wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:53/67)

LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 113

przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym(...)smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku

Ciastka - domowe słodkości
Schab nadziewany śliwkami 113

Taki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki

Kuchnia Pokoleń
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 102

A oto moja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki

Mango Papaja
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 116

Przejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z

Kuchenne zapiski Edyty
Temesvári sertéstokány 155

czyli wieprzowina po węgiersku przyrządzona przy pomocy google translate Bardzo lubię kuchnię węgierską, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Na polskich i angielskich stronach nie mogłam jednak znaleźć nic o czym bym wcześniej nie słyszała. Postanowiłam zatem poszukać na stronach węgierskich. Tak trafiłam na to danie, które zinterpretował najpierw translator, a później ja jeszcze przerobiłam po swojemu. Nie wiem więc(...)czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link

Bazując na smaku
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 226

Talerz rozpusty. Te żeberka w coli są pełne przeciwieństw. Chrupiące i miękkie. Pikantne i słodkie. Po wyjęciu ich z marynaty macie aż trzy sposoby, w jakie

Karo in the Kitchen
Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 96

Schabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety

Pociąg Do Kuchni
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 117

Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 212

Kilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych

Kuchenne zapiski Edyty
Kluski śląskie z potrawką z szynki 202

Kluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków

Wanilia i Kardamon
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 216

zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram(...)Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów.  Z wnętrza kibinów wypływa trochę sosu z pieczenia farszu - uważajcie - gorący! Kibinai zjada się, trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem.   A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 161

Korzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak

sierotka maRysia w kuchni
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 116

Weekend za nami. Był dla mnie pracowity, ale tym razem były to niezwykle przyjemne przygotowania. Mieliśmy gości, dla których gotowałam po raz pierwszy, więc tym bardziej

W mojej kuchni
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 175

Nadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi

W kuchni Karmel-itki