wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:30/147)

Domowa szynka z szynkowara 116

Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y. Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować  polędwicę z szynkowara . Domowa szynka z szynkowara Czas przygotowania:   3 doby Składniki: 1500 g szynki wieprzowej 1500 ml wody 4,5 łyżki peklosoli

Kulinarne przygody Gatity
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 128

Domowa wędlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli(...)Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso

Kolorowy Przepisownik
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 364

Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Jej wykonanie nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi, wędzarni ani szynkowaru. Przyda Wam się za to siatka masarska lub gruby bawełniany sznurek wędliniarski, żeby szynkę elegancko uformować. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę

Karo in the Kitchen
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 163

terrinie z golonki, schabie ze słoika, schabie karkowym z pończochy, schabie pieczonym w przyprawach, podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie

Kulinarne przygody Gatity
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 299

Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno(...)szklanego naczynia, odstawiamy do lodówki, na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab 4 minutowy 159

razem domowa wędlina. Przepis na soczysty schab jest nieskomplikowany i schab zawsze się udaje. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Szynka peklowana parzona 181

Pyszna i zdrowa domowa wędlina. Możecie też ją podać do obiadu na ciepło. 1,2 kg szynki Zalewa: 2,5 l wody op. soli peklowej łyżeczka cukru 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 5 liści laurowych 5 ziaren pieprzu 5 posiekanych ząbków czosnku Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować

Smakołyki Asi
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 154

wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki

Kolorowy Przepisownik
Szynka pieczona 113

Domowej wędliny ciąg dalszy :) ale to już ostatni mój wyrób, który sfotografowałam. Kolejne pieczenia odbywały się z przepisów, które już tu dodałam (łącznie z tym). A to dlatego nie próbowałam nic nowego, bo bardzo nam smakowało :) ale niestety - potem piekłam już z mięsa kupowanego w małych sklepikach. Nie przysiądę jednak, nie poprzestanę na tym :) z kolejnej porcji świeżego swojskiego mięsa

Kolorowy Przepisownik
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 249

kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam!  Składniki :* około kg karkówki bez kości* pół główki czosnku* cebula* ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 211

Monotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła,  że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko.  Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry.Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być

Malinowe Pocałunki
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 897

wyższości domowych wędlin nad sklepowymi nie trzeba Was przekonywać – to, co samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi

Karo in the Kitchen
Mięso w słoiku 1655

samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek(...)jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciństwa spędzanego na wsi… tak samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki

UgotujmyTo.pl
Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach 187

jest dobrego w domowych wędlinach? Wszystko! Od początku do końca wiemy, czego do ich zrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych

Karo in the Kitchen
Pieczeń rzymska z jajkiem 131

Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła

Kulinarne przygody Gatity