Domowa szynka krótko parzona Pyszna domowa wędlina na kanapki. Taka szyneczka jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej 2 litry wody 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru(...)czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY
Blog z Apetytemściereczka/ w garnku i po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut szynkowar opłukać pod zimną wodą i schować do lodówki najlepiej na całą noc smaczna, delikatna domowa wędlina dla amatorów oliwek............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęsPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej(...)wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco
mojewypiekiinietylkoPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej(...)wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco
mojewypiekiinietylkoBardzo prosty przepis na domową wędlinę udziec z indyka z szynkowara, którą możemy przygotować w domu. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, szczególnie polecane osobom będącym na diecie. Udziec z indyka z szynkowara jest alternatywą dla wędlin ze sklepu. Udziec z indyka z szynkowara Składniki 1udzieć z indyka bez kości około 1kg. Przyprawy. 1 łyżeczka wędzonej papryki. chilli do smaku
Kulinarne pyszności MolkiPieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka
KierunekuchniaWszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa
Kulinarne pyszności MolkiMoja rodzina ma słabość do domowych wędzonek, nie chce patrzeć na te ze sklepu. Nie mam wyjścia systematycznie przygotowuję domowe wędliny. Większość robi się podobnie z dodatkiem peklosmaczku, przypraw i ziół. składniki 1szt karkówki wieprzowej około 2kg sól himalajska Premieur klik pieprz czarny Premieur klik solanka 200g peklosmaczku klik na litr wody 5 liści laurowych 5 ziaren
Kulinarne pyszności MolkiPrzy okazji wędzenia domowych wędlin ( kiełbasa myśliwska , wędzona domowa pasztetowa , podsuszana kiełbasa żywiecka , polędwica wędzona , kiełbasa chłopska ) postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona
Kulinarne przygody GatityDługo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej lubimy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDzisiaj tak na szybko ;) Dzisiaj tak na szybko, się do Was odzywam.. bo czas gna.. a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach
Kuchnia na wzgórzuDomowe wędliny są najlepsze. Powiem Wam szczerze że już przestałam je kupować. Robię swoje i gdyby trzeba było teraz zacząć znów zaopatrywać się w gotowe nie wiem czy rodzina by się na to zgodziła :) Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja Składniki: 1 kg chudego boczku sól,pieprz do natarcia mięsa do zalewy: sól,pieprz liście laurowe ziele ang pieprz
Z Majeczką w kuchniDomowa wędlina często smakuje o wiele lepiej, niż ta kupna, naszpikowana wszelakimi wzmacniaczami, wspomagaczami, perfumami, itp. Dziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki:80-100 dag szynki (moja miała 80 dag)2 ząbki czosnku
Delicious TitbitsPasztet Domowa wędlina z kurczaka Masło daktylowe Domowy miód Klops Hummus
NA MOIM TALERZUPo przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMadzia kupiła 3,5 kg karkówki i przerobiliśmy ją na baleron. Bo ostatni mamy zajawkę na domowe wędliny. To znaczy na wszystko domowe mamy zajawkę. Co da się samemu zrobić to staramy się robić. Coraz więcej rzeczy nam wychodzi :) Niedługo pora na majonez i masę kajmakową, zwaną krówkową. No to pora na przepis, bo piwo czeka na wypicie :) A dodam
Marder&Marder Manufacture