wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:53/67)

Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kapustą 117

Schabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety

Pociąg Do Kuchni
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 135

Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 234

Kilka dni temu miałam przyjemność gościć na obiedzie bardzo sympatyczną, ale jednocześnie wymagającą pod względem kulinarnym parę. Moi goście nie jedzą bowiem żadnego drobiu, grzybów, tłustych

Kuchenne zapiski Edyty
Kluski śląskie z potrawką z szynki 217

Kluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków

Wanilia i Kardamon
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 235

zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram(...)Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów.  Z wnętrza kibinów wypływa trochę sosu z pieczenia farszu - uważajcie - gorący! Kibinai zjada się, trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem.   A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 187

Korzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak

sierotka maRysia w kuchni
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 135

Weekend za nami. Był dla mnie pracowity, ale tym razem były to niezwykle przyjemne przygotowania. Mieliśmy gości, dla których gotowałam po raz pierwszy, więc tym bardziej

W mojej kuchni
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 193

Nadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi

W kuchni Karmel-itki
Hiszpańska carbonara 1563

Uwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego

Poezja smaku
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 161

  Składniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek; 1 duża

Gospodyni Miejska
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 170

Pamiętacie moje krokiety z mięsem? Przygotowanie takiego farszu może wydawać się dość pracochłonne. Bo trzeba udusić mięsko, zmielić jak przestygnie, doprawić i tak dalej... 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 160

Szynka, midowo-musztardowa z czosnkiem niedźwiedzim Uwielbiam soczystą wieprzowinkę z chrupiąca skórką …ostro słodkawy smaczek marynaty..;) Dzieciaki z początku bardzo sceptycznie podeszły do kawałka mięcha

Ogrodnik w podróży
Pieczona szynka z marynaty 233

Na święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum

Czerwień i błękit
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 175

Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia

SzczyptaSmaQ