minione święta Gwiazdor mi przyniósł Szynkowar, do tej pory nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. Lubię domowe wędliny przynajmniej wiadomo co się je! Przyrządzam domowy pasztet, schab gotowany, a teraz mogę robić różne szyneczki/ kiełbasy! To moja pierwsza próba! Musiałam pomóc sobie przepisami, które znalazłam w internecie, dołożyłam trochę swoich ulubionych przypraw i myślę, że warto spróbować tej wędliny
Kuchnia Beatywynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 łyżeczki(...)szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie i nie może się gotować. Mięsko
Gotowanie...to proste !Domowa kaszanka tak naprawdę jest prosta, do jej przygotowania potrzebujemy tyko trochę czasu. Robiłam ją po raz pierwszy, wyszła bardzo smaczna, moim zdaniem jest dużo lepsza
Bajeczna KuchniaBardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :) Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :) zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy
chleba naszegodomowe wędliny nie mają sobie równych, nie podlega dyskusji. Dziś chciałam przedstawić propozycję dla tych, co nie mogą ( ze względów zdrowotnych) lub nie lubią, takich długo wypiekanych wędlin. Moja szynka jest gotowana, a później przez 10 minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka
Dieta moja pasjaDomową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw przewertowałam
W kuchni u Monikidomowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc
Kolorowy PrzepisownikOstatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta nieodłącznie kojarzą się z domowymi wędlinami. Nie żadnymi kupnymi, wybejcowanymi smakiem i zapachem wędzonki, tylko prawdziwym domowo uwędzonym mięskiem, które można jeść i jeść. Minusem jest fakt, że mięsko musi troszkę poleżeć w solance, ale smak wynagradza. Składniki: szynka- ok 7 kg u mnie 5 litrów wody ( aby zakryła mięso) sól- tyle aż wypłynie jajko 5 dag saletry(...)desce od DESECZKOWO . Pan Michał zwykły nawet kawałek drewna potrafi zaczarować i stworzyć coś niepowtarzalnego. Zapraszam na jego stronę. A przy okazji zobaczcie jak pięknie prezentują się wędliny i sery na desce wykonanej przez pana Michała
Z Majeczką w kuchnilepiej , ale zrobione samemu i tak smakuje najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moje chłopaki kochają domowe wędliny , ja i Japcia zresztą też . Wiadomo , zdrowe i mięsne na 100 % , bez konserwantów, soi itp Namawiam wszystkich do wypróbowania przepisu lub stworzenia własnego , naprawdę warto poświęcić czas dla zdrowia
Ogrodnik w podróżyBardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej, 15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę. Świeże mięso płuczemy
chleba naszegodopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą
Karo in the Kitchenktóre mogły by nam zaszkodzić , bo i po co sabotować , samego siebie , skoro , wielkie koncerny i tak dbają ,żeby naszym ulubionym , miejscem przechadzek , były apteki Namawiam Wszystkich , do wyrobu domowych wędlin , kanapka z takim rarytasem jest smaczna i daje dużo satysfakcji , bo jak , by nie było , jest naszym własnym dziełem . Czosnkowa kiełbasa , drobiowa , to doskonały przepis dla początkujących ,uda się
Ogrodnik w podróżyWielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego. Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane
Kulinarne przygody Gatitydziś wiadomo że domowe wędliny i mięsa są najlepsze. Przynajmniej wiemy co jemy.Składniki:1,3 kg karkówki30 g soli peklowej 1 łyżka majeranku Kamis2 łyżeczki żelatyny10 ml wodyWykonanie:Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy solą peklową dokładnie mieszamy
Z Majeczką w kuchni