wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:47/67)

Kotlety mielone inaczej 303

Kotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki

Mania Gotowania
Szynka pieczona 166

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą

Pyry na Gaz
Aromatyczny karczek w sosie własnym 273

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 235

na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka

Gotowanie jest łatwe
Omlet zwany frittatą. 198

który dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą(...)opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera

Powiedz dietom nie
Najlepsza marynata do karkówki z grilla 286

Jak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance

DefinicjaSmaku
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 208

Widzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez

Kuchnia domowa Ani
Biała kiełbasa w piwie. 153

Odwiedziła mnie ostatnio koleżanka i zapytała czy będzie jakieś hasło związane ze zbliżającymi się świętami. Odpowiedziałam. że raczej tak. Wtedy zasugerowała, abym przygotowała białą kiełbasę w

zadanie-gotowanie
Bigos z kapusty pekińskiej 160

warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni(...)kiełbasie przekładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Do pomidorów dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony oraz kolendrę i kminek – mieszamy. Gdy uwolni się aromat przypraw, a sos na patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki

mojewypiekiinietylko
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 236

Zdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze

SzczyptaSmaQ
Beszamel + LBA 147

Dzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką, aby się(...)trzepaczki). Następnie wlewamy zimne mleko energicznie mieszając sos, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Sos doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potem gotujemy jeszcze parę minut na wolnym ogniu, aby uzyskać nieco gęstszą konsystencję. A już wkrótce zaproszę Was na lasagne z udziałem właśnie sosu beszamelowego :) Normal 0 21 false false false

psgotujemy
Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek 253

topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode(...)spróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu. Smacznego! Polędwiczki przygotowaliśmy z przepisu z książki " Wieprzowina" Anne Ridder , którą dostaliśmy od Dobrej Kiełbasy. Można ją kupić TUTAJ . Już kilka razy korzystaliśmy z tej książki i z czystym sumieniem możemy ją polecić. Są tam naprawdę fajne przepisy

Marder&Marder Manufacture
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 200

Ogniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka

Pełny talerz
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 291

rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie  zjeść(...)ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy

Kulinarny karnet Christophera
Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą 158

Składniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7

Mango Papaja