1 kg schabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
Świat Domowej KuchniKotlety ryżowe z boczkiem i serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim, aromatycznym wnętrzu.Wzbogacone o boczek i żółty ser.Z dużą ilością zieleniny.Pychota! Składniki
Gospodyni MiejskaJeśli szukacie pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki
Monia miesza i gotujeKassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim(...)odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczeniaPiec okolo 45 minut.Ostroznie uwolnic mieso z rekawa ( Uwaga !goraca para ).Pokroic mieso na porcje.Podawac z musztardowym puree ziemniaczanym .Swietnie smakuje rowniez z dodatkiem sosu musztardowego.Przygotowanie puree ziemniaczanego z musztarda:do ubijania ugotowanych ziemniakow dodaj kilka lyzek mleka lub creme-fraiche oraz 1-2 lyzki musztardy.Ilosc zalezy od ostrosci uzytej musztardy,ilosci ziemniakow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na
Wanilia i KardamonJeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet
Czerwień i błękitDziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie
Rozpustne gotowanieCzęsto przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne
Walijskie PichcenieOstatnio publikowałam przepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i
Weekendy w domu i ogrodzieSchab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko
Walijskie PichcenieROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki
Kulinarnie z Polką na KresachSzynkowe kiełbaski usmażone w panierce z mąki kukurydzianej. Ku mojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują
Gotowanie i blogowanieDziś bardzo dotkliwie odczułam pewna swą kulinarną ułomność - ciągłe poszukiwanie nowości. Nawet jak ugotuję coś naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie
sierotka maRysia w kuchnichoćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć ich sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem(...)początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość
Kulinarna PokusaZapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać. składniki: naleśniki pomidorowe 250 g przecieru pomidorowego 1 i 1/2
Monia miesza i gotujePieczeń to wg mnie idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce zaoszczędzić trochę czasu w trakcie przygotowań świątecznych. Taką pieczeń możemy przygotować sobie 1-2 dni przed
UgotujmyTo.pl