Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych mięs,wędlin, drobiu. Kurczak i indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :) Składniki
Kulinarne pyszności MolkiKiełbasa szynkowa drobiowa Wędlina ze sklepu mówię stanowcze nie. To nic trudno, sami możemy zrobić w domu pyszną zdrową dietetyczną kiełbasę szynkową z drobiu. Smak wygląd
Kulinarne pyszności MolkiKupując mięso zawsze wybieram najlepszej jakości, który gwarantuje nam znak QAFP. dobrysmakznatury.pl trwa konkurs z partnerem akcji delikatesami Alma www.almamarket.pl Po więcej szczegółów zapraszam na stronę
Kulinarne pyszności MolkiPółki sklepowe uginają się od konserw, można wybierać, przebierać w puszkach i puszeczkach. Jednak jeszcze bardziej uginają się półeczki od składu, a raczej od tablicy
Dieta moja pasjaok 1,3 kg schab karkowy, 1 łyżka soli, garść posiekanego rozmarynu, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka owoców ziela angielskiego, 6 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6
królestwo garówświątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadomową kiełbasę czy też białą robię już od ponad 3 lat. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Choć muszę przyznać początki nie były łatwe. A to wyszła za sucha a to za ostra albo nie taka konsystencja. Po kilkunastu próbach wreszcie jest przepis, według którego wciąż przygotowuję tą pyszną wędlinę
W garach u GosiWłasne wędliny robimy już od jakiegoś czasu, ale ta szynka wyszła nam rewelacyjnie. Zgadniecie czemu ? Otóż dzięki otoczce tłuszczyku, który znajduje się na mięsie. Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, jednak staramy się go pozbywać, bo ma dużo kalorii i... tuczy. Tym razem kupiłam szynkę z tłuszczykiem i postanowiłam porównać smaki obydwu szynek: z tłuszczykiem(...)się domyślacie smaczniejsza okazała się oczywiście ta z tłuszczykiem. Oto przepis jak ją przygotować. Szynka domowa wędzona Czas przygotowania: 7 dni peklowania + 4 godziny wędzenia + czas parzenia Składniki: 1500 g szynki wieprzowej z tłuszczem siatka wędliniarska lun sznurek strzykawka z grubą igłą Zalewa: 60 g peklosoli 15 g cukru 700 ml wody 2 listki laurowe
Kulinarne przygody GatityTeraz kolejna porcja domowej wędlinki. Sposób w jaki jest przygotowana pozwala na długie jej przechowywanie w chłodnym miejscu. Moja wędlina jednak nie wytrzymała, bo... ją zjedliśmy z wielkim apetytem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieKolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. składniki
Stare Garymięsa i późniejsze chłodzenie, ale naprawdę warto. Mamy satysfakcję z wyrobu własnej wędliny, a przy tym odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dzieci przepadają za taką szyneczką domowej roboty. Serdecznie zapraszam do produkcji własnych wędlin z ulubionymi dodatkami. U nas dzisiaj króluje przepyszny schab ze śliwką. 1 kg schabu kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czarnego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego(...)smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C. Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia
kawawszklancePyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem. Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru firmy TRADISMAK . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z karkówki 400 g piersi z kurczaka 2 kabanosy 1 łyżka żelatyny nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej 1 łyżeczka przyprawy Rozkosznej Tradismak 1 łyżeczka przyprawy Szecherezady S 1 łyżka przyprawy
Sama słodycz i szczypta chiliCiąg dalszy zabawy w wędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was
Kulinarne pyszności Molkiprostu smaczna domowa wędlinka :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha ! Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować
Gotowanie...to proste !