Kawałek 1,5 kg wieprzowiny przyprawiamy porządnie... solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką... Potem wkładamy do lodówki na dwa, trzy dni :) dla dobrego zapeklowania :)
chleba naszegoDomowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie
Gotowanie PatkiPolecam prosty przepis na domową wędlinę, kto ma piekarnik ;-) może to sobie upiec... Wszystko robimy od razu bez czekania i cudowania :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem przyprawiamy: solą, czosnkiem, pieprzem i papryką... Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię i krótko smażymy z każdej strony... ...rozgrzewamy piekarnik na 200 st. C ... ...obsmażone mięso przekładamy
chleba naszegoTeraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :) Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego
chleba naszegoSchab zapeklowany na sucho i dwukrotnie sparzony, to doskonała domowa wędlina :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy... ...papierowym ręcznikiem lub na kratce. Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek :) Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz kliknij tutaj Dla uformowania przewiązujemy lub nie :) i przygotowujemy przyprawy peklujące. Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka
chleba naszegoDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościPewnie widzieliście już na wielu blogach różne domowe wędliny, drobiowe, wieprzowe, mieszane. Ja też widziałam, dlatego postanowiłam kupić szynkowar i sama się wziąć za gotowanie. Pierś z kurczaka poszła na pierwszy ogień ;) Ja jestem zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi
Życie zaczyna się w kuchniKolejna propozycja domowej wędliny, tym razem z indyka. Składniki: 1 kg filetu z indyka sól pieprz do smaku sól, pieprz majeranek czosnek żelatyna woda Przygotowanie: Filek z indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Mięso przekładamy do specjalnego worka, zawiązujemy szczelnie i zamykamy w szynkowarze. Szynkowar
Życie zaczyna się w kuchnimoja propozycja na domową wędlinę. Zawiera tylko mięso i przyprawy- i taką lubię najbardziej. Niestety ta w sklepach jest coraz gorszej jakości. A może znacie jakąś firmę która robi jeszcze dobre i bez chemii wędliny? Proszę o namiary w komentarzach. Miłego weekendu Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy.Wycinamy błonki.Pierś
słodkie i nie tylko historie kulinarneżmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab
Mieszam w Garnkudomową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie
Smak mojego domuDzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie
Pora coś zjeśćwczytam dokładniej tam, gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze
Anioszek w kuchnijuż nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełopatka z pończochy Dziś przestawię domową wędlinę, wykonaną w jeden z najprostszych sposobów. Przy czym sposób wykonania jest prosty, lecz smak i aromat wręcz niepowtarzalny. składniki 3-4 ładnie wykrojone łopatki, każda o wadze około 1-1,3 kg na każdy kilogram mięsa 150 g cukru 150 g soli dodatkowo na zaprawa na każdą sztukę mięsa 1 łyżeczka słodkiej
Miód i pieprz