Wraz z szynkowarem z Tradismak domowe wędliny to pestka. Możecie je przygotować wedle własnego uznania, tak jak lubicie. Ja lubię czosnek, aż do przesady. Chociaż wędliny na prawdę go lubią i są w niezłej symbiozie, według mnie. Dzisiaj proponuję łopatkę wieprzową o przeważającej nucie czosnku w swym smaku, co dodaje jej uroku, bo łopatka to takie mięso cudaczne. Czytaj więcej
MamaOskarkaWędlinka drobiowa z szynkowara Wędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie. Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe - 5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Kuchnia Danusidodatkami wędlinami. Dziś z 10 kg szynki może powstać nawet 20 kg produktu! Na opakowaniach wędlin sklepowych możemy znaleźć szereg nazw rozmaitych, chemicznych dodatków i konserwantów. Dlatego warto przygotować domową wędlinę. Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar i przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego
Wędrówki po kuchnichyba nic lepszego na śniadaniowe kanapki niż domowej roboty wędlina :) Szyneczka wyszła przepyszna, nie rozwala się podczas krojenia. Idealna na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie takiej szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy co jemy. Polecam i życzę smacznego :) Do przygotowania szynki wykorzystałam szynkowar i zestaw przypraw od Tradismak (zestaw Duet) . Składniki: * około
Zrób to smaczniekolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli
Szefowa kuchniWitajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszną domową wędlinę z szynkowaru . Zachęcą do zakupu takiego garnka . Samodzielnie przygotowana wędlina jest przede wszystkim zdrowa i bez chemii bo wiecie co do niej dodajecie :) Składniki : 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 90 dag mielonego z indyka Około 2 łyżek przyprawy naturalnej Piątnica
Sama słodycz i szczypta chiliMielonka z udek kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Do przygotowania poniższej mielonki będziecie potrzebować szynkowar oraz wyluzowane i zmielone udka z kurczaka. Domową mielonkę możecie dowolnie przyprawić (ja dodałam sól, pieprz i czubrycę czerwoną). Składniki na szynkowar o pojemności do 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (waga bez kości i skórek) 1/4 szklanki(...)lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować, starając się utrzymać temperaturę 80ºC. Parzyć około 110 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą, ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień
UgotowaćDomowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :) Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody. Mięso kroimy w kostkę
chleba naszegoŚwięta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku
mojewypiekiinietylkowyobrażam sobie świąt, domowej wędliny bez ćwikły. Każdego roku babcia przygotowuję taką ćwikłę, która Nas wszystkich rozdziela. Polecam i Wam, domowa nie ma porównania z tą gotową kupowaną w sklepie. Składniki: 1/2 kg buraków 20 dag chrzanu sól,pieprz,odrobina octu Wykonanie: Buraki gotujemy,studzimy obieramy ze skóry,tarkujemy na tarce o maleńkich oczkach.Korzeń chrzanu obieramy,tarkujemy
Z Majeczką w kuchniSchab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki
Kuchnia z widokiem na ogróddomowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem zstąpi każdą sklepową wędlinę. Powiem Wam od razu, że znika z lodówki w trymiga, więc najlepiej od razu naszykować dwie szynki. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę, jaką znajdziecie u rzeźnika. W domu
Karo in the KitchenWiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakość wędlin jakie oferują nam sklepy pozostawia wiele do życzenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę
Piąty grzech głównyPrzygotowanie tego schabu jest niezwykle proste. Robiłam już taki sposób schab, ale tym razem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko
Kuchnia Pokoleń