Połączenie wieprzowiny z ogórkiem i grzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz(...)podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw
Kuchnia w czekoladzieKupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie
Poezja smakuwiększą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża kapusta 4 woreczki ryżu białego 3 jajka 2 cebule masło do smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę posiekaj(...)ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie. Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj na wolnym ogniu 1,5 h - 2h Sos: Do bulionu dodaj 2 puszki pomidorów ( albo 2 przeciery pomidorowe), paprykę słodką, sól, pieprz i papryczki pokrojone. Smacznego
Niezły MłynekPożywna zapiekanka z ziemniaków i cienkiej kiełbaski. Ziemniaki można wcześniej podgotować wtedy czas pieczenia będzie krótszy, u mnie wersja z surowych. składniki: 1 kg ziemniaków 400
Monia miesza i gotujeBułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję
DefinicjaSmakubyło u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 1,5 godz. Im większy kawałek schabu tym dłużej go pieczemy. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem. Jeśli natomiast sos nam wyparował wtedy mięso podlewamy ciepłą wodą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło(...)pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy
Kuchenne Wariacjekawie (u mnie w formie obiadowej) . Żeby było bardziej egzotycznie, postanowiłam jako dodatek przygotować indyjskie chlebki naan - przepis na nie znajdziecie na blogu już jutro. Potrzebne nam: - 500 g wieprzowiny pokrojonej w kawałki na gulasz - 2 duże cebule - główka czosnku - 180 ml dosyć mocnej kawy - pół kostki masła (100g) - suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia - 2 łyżki mąki pszennej - 6 łyżek(...)Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. W szklance rozrobić mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę maggi, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z pitą, chlebkiem naan, kaszą bulgur lub kuskusem
W poszukiwaniu inspiracjiJeśli uważacie, że to co widać na zdjęciu wygląda jak tradycyjny polski obiad, to ja się z taką opinią zgadzam. Z drugiej strony wierzę pani Nielsen
zadanie-gotowanieShoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki
Magia jedzenia.Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka – jedno z moich ulubionych mięs, zawsze pyszna i soczysta Niestety przygotowuję je stosunkowo rzadko, gdyż do niskokalorycznych ono nie należy. Jednak raz na jakiś
karmelowyPlanowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany
Kuchenne zapiski Edytydruga opcja jest lepsza przy stosowaniu wilgotnych składników, jak np. dzisiejsza surówka. szarpana wieprzowina w tortilli 1 kg pulled pork, 1 porcja surówki z kapusty pekińskiej 8 dużych placków tortilli Placki podgrzewaj na suchej patelni. Układaj porcję surówki, na to limonkowa szarpana wieprzowina 1 kg wieprzowiny bez kości, 3 łyżki soli, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku(...)cebula, skórka z 2 limonek, 2 łyżki oleju Z limonek zetrzyj skórkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj te składniki z solą i pieprzem. Natrzyj nimi wieprzowinę i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia obsmaż na oleju, najlepiej w brytfance, w której mięso będzie się piekło. Do naczynia z mięsem wlej 1 szkl. wody. Piecz około 6 godzin
Eksperyment sobotniDanie przygotowałam dość dawno, ale bardzo smakowało moich facetom, dlatego stwierdziłam, że warto przepis opublikować. Użyłam domowych tortilli, ale kupione też się nadają. Składniki: 8 placków
Czerwień i błękitPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3
Kuchnia domowa Ani