Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakość wędlin jakie oferują nam sklepy pozostawia wiele do życzenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę
Piąty grzech głównyPrzygotowanie tego schabu jest niezwykle proste. Robiłam już taki sposób schab, ale tym razem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko
Kuchnia PokoleńRolada drobiowa z serem i bazylią Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej wędliny , faszerowana serem i świeżymi listkami bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi
Ogrodnik w podróżyPieczeń z piersi kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Już od dłuższego czasu nie jem kupnym wędlin, ponieważ wszystkie jak dla mnie tak samo smakują i są wodniste... Dlatego, aby urozmaicić kanapki postanowiłam przygotować domową pieczeń drobiową. Smak poniższej pieczeni jest rewelacyjny! Składniki na 1 keksówkę: 1,3 kg piersi z kurczaka 2 małe cebule 2 jajka
Ugotowaćdomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość. Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy
Gotowanie i blogowanieszynka parzona Dziś pragnę przedstawić propozycję przepisu, dla wszystkich miłośników wyrobów domowych wędlin. Miłośników którzy, czy to z braku dostępu do wędzarni, czy też z braku czasu ( czy z inny powodów), nie mogą liczyć na własne, domowe wędzonki. Zresztą przepis ten, z wyjątkiem pominięcia etapu wędzenia, niewiele się różni od wyrobu tradycyjnych wędzonek które później są parzone. Dziś proponuję(...)ziarna czosnek suszony płaska łyżeczka dodatkowo przyprawy do parzenia 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki musztardy 2-3 ziarna jałowca 2-3 ziarna kolendry sznurek do wiązania lub siatka do wędlin sposób wykonania Szynki myjemy ( jeżeli potrzeba przykrajamy je w foremne kształty), wkładamy do kamionkowego naczynia i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno
Miód i pieprzsię, że jest w sam raz. Zawsze jest świeża wędlina i można zrobić kolejną. A tak w ogóle to super urządzenie, każdy sobie z nim poradzi i stworzy swoją domową wędlinę. Do zestawu dostałam jeszcze przyprawy ale ja i tak dodaję coś swojego i doprawiam każdą wędlinę inaczej. Dziś drobiowa, na chleb super a nawet na stół na zbliżające się
Ewa w kuchniSoczysta i delikatna wędlina z indyka pieczona w słodko-słonej marynacie z miodu, octu i powideł śliwkowych. Przepyszna na kanapkę jak i na domowy obiad. Podczas pieczenia pierś indyka częściowo zanurzona jest w gorącej wodzie, dzięki czemu nie wysycha i nabiera wilgoci. Co jakiś czas polewamy ją pozostałą marynatą, która spływając miesza się z wodą tworząc pyszny sos. Najlepiej jest(...)sosem śliwkowym na bazie soków z pieczeni lub po ostudzeniu przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry i serwujemy z sosem majonezowo-pieczeniowym, jako domową wędlinę
cool and mintyDomowa wędlina jest niesamowicie smaczna. Zachęcam Was do jej zrobienia. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekrólowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki(...)wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa
Posadzone i zjedzoneNasza mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemsię sklei i będzie bardziej elastyczne!SKŁADNIKI NA FARSZ:- szpinak świeży liściasty,- 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella)- oliwki zielone z papryczką- oliwki czarne- cebula biała- cebula czerwona- wędlina- domowy dip czosnkowy (!)- ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"WYKONANIE:-ciasto:Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy wędliną pokrojoną w paseczki,5. wykładamy pokrojoną w pióra, wymieszaną z odrobiną oleju, vegety i czarnego pieprzu cebulę
Wypisz Wymaluj