wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:32/67)

Restauracja Sarmacka - opinia 147

wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem

Pasja Smaku
Klops z boczniakami. 142

grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki i podaje z pieczywem, sałatą i pomidorami bądź(...)drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz        Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą

Rozpustne gotowanie
Sałatka z ananasem, szynką, żółtym serem, porem, jajkiem i kukurydzą 480

Najczęściej na blogu pojawiają się sałatki zielona z sałatą jako baza i różnymi dodatkami. Ta sałatka jest nieco cięższa ale i bardziej treściwa, odchudziłam ją nieco

Mango Papaja
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 122

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po ugotowaniu nie jest ono wysuszone na wiór. Jeżeli będziecie mieli okazję kupić biodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków(...)czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu biodrówkę wyjmujemy a wywar przecedzamy przez sito. Odlewamy około

Smaki Ewy
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 168

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta karkówka, duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie

karmelowy
MAKARON Z CZERWONĄ FASOLĄ I CHORIZO 140

Chorizo   to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki.                         Plasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki  i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty(...)czosnek, bazylię, oregano,pieprz i sól. Podlałam wszystko wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a smak które daje chorizo jest przepyszny. Smacznego

potrawyregionalne
Szwedzkie klopsiki 188

Jeśli wierzyć statystykom, co minutę klienci IKEI zjadają 285 szwedzkich klopsików. Jak więc mogłabym zacząć od jakiegokolwiek innego dania? Dziewięć i pół miliona Szwedów nie może

W kuchni wieczorem
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 223

przygotować chińskie noodle  w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli(...)patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy

W kuchni wieczorem
Polędwiczki z kurkami 119

Sezon na kurki w pełni chociaż w tym roku tych  małych, złotych darów lasu jest nie za wiele. Można je za to kupić w sklepach

Bon appetit mon amie
Makaron w sosie grzybowym 161

  Aromatyczna propozycja na obiad Składniki 200 g makaronu om nom nom 250 g karkówki 200 g odgotowanych grzybów leśnych 1 garść grzybów suszonych 3/4 szklanki

czarrna od kuchni
Pasztet z królika według Danusi 139

Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie(...)wątrobę i gotować tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową

Marder&Marder Manufacture
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 123

Kurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs 204

Jakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić

karmelowy
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 260

sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju i wody . Coś(...)już gęsta, możemy powolnym ruchem góra-dół zemulsyfikować całość. Podobnie jak powyżej – ciepłą wodą rozcieńczamy majonez do właściwej konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Czerwone curry z wieprzowiny 170

Pyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :) Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :) A robi się je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry(...)mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej 3 woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania