warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:119/434)

Cukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna ! 178

Cukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna ! Cukinia pieczona w piekarniku z serem.       Cukinia pieczona w piekarniku z serem, ten przepis ostatnio podbija

Kuchnia na wzgórzu
Super pasztet w galarecie 194

odstaw. Ciecierzycę zmiksuj z masłem orzechowym, siemieniem lnianym i jednym jajkiem na pastę. Odcedzone mięso i warzywa zmiksuj z komosą ryżową, jajkami, ziołami, skórką z cytryny i przyprawami. Wymieszaj z pastą z ciecierzycy, orzechami i śliwkami,  ewentualnie dopraw do smaku według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 180'C, f ormę posmaruj olejem kokosowym i obsyp bułką tartą. Przełóż masę(...)pietruszkę, przykryj pokrywą, gotuj  20 min/Varoma/obr. 1. Dodaj do Varomy pokrojoną wątróbkę,  gotuj   10 min/Varoma/obr. 1. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj.  Mięso i warzywa odstaw. S iemię zalej 2 łyżkami gorącego wody,  pozostałą wodę przelej do innego naczynia . Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, zmiksuj 5 s/obr. 5. Zgarnij składniki na dno naczynia

SzczyptaSmaQ
Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie 158

pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną

Qlinarnie i Qlinarnie
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 196

granulowanego,Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem.Przygotowanie:Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać.Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec 40 minut, w 90 stopniach.Podzieli

SzczyptaSmaQ
Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana 126

pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko(...)kolendry/pietruszki Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).Smacznego Post Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana

UgotujmyTo.pl
Kotletoplacki z cukinią i marchewką 137

ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z cukinią i do całości dodajemy posiekane, bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmielone siemię lniane mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw. Wsypujemy mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie(...)słonecznika lekko dociskając. Wkładamy do nagrzanego na 220 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 15 minut, aż góra się zarumieni. Po tym czasie delikatnie przewracamy „kotletoplacki” na drugą stronę i pieczemy w tej samej temperaturze kolejne 10 minut. Dla użytkowników Thermomixa – wszystkie warzywa rozdrabniam w maszynie, ale osobno. Najpierw cebulę, później marchew

gutfut
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 148

takie świeże, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe). Oczywiście składników na pasztet nie odmierzamy co do dekagrama, jak w aptece, robimy je na oko, mniej więcej zachowując proporcje między poszczególnymi składnikami. Zatem podaję przepis na niezły pasztet - wbrew znaczeniu tego frazeologizmu - pasztet wychodzi naprawdę wyśmienity. Tajemnica delikatności tego pasztetu tkwi w dodaniu warzyw i bulionu, dzięki którym pasztet(...)szklanki bulionu (pozostałego z ugotowania warzyw, wołowiny i indyka), mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, tartym korzeniem lubczyku i solą (my dodajemy jajka na samym końcu, masę można było spróbować i ewentualnie doprawić wg smaku). 4. Na końcu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do aluminiowych foremek wkładamy do piekarnika i nastawiamy temp. na ok.150-160stopni. Pieczmy ok 45 – 50 minut

W mojej kuchni
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 230

odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kasza jaglana , kruszonka , rabarbar

https:KKuchniaMniam
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 217

jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników.     Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku   Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku(...)posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można

Matka Żywicielka
Kurczak w marynacie teriyaki 145

ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek(...)Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Składniki marynaty teriyaki pół szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego  3 łyżki octu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone zielone szparagi na śniadanie 244

Zawijamy każdy szparag dookoła w szynkę parmeńską i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane warzywa wbijamy jajka i posypujemy je serem mozzarella. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy na ok 12 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

ChilliJemy
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kurczakiem i oliwkami 137

tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przyprawić do smaku. Papryki umyć, odciąć górną część warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę

My simple kitchen
Wytrawne warzywne babeczki 124

Rozprowadzić kolejną warstwę masy do silikonowych foremek. Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi, jajkiem i gałką muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych. Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wyjąć

Dietolog
Warzywa w cieście francuskim 141

Olej tłuszcz do formy Wykonanie: Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczona formę(część ciasta odłożyć do ozdobienia) i wyciągnąć brzegi. Warzywa wyłożyć na patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i mieszając podgrzać z solą do smaku. Następnie przestudzić, wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Warzywne frytki 126

pietruszki 2 buraki sól,pieprz pęczek koperku szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Warzywa pokroić w słupki. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem, suszonymi pomidorami i bazylią. Dodać oliwę i wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Warzywne frytki podałam z rybą gotowaną na parze ale można

Olga Piecze i Gotuje