warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:134/434)

Pizza z fioletowymi ziemniakami 132

dokładnie wyszoruj (nie obieraj), pokrój w cienkie plasterki (ja użyłam do tego elektrycznej szatkownicy do warzyw, można to też zrobić na tarce). Mozzarellę porwij na kawałki. Rozmaryn posiekaj. Połóż ser na pizzy, dodaj ziemniaki i rozmaryn. Całość skrop oliwą, posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 º na ok. 20-25 minut. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pizza

Powiedz dietom nie
Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 149

cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 235

pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu

Dietolog
Kotlety z indyka z cukinią, marchewką i pietruszką :) 180

czasu mieszając.  Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka.  Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Zupa z soczewicy 140

przełożyć do garnka. Soczewicę kilkakrotnie przepłukać na sicie letnią wodą, dokładnie osączyć. Dodać do podsmażonych warzyw, wymierzać. Zalać gorącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę

Zielona Kuchnia
Grillowane warzywa z kurczakiem i kaszą kuskus 220

Ostatnio moim ulubionym wiosenno/letnim obiadem są grillowane/pieczone warzywa z mięsem z udek kurczaka, do tego koniecznie kasza kuskus i sos tzatziki! Od razu kojarzą mi się

Ana Mari's world
Pieczona tołpyga 255

rybę  całości.  Posoliłam i popieprzyłam rybę wewnątrz i na zewnątrz. Obsypałam suszonymi warzywami z własnej spiżarni   domowa jarzynka Po leżakowała tak sobie w lodówce dwie godziny, po czym wstawiłam ją w żaroodpornym półmisku, przykrytą folią aluminiową, na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Okazało się, że jej mięso jest białe, pyszne i co najważniejsze

Kulinarne przemyslenia
Chipsy z burakow i garsc obaw 168

olej rzepakowy Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to obieraczka do warzyw. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienka warstwą oleju. Układamy buraczki. Pieczemy w 120 st.C ok godziny. W oryginale jest 80 minut, moim wystarczyła godzina, przecież każdy piekarnik piecze inaczej. Plasterki buraka powinny wyschnąć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus z batatów i soczewicy 169

pieprzu sól do smaku pietruszka i nasiona do posypania Skrop batata oliwą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Upraż nasiona na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Zmiksuj warzywa i przyprawy. Dopraw solą, sokiem z limonki i oliwą. Podaj hummus posypany posiekaną pietruszką i nasionami

codojedzenia
Omlet z papryką i oliwkami 167

lekko roztrzepać i wlać na patelnię, przechylając patelnię na boki rozprowadzić jajka równomiernie, aby pokryły warzywa, można pomóc sobie łopatką. Omlet przykryć i smażyć na niewielkim ogniu aż jajka się zetną i omlet będzie sztywny. Ewentualnie można wstawić go pod górną grzałkę do piekarnika jak frittatę. Podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasztet drobiowy z bobem 135

miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę

Mango Papaja
ziemniaczano-marchewkowa zapiekanka z czubricą i przyprawą harrisa... 246

naczynie żaroodporne posmarowane cienko olejem, wsypać ziemniaki, marchew, posypać przyprawą harrisa, kucharkiem, czubricą i wymieszać warzywa przyklepać do dna, polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, zapiekankę nakładać ciut

W Mojej Kuchni Lubię
Biała lasagne ziemniaczana. 193

zmieszałam z dwoma łyżkami śmietany 18%. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera

Kuchnia po mojemu
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 280

około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według uznania. W międzyczasie (najlepiej kiedy zaczniemy smażyć mięso) w nagrzanym do 145 st. piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placuszki z kalarepą 151

szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować w parowarze. Świetnie smakują na ciepło – lekko chrupiące zewnętrze, kryje delikatny

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania