warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:134/434)

Dietetycznie: stek w sosie z pieczoną marchewką 176

imbirusok z 1/2 pomarańczy2 łyżki oliwy szczypta pieprzu cayennesól gruboziarnista Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy

Brzuszki Łakomczuszki
Kurze nozki z rekawa 127

To chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia.Kurczaka w

Przysmaki Karolki
Pasztet z ciecierzycy z warzywami 126

świtu do zmierzchu. Obiad grzeje się w piekarniku. Małe nóżki biegają po wszystkich kątach. Nadchodzi czas, kiedy to stoły znowu zaczną uginać się pod nadmiarem jedzenia. A co, jeśli dbamy o linię, lub najzwyczajniej w świecie, nie jesteśmy fanami ciężkiej kuchni? Możecie się pokusić o przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i warzyw. Nie wymaga zbyt wielu wyszukanych składników a i pracy(...)której się moczyła i zalać nową tylko na tyle, aby przykrywała ciecierzycę. Gotować 20 minut. W międzyczasie obrać i pokroić w mniejsze części warzywa. Po upływie czasu dodać warzywa i zamieszać. Nie dolewać wody. Dodać również przyprawy (za wyjątkiem czosnku, soli, pieprzu i gałki). Gotować następne 20 minut, aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu odlać wodę (nie wylewać) i wyjąć liście

My simple kitchen
Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną 204

łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.  Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy na mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki,  a czosnek kroimy na plasterki.  Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość.  Warzywa pieczemy

Moja smaczna kuchnia
Kofta z pitą i hummusem 113

danie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu(...)humus . Awokado, pomidory, oliwki i rzodkiewki kroimy wedle uznania. Pitę wkładamy do piekarnika na 4-5 minut (200 stopni), powinna odrobinę urosnąć. Robimy tzatziki: ogórka ścieramy na tarce, czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pitę kroimy, do środka nakładamy hummus, warzywa, tzatziki. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z koftą. Gotowe

Mango Papaja
Kurczak na butelce 166

łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.  Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie kurczak. Kurczaka wyciągamy z lodówki ( aby nabrał temperatury pokojowej ), piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 ºC ( z termoobiegiem(...)butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa. Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia.  Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn. W trakcie pieczenia dodatkowo podlewamy kurczaka zostawionym piwem

Atlas Smaków
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 137

gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek Jałowiec – 2-3 ziarna Składniki - chipsy z parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar. Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę(...)minut regularnie sprawdzając, tak aby parmezan się nie przypalił. Następnie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie a następnie kruszymy na chipsy. Wykonanie: Na talerzu układamy filet z pstrąga wędzonego, który dekorujemy szparagami w emulsji i chipsem z parmezanu. Na talerzu układamy kawałek galaretki z wasabi, warzywa z gastriku i całość skrapiamy oliwą i posypujemy chałką

Kuchnia Bon Appetit
Szaszłyki drobiowe 133

Szaszłyki najczęściej kojarzą nam się z daniem grillowym, ale, ale jak pogoda nie dopisuje tak jak nam w tym roku, trzeba sobie jakoś radzić. W ruch poszedł piekarnik, nie mniej jednak ten sam przepis możecie wykorzystać na grilla. Jedyna różnica jest taka, że przed nadzianiem na patyczki należy je dobrze wymoczyć w wodzie, ponieważ spłonął żywcem;) na grillu. Tak więc(...)waszych upodobań smakowych. W podobne kawałki kroimy warzywa, ja pokroiłam cukinie w grube pół plastry, cebulę na 4  i oddzieliłam warstwy od siebie, pieczarki w grube plastry, a paprykę w ogromną kostkę;). Marynujemy wszystko w pieprzu, oliwie, ziołach i sosie vinegret. Nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni, góra - dół z ustawionym

Życie zaczyna się w kuchni
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 173

Dąbrowskiej . Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ z diety tej trzeba jeszcze wyjść tak, aby nie zaprzepaścić jej efektów. W tym tygodniu do swojej diety włączyłam zakazane dotąd warzywa i owoce, a także odrobinę tłuszczów roślinnych. Ponieważ wielu z Was pyta mnie, co jem w trakcie tego wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich(...)pieczemy przez 30 minut. 9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika.   I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze. Lubicie takie warzywne kotleciki? Zdarza się Wam je przygotowywać? A może

Okiem Blondynki by McBlondi
Szaszłyki z salami 159

Szaszłyki z salami 2015-04-28 13:17:17 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia zielona papryka (250g(...)szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki

Kulinarna Pokusa
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 167

zagościli moja siostra i brat.T ak więc kurak poszedł na pierwszy ogień do piekarnika , a potem ciasto drożdżowe za które mój brat ostatnią muszkę w groszki by oddał. KURCZAK wyszedł chrupiący,mięso soczyste ,mocno nawilżone przez wydostające się piwo z butelki.Możemy go upiec wraz z warzywami ,ja osobno podałam całą miskę surówki ze słodkiej kapusty.Jak jeszcze takiego kurczaka(...)podlewania mięsa podczas pieczenia.Nabijamy kuraka na butelkę z resztą piwa,s stawiamy go z butelką np.na blasze wyłożonej papierem lub naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy go oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 1.5 godz.pamiętajcie ,że długość pieczenia zależna  jest od wagi kurczaka np.jesli kurczak waży 1.20 kg.to Pieczemy go 1 godzinę i 20 minut.!!!!Od czasu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawy wegetariańskie 230

W tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywny mix prosto z pieca :) 164

połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez(...)jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek  - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz  - odrobina soku z cytryny   Składniki na sosy wymieszać, po czym podawać do upieczonych warzyw. SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Marchewkowe tacos – warzywna alternatywa do zwykłych kukurydzianych tacos 171

owoców jest korzystne dla naszego zdrowia. Zachęcam by do każdego posiłku, których powinno być około 5 w ciągu dnia zjeść warzywo lub owoc. Aby dodać do diety dodatkową porcję warzyw przygotowałam tacos z marchewki. Super nadają się na przekąskę, lunch do pracy czy nawet jako potrawa na imprezę czy przyjęcie. Składniki na 8 tacos: 500g marchwi łyżka oleju 150g sera(...)uformuj z nich średniej wielkości kółka. Piecz w piekarniku aż nabiorą złotego koloru. Około pół godziny w 180 º C. Aby uzyskać kształt muszelki ułóż upieczone tacos na butelce lub wałku. Poczekaj aż ostygną. Do środka nałóż to na co masz ochotę. Może to być chilli lub warzywa

wysmienity
Kurczak śródziemnomorski 117

kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, biały pieprz do smaku Warzywa: • 1 cukinia mała • 1 marchewka • 2 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, cukier, pieprz do smaku • gałązka rozmarynu • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Jeśli mamy pierś kurczaka z kostką(...)wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut. • Marchew i cukinię pociąć wzdłuż na jak najcieńsze paski ala makaron. • Wrzucić do gotującej się wody z solą i szczyptą cukru, najpierw marchew, po 4 minutach cukinię, i gotować jeszcze 3 minuty. • Warzywa przesmażyć na maśle sklarowanym

To co kocham