warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:131/434)

Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną 128

pietruszki garść orzechów laskowych garść żółtych pomidorów koktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-30 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej olej kokosowy

Food Square
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE 194

przekrojoną na pół cebulę oraz zawiniętą w folię aluminiową główkę czosnku. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Kiedy papryka oraz pomidory zaczynają się przypiekać na czarno, wyciągamy do szklanej miski, zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut. Kiedy warzywa wystygną ściągamy z nich skórkę, przekładamy do garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek

Ostra na Słodko
Kebab z frytkami na talerzu 374

jogurtu greckiego 200g keczupu pikantnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz   1. Frytki pieczemy w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Polędwiczki siekamy na cienkie plasterki. Obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros, smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 3. Wszystkie warzywa drobno kroimy. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy keczup z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz

Szefowa kuchni
Biszkopt z jabłkami. Nie tylko na weekend 232

Przerabiam teraz co się da do słoiczków, kupuję na bazarku to co potrzebne do nich: owoce, warzywa (teraz np. ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko     (tortownica

Kuchnia u Krysi
Tortellini zapiekane z warzywami pod beszamelowa pierzynką 196

włożonego przygotowanie to główne założenia cotygodniowej akcji Błyskawiczne Piątki .  Zapiekanka jest tego najlepszym przykładem. Wystarczy wrzucić do naczynia wybrane składniki, wymieszać z preferowanym sosem i zapiec chwilę w piekarniku. Posiłek niemalże sam się robi :) Na dodatek propaguje się w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń. Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy(...)zapiekania wysmarować masłem - dno i boki . Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera . Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 25 minut minut

Grunt to przepis!
Kremowa Zupa Brokułowa 157

pieprz chleb tostowy- 2 kromki  4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera miksujemy wszytsko.  Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika.  Kroimy w kostkę lun paski.  Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu  Podaję

Gotowanie Patki
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 237

obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut

Ugotować
Pasztet z kurczaka 198

całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą i tak pieczemy. Pasztet

Smaki Ewy
Kebab na talerzu z młodymi ziemniaczkami z piekarnika 209

Mój dzisiejszy szybki obiad - domowy kebab na talerzu w sąsiedztwie młodych ziemniaczków z piekarnika. Powiem szczerze że dawno go już z mężem nie jedliśmy. Jako że

Kuchenne aromaty
Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką 183

Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje  daniu lekko słodki posmak, który

Kolizje Smaków
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 239

trudniej będzie je rozdzielić. Wszystko podsmażać przez kilka minut aby mięso lekko nabrało koloru. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zielone placuszki z cukinią 157

budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się znowu szaleństwa w kuchni z lekkimi daniami. Dzisiaj bardzo zielone placuszki, możecie je usmażyć tradycyjnie albo upiec je w piekarniku wtedy dodatkowo będą fit :P Składniki: 2 duże cukinie 3 dymki, posiekane pęczek pietruszki pęczek szczypiorku

Niezły Młynek
Na piknik - tartaletki z warzywami 163

były surowe. Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Z ciasta możemy zrobić

Plate of Joy
Zapiekanka z kaszą jaglaną 244

Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania