wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:27/67)

Grecka Musaka 204

Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników. Z definicji musaka jest to zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego zalana sosem beszamelowym. Muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam. Smaki idealnie się łączą, po prostu cudo! :) Przepis pochodzi ze strony Smakołyki i Koraliki, z odrobiną moich modyfikacji(...)przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 173

dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu

Codogara
Placek po węgiersku 148

sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka

MyCookBook.pl
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 200

sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości. Ja wykorzystałam do mojej Shakshuki smalec ze skwarkami, choć oryginalnie w Maroko nie stosuje nic co pochodzi z wieprzowiny. Ja mogę więc tak zrobiłam bo chodziło(...)cebulka jest zrumieniona dodać pomidory i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Żeberka w ketchupie i cebuli 739

Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kg żeberek 150 ml ketchupu 1 łyżka sosu worcester 1

Na Ciasteczkowych Papierach
Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 134

3 serca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 132

                         Po krótkiej

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczny schab ze śliwkami 138

„Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego

Wiem co jem
Wieprzowina z natką i czosniem 130

Składniki: 1 kg łopatki 4-6 ząbków czosnku natka pietruszki pieprz, słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu, tymianku, lubczyku i imbiru kilka kropel sosu sojowego Solanka

Gaździnka warzy
Chinkali – gruzińskie pierożki 205

nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!Bierzemy w palce, za „ogonek”.A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu ( ja oczywiście pożeram(...)CIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* mąka pszenna do podsypywania – 0,5 szkl* woda – 2/3 szkl* sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ:* miękka wołowina – 400 g* miękka wieprzowina – 200 g* cebula – 2 szt* natka pietruszki – 1 garść* woda – ok. 4 łyżki* kolendra – 1 garść* sól – 0,5 łyżeczki* pieprz

Ostra na Słodko
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 151

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim

Z Majeczką w kuchni
Schab w sosie z porem i marchewką 150

Składniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta

Moja Galeria Smaku
Kotleciki nadziewane pomidorkiem koktajlowym 105

Ostatnio mam fazę na pomidory, więc na jeden z obiadów przygotowałam kotleciki nadziewane pomidorkiem i podałam je na pomidorowym sosie z pełnoziarnistym makaronem. Czytaj więcej »

Kuchenne zapiski Edyty
Włoskie Pierożki Agnolotti 218

jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli

Mania Gotowania
Karkówka w sosie chrzanowym 182

Bardzo lubie przyrządzać karkówkę na obiad. Mięsko to jest bardzo smaczne i soczyste. Nadaje się do duszenia, grillowania, smażenia i pieczenia. Tym razem polecam karkóweczkę w

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania