Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego
UgotujmyTo.plZaczęłam przygodę z wyrobami mięsnymi na kanapki, oczywiście wytwarzanymi metodami domowymi. Bo się obraziłam na sklepy mięsne! Strasznie mnie irytuje jak kupuję wędlinę w cenie nawet 35 zł za kilogram i po dwóch dniach, a czasami wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem
Blondynka GotujeKiełbasę tą robiłam już nie raz nie dwa i powiem że zrobię jeszcze nie raz nie dwa. Teraz na świąteczny stół będzie jak znalazł. Kiełbasa jest
Moje Małe CzarowanieNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i
Zrób to smaczniekolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak
Swojskie jedzonkoPolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1
Gotowanie...to proste !Następny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:) Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDziś przedstawiam Wam przepis na schab który robiłam przed świętami, nie zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym
Moje Małe Czarowaniedomowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i goszczą domowe wyroby, albo takie niemal równie pyszne i swojskie, ze sprawdzonych źródeł. Nie da się porównać smaku tych, zrobionych w tradycyjny sposób, bez ulepszaczy i innych, zupełnie niepotrzebnych dodatków, z tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej
PichceniomaniaNie ma to jak samodzielnie przygotowane wędliny. Boczek toleruję właściwie tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi
Ze smakiem bez glutenuGdy zbliża się sobota nabieram ochoty na pyszną wędlinę.Wiecie,że unikam tych kupnych więc musi to być coś domowego.Dzięki uprzejmości Tradismak mam
Niespełnione zdolności kulinarneRewelacyjny przepis na soczysty schab,stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin sklepowych. Składniki: 1-1,5 kg schabu 2 litry wody 2 łyżki soli
Niespełnione zdolności kulinarneKolejna odsłona kiełbasy drobiowej, tym razem z pieczarkami. Jak niewiele potrzeba, aby zrobić samemu pyszną wędlinę na kanapki. Moja radość z posiadania szynkowaru jest ogromna a w domu na stole co i rusz pojawia się domowa kiełbaska. Smak... nie ma porównania z tymi sklepowymi. Przy takiej, którą robicie sami, to i sami dobieracie sobie rodzaj przypraw czy dodatków(...)pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach. Przy współpracy z Tradismak otrzymałam kolejny szynkowar, tym razem mniejszy (Singiel) z zestawem przypraw do wykonania przepysznych wędlin. Składniki: * 700 g piersi z kurczaka * 5-6 pieczarek * pół łyżeczki soli peklującej * 100 ml wody * pół łyżeczki żelatyny spożywczej * 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada Wykonanie: Pierś z kurczaka
Zrób to smacznieBoczek A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie TUTAJ ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie
Swojskie jedzonkojedzenia mnóstwo. Najpierw zróbmy zalewę peklową: to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do wykonania domowego baleronu ( klik ) Na 1 kg szynki ( tzw. 'orzech' - mój miał 1,10 kg ): - 1 litr wody - 4 łyżki soli + 1 łyżka soli peklowej ( można pominąć - ale wędlina wyjdzie szara ) - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 2 kulki ziela angielskiego Składniki
kawawszklance