wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:55/147)

Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 152

Zbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego(...)smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C.  Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia

kawawszklance
Domowa wędlinka wieprzowo drobiowa z kurczakiem i kabanosem z szynkowaru. 176

Pyszna, aromatyczna domowa wędlinka wieprzowo- drobiowa z kabanosem. Do przygotowania wędliny użyłam przypraw i szynkowaru  firmy TRADISMAK . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z karkówki 400 g piersi z kurczaka 2 kabanosy 1 łyżka żelatyny nie całe 1/2 szklanki wody przegotowanej letniej 1 łyżeczka przyprawy  Rozkosznej Tradismak   1 łyżeczka przyprawy  Szecherezady S   1 łyżka przyprawy

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne Domowe kabanosy wieprzowe 204

Ciąg dalszy zabawy w wędzenie, tym razem zrobiłam pyszne domowe kabanosy wieprzowe. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Powiem Wam to nic trudnego, dlatego zachęcam Was

Kulinarne pyszności Molki
Podpieczony Schab Z Szynkowara 155

prostu smaczna domowa wędlinka :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha ! Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować

Gotowanie...to proste !
,,Domowa wędlina drobiowa’’ 140

masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 płaskie łyżeczki soli ½ łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka

Podróż w kulinaria
ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA 117

   Kolejna udana wędlina do chlebka jak również pyszny obiadek. Tym razem użyłam łopatki. Wędlina wyszła soczysta i aromatyczna. Mąż był zachwycony. Jeszcze chwilę temu

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierś z kaczki suszona dojrzewająca 161

Pierś kaczki można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. . pierś z kaczki, sól*, cukier*, gaza, Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu

królestwo garów
Comber z sarny w soli 145

Comber lub polędwiczkę z sarny , można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć. Comber lub polędwiczka z sarny, sól*, cukier

królestwo garów
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym 223

Po co kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na

UgotujmyTo.pl
Szynka pieczona w ziołach 229

 Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w

Kulinarne przygody Gatity
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 160

Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)zatrucia pokarmowego. Jeśli zostały nam niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce

Między kuchnią a pokojem
Schab wolno pieczony 163

Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej

Kulinarne przygody Gatity
Szynka kozacka , wędlina parzona 871

Szynka kozacka, wędlina parzona Po dłuższej przerwie, czas zamieścić kolejny przepis na pyszną wędlinkę , domowego wyrobu . Oczywiście , że międzyczasie robiłam szyneczki i schabiki , ale jakoś nie było weny ,żeby wrzucić na bloga , a ja wyznaję zasadę ” nic na siłę , wszystko ma swój czas i miejsce ” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta szynka jest naprawdę

Ogrodnik w podróży
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7270

przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g(...)stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj  . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita lub nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie ubijamy (by nie było wolnych miejsc), można pomóc sobie łyżką (słoiki nie powinny być jednak pełne).Ja odłożyłam

Smaczne Zdrowe
Karkówka dojrzewająca 304

ponownie przekładamy, aby powstały dwie warstwy – zakręcamy, zabezpieczamy sznurkiem i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu. Zostawiamy karkówkę na nie mniej niż 11dni (można dłużej). Po tym czasie nasza wędlina dojrzewająca jest gotowa do spożycia. R A D Y : - Mięso na wyroby dojrzewające kupujemy tylko ze sprawdzonego źródła. Musimy mieć gwarancję, że mięso było badane i jest zdrowe. - Najlepiej kupować część(...)gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą mogłam pokroić bardzo cienko, co przy tym gatunku wędliny jest wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca

mojewypiekiinietylko