pasku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego gałązka rozmarynu świeżego oregano (najlepiej same kwiatostany) 200
Gotowanie jest łatweSezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Zapraszam na kolejną wersję papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone
Monia miesza i gotujetemu pisałam o tym, jak wybrać odpowiedni piekarnik ? Mój wybór padł na piekarnik marki Gorenje . Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną wieprzowinę po meksykańsku. Oczywiście przygotowaną w moim nowym piekarniku. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Wystarczy przycisnąć(...)wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne. Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Kulinarne przygody GatityKolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały
Stare Gary