składniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć
Mix smakuJakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich
karmelowyTym razem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i
Mango Papajanieszczęścia w nowym roku. Dlaczego? Ptactwo moi Państwo swym dzióbkiem grzebie "do tyłu", a to oznaczałoby "cofnięcie się do przeszłości, do starych problemów i trosk". Brazylijczyk na Sylwestra zje wieprzowinę gdyż prosiaczek grzebie ryjkiem w korytku "do przodu" a to oznacza że patrzy w przyszłość. Ale przejdźmy do przepisu: Składniki: Indyk (nasz miał wagę 4 kg, co wg Brasileiro oznacza(...)Później nie zmieniając temperatury(co zapobiega wyschnięciu mięsa) pieczemy przez następne 1,5 godziny, tym razem bez przykrywki, nie zapominając obracać mięsa od czasu do czasu i polewać go sosem własnym. Gotowe! Ps. Jeszcze pyszniejszy jest oczywiście z konfiturą z borówek czy żurawiną
Smaki Brazyliiziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj(...)polecam nakładanie mięsa łyżką cedzakową, żeby nie dostało się do farszu zbyt dużo wody z pomidorów), ponownie ziemniaki, ponownie mięso, ponownie ziemniaki i na koniec mięso. Teraz czas na sos beszamelowy. W garnku roztapić masło, dodajać mąkę i podsmażyć przez chwilę energicznie mieszając. Dolać lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego
Świat Domowej KuchniJasper Newton Daniel urodził się w połowie XIX wieku w Lynchburgu w amerykańskim stanie Tennessee. Dziś to małe miasteczko odwiedza rocznie około 200 tysięcy turystów, a
Smakowity Blog Kulinarny1 kg boczku ze skórą, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 łyżka soli, 330 ml piwa ciemnego, główka czosnku, kilka gałązek tymianku, 2 płaskie łyżki
królestwo garówDzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka(...)się już godzinę, a nasza fasola jest miękka, dodajemy fasolę do garnka z mięsem. Dokładnie mieszamy, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy bez przykrycia około 20 minut - w tym czasie sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego
My Culinary ArtSezon na kurki trwa a ja wykorzystuję go w pełni. Ten przepis to świetny pomysł na niedzielny obiad, do tego tradycyjnie ziemniaki oraz pyszna surówka
Mango PapajaPo prostu sałatka, jedna z wielu, taka, którą robię na szybko ze składników znalezionych w lodówce. Paradoksalnie, im większy w niej panuje "przeciąg", tym ciekawsze powstają
Kuchenne zapiski Edyty1 kg schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5
królestwo garówdietetycznych przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny (schabu) z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku. Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą. Smacznego
Codzienne GotowaniePolacy podobno kochają żeberka. Amerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się
zadanie-gotowanieGulasz wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie
Pelusiowa Kuchniaprzepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma) 0,5 dobrej(...)ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata