zaczęłam eksperymentowanie z wyrobem domowych wędlin. Wielką pomocą jest dla mnie moja dobra znajoma Bożenka, która wyjaśniła mi, jak najlepiej zabrać się za użytkowanie takiego sprzętu. Przepis na szynkę w kawałkach dostałam właśnie od Bożenki, a także posiłkowałam się wykonaniem, które znalazłam na blogu Z cukrem pudrem . Po spróbowaniu mięsa oboje z mężem uznaliśmy, że taka wędlina jest naprawdę smaczna
Przepisy Aleksandrytalerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla
Takie tam pichcenieBoczek faszerowany to moja kolejna propozycja na domową wędlinę. Pewnie niektórzy od razu powiedzą, że to nie dla nich, bo przecież boczek zazwyczaj jest tłusty. I pewnie dawniej mieliby rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać
Wiem co jemPisałem ostatnio, przy okazji zawiniętych w supeł bułeczek , że jestem z siebie dumny. No to teraz jestem drugi raz dumny z siebie. Zrobiłem prawdziwą domową wędlinę! Pierwszy raz. W sumie skomplikowane to nie było, ale skoro już pierwsze koty za płoty to może za jakieś kiełbasy się wezmę? Hmm, poczytam o tym, zobaczymy... A wrócę jeszcze do bułek-supełków
Marder&Marder Manufacturepisałem w poprzednim poście zrobiłem na raz domową wędlinę i te właśnie okrągłe bułki śniadaniowe. Bo jutro Marta przyjeżdża ze swoim nowym facetem kucharzem i trzeba się jakoś pokazać :) Kurcze, pisać nie mogę, bo Tosia, jeden z moich kotów, nabrała ostatnio dziwnego zwyczaju wskakiwania mi na kolana przy każdej możliwej okazji. A jak ją ignoruję i stukam dalej w klawiaturę
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu zrobiłem niesamowicie pyszną domową wędlinę . Strasznie mi się to spodobało, nakręciło mnie to tak, że zrobiłem drugie podejście, tym razem wędlina pieczona (tamta była gotowana). Powoli się tak czaję żeby może jakąś kiełbasę wykręcić, czy coś... Mam maszynkę ze specjalnymi nasadkami, może kiedyś się uda. A tymczasem: Przegotowaną wodę ostudzić i posolić (ze 2 płaskie łyżki
Marder&Marder ManufactureOstatnio mamy zajawkę na domowe wędliny. Zatem pewnie co jakiś czas nowy przepis w tym temacie będzie się tutaj pojawiał. Bo tak pomyśleliśmy, że chcielibyśmy możliwie jak najbardziej odciąć się od zakupów gotowych produktów w sklepie. Co możemy sami zrobić to robić będziemy. Teraz Madzia zrobiła pikantną szynkę. Wyszła rewelacyjnie! Nie trzeba żadnych podkręcaczy smaku stosować typu musztarda, czy chrzan
Marder&Marder Manufacturewklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka
Kuchenna KontrrewolucyaProste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej :) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mały słoiczek kaparów musztarda sól olej Cebule obrać i podsmażyć na oleju. Wystudzić. Kapary odsączyć
Polska Zupakapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi
królestwo garówSzynka pieczona z tego przepisu smakuje wybornie. Przekonaliśmy się już, że najsmaczniejsze są domowe wędliny.. Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść dokładnie to co chcemy. Przepis od naszego znajomego:) Składniki; 1 kg surowej szynki, przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą
Anioły w kuchniPostanowiłam przedstawić kolejną propozycję smacznej wędliny domowej produkcji. Uwielbiam tę pewność, którą daje samodzielne przygotowywanie dodatków do kanapek. Wiem, że jem 100% świeżego mięsa w naturalnych przyprawach; że nikt go nie odgotowywał, nie mielił 10 razy, nie odświeżał chemicznie i nie sfałszował jego terminu ważności. Szczególnie to ważne w żywieniu dzieci. Ogrom chemii jaką pakuje się teraz do wszelkiego rodzaju
Kuchnia po mojemuKolejny sposób na domową wędlinę. Schab trzeba wcześniej zapeklować. Generalnie roboty z nią nie jest wiele, ale trzeba sporo czasu, żeby powstała smaczna alternatywa dla sklepowych wyrobów. 1,5 kg peklowanego schabu Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie. Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień
Polska ZupaDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku
Bea(u)ty kitchenKolejna propozycja na pyszną domową wędlinę. To już ostatnia z tych które przygotowałam na świąteczny stół. Ale na pewno nie ostatnia w ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek
Bea(u)ty kitchen