polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. W tym samym czasie nastawiamy wodę na bób. Strączki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie odsączamy, przelewamy zimną wodą dla zachowania koloru i obieramy. W czasie kiedy warzywa się gotują i pieką oczyszczamy dokładnie rybę. Nacinamy ją delikatnie(...)plasterki cytryny oraz nieco posiekanej natki pietruszki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy i układamy na nich rybę. Możemy delikatnie podlać je białym winem (około 50-75ml) i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wysuwamy rybę i obsypujemy bobem, wstawiamy ponownie na 2 minuty. Wyjmujemy całość z piekarnika i posypujemy pozostałą natką pietruszki. Smacznego
Kolizje Smakówfaszerowany bakłażan Z reguły w kuchni, obchodzimy bakłażana szerokim łukiem. Owszem, ze względu na jego dekoracyjny wygląd, lubimy ułożyć te dorodne warzywo w naszym koszu, wśród innych warzyw, czy owoców. Lecz jeśli przychodzi pora na przyrządzenie z niego posiłku, to najczęściej rozkładamy ręce, kręcąc głową i powtarzamy, że gorzki i z twardą skórą i że w ogóle ..... Uważam(...)ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez 7-10 minut. Ciepły farsz układamy w wyjętych z piekarnika bakłażanach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Miód i pieprzstopni, najlepiej z termoobiegiem, do chwili aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce). Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym
Taste Of My Daydałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku 2 łyżeczki za'ataru pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż(...)cieniutkie słupki - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw. Cukinię zblanszować tak jak botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę z resztek ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe
Stare Garysię jakoś złożyło ,że u mnie znów sernik , ale tym razem pieczony i typowo w jesiennym klimacie . Jesienny , bo z dodatkiem dyni . Dynia to takie wdzięczne warzywo , które świetnie się sprawdza w daniach pikantnych, ale również idealnie pasuje do słodkości . Dyniowo i cynamonowo ... , bo to już ten czas gdy wszelkiego rodzaju rozgrzewające przyprawy korzenne dochodzą do głosu(...)piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 1 godziny .Odstawiamy do wystudzenia , a następnie odwinąć dynie z foli i łyżka wyjąć miąższ ze skórek . Odważyć potrzebne nam do sernika 300 g. Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości , bo można je wykorzystywać na wiele sposobów . Wkrótce mam nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa . Wszystkie
Malinowa KawiarenkaMięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą - miodzio! :) Bataty: 4 większe bataty 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Bataty szorujemy, a następnie przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry, polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura(...)wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów 50 g mozzarelli (opcjonalnie) sól i pieprz Wszystkie warzywa oprócz pieczarek myjemy, obieramy i wkładamy do malaksera i drobno rozdrabniamy. Jeśli nie macie rozdrabniacza to po prostu drobno je posiekajcie. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
Cooking Monstersię o to prosiły. Myślałam jak połączyć te warzywa w coś smacznego i wpadłam na pomysł placków. Placki wyszły świetne, na pewno jeszcze do nich wrócę. Delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą batata. Więc jeśli lubicie smak batatów to te placki na pewno przypadną wam do gustu. Placki upiekłam w piekarniku dzięki czemu są bardzo lekkie i zdrowe
HealthyCreationskostkę i jeszcze chwilę wszystko dusimy. 8. Tak przygotowane warzywa, mieszamy z ugotowaną kaszą i doprawiamy według uznania. 9. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut(...)Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać np z domowej roboty ketchupem. A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje ulubione sposoby na jej przyrządzanie? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach A jeśli nie przepadaliście do tej pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu! Smacznego! P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser
Okiem Blondynki by McBlondiKebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie bardzo popularne w Niemczech, gdzie w niektórych dzielnicach Berlina na każdym niemal rogu znajdziecie miejsce gdzie Turcy sprzedają swój narodowy przysmak . Zapewniam Was, że nie będziecie czuć się rozczarowani robiąc to danie- jak powiedział(...)Przenosimy do foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min.Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także-pomidoryogórkicebulęsałatęsosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśnikiWarzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki EdytySałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
BullioSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
BullioSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
BullioPieczony boczek, choć siłą rzeczy nie uchodzi za szczególnie dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny(...)być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności jakie trzeba wykonać jest minimalna i w zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie „na czas” i nie wymaga żadnej szczególnej techniki. Boczek pieczony w winie
Kulinarna PokusaZiemniaki z piekarnika to pyszny dodatek obiadowy. Sposobów na ziemniaki jest bardzo wiele. Ja przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, aby się nam nie znudziły ;) Chrupiące, złociste, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Idealny dodatek do mięsa, warzyw czy ryb. Robi się je bardzo szybko i prosto, z pewnością zasmakują każdemu :) Składniki: * 1 kg ziemniaków * 5-6 łyżek(...)obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Pokroić w nieduże kawałki. W misce wymieszać olej z przyprawami i ziołami, dodać ziemniaki i wymieszać. Wszystko odstawić na godzinę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 40 minut, co jakiś czas przewracać ziemniaki na drugą stronę
Zrób to smaczniepieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 200 stopni. Jeśli chcesz w szybki sposób przygotować cały obiad, obok filetów kurczaka rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. Polecam także… – Buraczki
Kulinarne S.O.S.