wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:48/67)

Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 189

przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania. Pieczarki duszone z czosnkiem i chili(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym 242

Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI:   ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa

Kto ugości moich gości?
Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu 131

2- 3 serca wieprzowe ok 600 g 1 fenkuł 1 marchewka ziele angielskie listek laurowy tymianek sól pieprz pieprz ziołowy 50 g masła 2 łyżki śmietany

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami 209

kawałek wieprzowiny, mimo iż delikatny i raczej chudy, nie należy do moich ulubionych.  Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam. inspiracja  tutaj składniki 1 kg  polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki(...)następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać  skórkę z cytryny i  kapary.  Podgrzewać na  wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem,  sałatą i ziemniakami lub ryżem

Stare Gary
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 122

K olejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade.  Szef kuchni poleca:  "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek

SzczyptaSmaQ
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 276

Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się

Kuchnia na wzgórzu
Schab duszony w sosie ogórkowym 185

Polecam ten prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami. składniki: 7-8

Monia miesza i gotuje
Szynka duszona. 151

Dzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól

Plate of Joy
Feijoada po raz kolejny 157

Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami

Smaki Brazylii
SPAGHETTI Z MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM 125

Czasem są dni kiedy nie zdążymy zjeść śniadania a już prześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie

Z Majeczką w kuchni
Uda z indyka po rzymsku. 133

     Dziś mam dla Was Kochani przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso. Istotą przygotowania tego dania jest długie duszenie mięsa w passacie

Rozpustne gotowanie
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 150

Kto spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu

Ostra na Słodko
Kotlety mielone inaczej 253

Kotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki

Mania Gotowania
Szynka pieczona 120

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą

Pyry na Gaz
Aromatyczny karczek w sosie własnym 233

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia

magiczna kuchnia Kasi