Dziś przedstawiam Wam przepis na schab który robiłam przed świętami, nie zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym
Moje Małe Czarowaniedomowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i goszczą domowe wyroby, albo takie niemal równie pyszne i swojskie, ze sprawdzonych źródeł. Nie da się porównać smaku tych, zrobionych w tradycyjny sposób, bez ulepszaczy i innych, zupełnie niepotrzebnych dodatków, z tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej
PichceniomaniaNie ma to jak samodzielnie przygotowane wędliny. Boczek toleruję właściwie tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi
Ze smakiem bez glutenuGdy zbliża się sobota nabieram ochoty na pyszną wędlinę.Wiecie,że unikam tych kupnych więc musi to być coś domowego.Dzięki uprzejmości Tradismak mam
Niespełnione zdolności kulinarneRewelacyjny przepis na soczysty schab,stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin sklepowych. Składniki: 1-1,5 kg schabu 2 litry wody 2 łyżki soli
Niespełnione zdolności kulinarneKolejna odsłona kiełbasy drobiowej, tym razem z pieczarkami. Jak niewiele potrzeba, aby zrobić samemu pyszną wędlinę na kanapki. Moja radość z posiadania szynkowaru jest ogromna a w domu na stole co i rusz pojawia się domowa kiełbaska. Smak... nie ma porównania z tymi sklepowymi. Przy takiej, którą robicie sami, to i sami dobieracie sobie rodzaj przypraw czy dodatków(...)pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach. Przy współpracy z Tradismak otrzymałam kolejny szynkowar, tym razem mniejszy (Singiel) z zestawem przypraw do wykonania przepysznych wędlin. Składniki: * 700 g piersi z kurczaka * 5-6 pieczarek * pół łyżeczki soli peklującej * 100 ml wody * pół łyżeczki żelatyny spożywczej * 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada Wykonanie: Pierś z kurczaka
Zrób to smacznieBoczek A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie TUTAJ ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie
Swojskie jedzonkojedzenia mnóstwo. Najpierw zróbmy zalewę peklową: to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do wykonania domowego baleronu ( klik ) Na 1 kg szynki ( tzw. 'orzech' - mój miał 1,10 kg ): - 1 litr wody - 4 łyżki soli + 1 łyżka soli peklowej ( można pominąć - ale wędlina wyjdzie szara ) - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 2 kulki ziela angielskiego Składniki
kawawszklanceWitajcie :) Ostatnio naszła mnie chęć na domowe kiełbaski no i postanowiłam je w końcu zrobić. Powiem szczerze że pracy przy nich troszkę jest ale efekt
Sama słodycz i szczypta chiliDomowa,pyszna i soczysta szyneczka,która znika w bardzo szybkim tempie. W końcu udało zrobić mi się zdjęcie wędliny co ostatnio jest bardzo trudne...cóż nic na to nie poradzę,że bardzo Nam smakują takie rarytasy. Składniki: ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku) 4 ząbki czosnku 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Niespełnione zdolności kulinarneWielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale
Ogrodnik w podróżyUwielbiam bardzo majeranek, a że miałam też sporo piersi z indyka postanowiłam zrobić domową szyneczkę z majerankiem. Jest przepyszna. Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy
Zrób to smacznieNiewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z
Karo in the Kitchenbiorąc pod uwagę jak teraz wyglądają wędliny w sklepach i co się w nich znajduje oprócz mięsa myślę ze niejednego ta wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszną, domową, zdrową wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Polecam także roladę
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie. Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać(...)być ręczna - w tym drugim wypadku nawet wygodniej kontrolować proces nadziewania. Bardzo ważne jest doprawienie zmielonych mięs przed zrobieniem kiełbas. Odpowiednie ilości czosnku, pieprzu, soli czy majeranku sprawiają, że domowa kiełbasa jest dokładnie taka jaką lubimy i jaka nam najbardziej smakuje. Ja podaję takie ilości przypraw jakie uważam za najlepsze - jeśli nie przepadacie za czosnkiem dodajcie go mniej, możecie też
Smaczna Pyza