wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:47/67)

Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 251

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały

Stare Gary
Lasagne bolognese 289

Po prostu klasyka, którą warto od czasu do czasu wprowadzić do naszego menu. Plus tego dania jest też taki, że możemy go dowolnie urozmaicić o ulubione

Fabryka pomysłów
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 168

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis

Kulinarny karnet Christophera
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 240

Cevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić wołowiną ewentualnie wieprzowiną, czy mięskiem mieszanym. W oryginalnej wersji Cenapcici przygotowuje się na grillu, choć to nie łatwa sprawa. Ja smażę je na patelni, a później mąż dopieka je na grillu i są pyszne!!! Polecam! Składniki(...)grubym dnie rozgrzewamy, wlewamy porcję oleju i smażymy kotleciki z każdej strony do czasu, aż zbrązowieją. Podajemy od razu lub dopiekamy na grillu. Idealnym dodatkiem do takich kotlecików jest sos czosnkowy lub wiosenny sos do mięs . Pycha

Rozpustne gotowanie
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 116

 Są takie dni, kiedy pragniemy ugotować dania szczególne. Dania, które mają za zadanie oczarować naszych gości, bez pamięci. Takie dania wymagają od nas przemyślanego planu

Mango Papaja
Grzanki z polędwicą wołową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 195

 Są takie dni, kiedy pragniemy ugotować dania szczególne. Dania, które mają za zadanie oczarować naszych gości, bez pamięci. Takie dania wymagają od nas przemyślanego planu

Mango Papaja
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 174

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w

My Culinary Art
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 236

przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania. Pieczarki duszone z czosnkiem i chili(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym 275

Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI:   ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa

Kto ugości moich gości?
Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu 156

2- 3 serca wieprzowe ok 600 g 1 fenkuł 1 marchewka ziele angielskie listek laurowy tymianek sól pieprz pieprz ziołowy 50 g masła 2 łyżki śmietany

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami 230

kawałek wieprzowiny, mimo iż delikatny i raczej chudy, nie należy do moich ulubionych.  Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam. inspiracja  tutaj składniki 1 kg  polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki(...)następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać  skórkę z cytryny i  kapary.  Podgrzewać na  wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem,  sałatą i ziemniakami lub ryżem

Stare Gary
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 142

K olejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade.  Szef kuchni poleca:  "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek

SzczyptaSmaQ
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 315

Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się

Kuchnia na wzgórzu
Schab duszony w sosie ogórkowym 204

Polecam ten prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami. składniki: 7-8

Monia miesza i gotuje
Szynka duszona. 178

Dzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania