Uwielbiam domowe wędliny i wyroby mięsne przyrządzane w szynkowarze. Za smak prawdziwego mięsa, za konsystencję przyrządzonych wędlin, a przede wszystkim za zdrowie. Nie ma nic lepszego niż mięsko przyrządzone bez chemii, z ulubionymi przyprawami. Do tej pory w szynkowarze robiłam filet z indyka , schab z majerankiem i schab ze śliwką , dziś pokusiłam się o mielonkę z indyka z dodatkiem papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoim domu bardzo często przyrządza się różne domowe wędliny na kanapki, ostatnio przygotowałam tą pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Dodałam do niej suszony szczypiorek oraz przyprawy które dostałam w zestawie od firmy Tradismak , wyszła bardzo aromatyczna. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 3 łyżki suszonego szczypiorku Tradismak 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pektosoli 2 łyżki przyprawy
Bajeczna Kuchniajakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy
Stare GaryZrobienie wędliny domowej suszonej nie jest z naszej strony pracochłonne - wymaga tylko kilku dni, aby mięso przeszło smakami przypraw i wymaga ciepła podczas suszenia. I jak trochę cierpliwie poczekamy mamy świetną wędlinkę do delektowania się. Moim zdaniem będzie smakować również zaproszonym gościom. Idealna na stół świąteczny, jak i przyjęcie urodzinowe. Potrzebne Mięso cukier sól morska (peklosól) przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek
tojestpyszne.blogspot.comjuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)kilka godzin. Dopiero teraz wyjęłam z rękawa i pokroiłam w plasterki. Wspaniały schab na kanapki, na półmisek. Po prostu pyszny soczysty schab do pieczywa. Schab domowy zamiast wędliny ze sklepu. Polecam, bo warto taki zrobić w domu. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiokresie zimowym warto zrobić sobie domową wędlinę. My często przygotowujemy schab długo dojrzewający. Przyprawiony dowolnymi ziołami, owinięty w gazę wisi sobie i dojrzewa około 2 tygodni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCudowny, naprawdę fantastyczny pomysł! Kto by pomyślał, że w domowych, blokowych wręcz warunkach, bez szynkowaru i innych zbędności da radę zrobić pyszną, domową wędlinę? Trochę trzeba na nią czekać, ale wszystko to warte jest zachodu. Na początek zrobiłam tylko pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi
Kuchenna Kontrrewolucyarazem przepis na domową wędlinę dla tych, którzy chcą troszkę zrzucić wagę. Smaczna, chudziutka i bez konserwantów. Super. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieOstatnio od firmy TRADISMAK otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny. Cenię domowe smaki, mięsiwa przygotowane samodzielnie dużo lepiej smakują niż te gotowe, kupowane ze sklepów. Ja w ramach testowania otrzymałam ZESTAW SINGIEL .Jak to jak sama nazwa wskazuje jest to zestaw dla jednej osoby, ale śmiało na dwie osoby wędlinki też starczy, gdyż jeden wsad
Z Majeczką w kuchniPrzepis znalazłam na blogu Gatity . Oryginalny pochodzi ze strony Wyrobów Domowych, gdzie można znaleźć mnóstwo cennych rad na temat domowych wędlin. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.składniki (Na 5 kg mięsa)2500 g podgardla
Stare Garypamiętam kiedy kupowałam wędlinę ze sklepowej półki, która nafaszerowana jest chemią :( Często przygotowuję w domu domowe wędliny, których smak zapach jest rozkoszą dla podniebienia. Przygotowując domową wiejską kiełbasę wiem z jakiej jakości mięsa została przygotowana jest zdrowa z czystym sercem polecam. Wiejskiej domowej kiełbasie. nie dorówna kiełbasa ze sklepu, wyróżnia ją smak, aromat
Kulinarne pyszności MolkiŁopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów. Do wykonania szynki użyłam zestawu ,,Singiel'' od firmy Tradismak . Składniki: 900 gram łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone
Bajeczna KuchniaBardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny. Składniki: 800 gram łopatki wieprzowej 4 łyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżeczki pekolsmaczku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki przyprawy Rozkosznej 50 ml. zimnej wody Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy
Bajeczna Kuchniawszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie(...)takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest również to ,że zrobimy ją na prawdę szybko i jak tylko wystudzimy możemy wcinać na kanapce nie trzeba czekać-polecam pycha!! Zapraszam również po inne przepisy na wędliny domowe -znajdziecie je pod tą nazwą na pasku bocznym Składniki: - 1 kg chudego surowego boczku - 5 jajek - 5 łyżek bułki tartej - 1,5 vegety - sól, pieprz - włoszczyzna Przygotowanie: Z włoszczyzny
Swojskie jedzonkoDziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe wędliny. Tym razem będzie to ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą. Ziołowy schab z pończochy Czas przygotowania: 10 dni Składniki: 1000 g schabu wieprzowego 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli
Kulinarne przygody GatityLubicie mielonki? Przygotowanie takiej w domu jest bardzo proste. Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny na kanapki. Pyszna, zwarta, idealnie doprawiona z kawałkami papryki. Zachęcam wszystkich do zrobienia mielonki samemu. Zasmakuje wszystkim i tym dużym i tym małym ;) Do wykonania mielonki wykorzystałam zestaw do robienia wędlin "Singiel" od firmy Tradismak . Składniki: * 300 g mięsa
Zrób to smacznieBoczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, gotowy bardzo dobrze się kroi, świetnie smakuje i wygląda na kanapkach. Polecam :) Składniki - 1.2 kg boczku surowego bez skóry
Kuchnia z widokiem na ogród