koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem. Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa. Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja pokażę wam jak to zrobić tą drugą metodą
Polska ZupaJeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzisiaj zapraszam na kolejmą domowa wędlinkę. Robiłam ja dosyć dawno, ale przepis został dokładnie spisany, więc dzisiaj bez obaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często. A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba , który również polecam. Składniki: 1,5 kg schabu b/k Przyprawy: 3 łyżki
Gosia gotujeWbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a dużo zdrowsza niż mięsa smażone. Na pieczeń najlepiej wybrać dużą porcję miesa. Będzie wyśmienite zarówno jako danie obiadowe, jak i domowa wędlina. Nie wymaga wiele pracy, a prezentuje się atrakcyjnie. By mięso było kruche i soczyste najlepiej je wcześniej zamarynować i nie trzymać w piekarniku dłużej niż podaje przepis. Inna opcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny
Gosia gotujesmak. Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki. W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą trzeba nałożyć kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Życzę powodzenia
Gosia gotujekiedy ja ją robiłam, to wiedzą tylko Ci, którzy śledzą mój profil na fejsie. Ciagle tam wisi na SG, bo zwyczajnie na to zasługuje. Domowa wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając
Gosia gotujekolejna propozycja pieczonego mięsa.. Karkóweczka nadaje się na każdą okazję upieczone mięso jest wspaniałe soczyste, miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach. Proponuję KARKÓWKĘ W ZIOŁACH-pieczoną w rękawie. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg. chudej karkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła
Kuchnia BeatyDelikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2 filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki
kgwjanczewojuż kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny. Schab w majeranku SKŁADNIKI: 1 kawałek schabu -ok 1 kg sól majeranek kilka ząbków czosnku Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy
Zainspirowana w kuchniDomowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe. Tym razem posmarowałam musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy. Składniki: 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki Zalewa 1,5 litra wody 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 5 kulek jałowca 10 kulek kolendry 5 kulek czerwonego pieprzu
Ala piecze i gotujetakiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki - wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)- przechowujemy w lodówce WSKAZÓWKI - nie podawałam po ile gram wszystko zależy od tego jaki duży kawałek mięsa
Basia w kuchniUwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia
Pasja SmakuTym przepisem rozpocznę cykl wędliniarski. W ten sposób chciałabym pokazać, jak tak naprawdę można wykorzystać nawet najmniejszy kawałek mięsa. I z kilku małych stworzyć jeden
Malinowe Pocałunki