warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:113/434)

Kurczak z ryżem 219

smaku. Jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy świeżej papryczki, to właśnie teraz dosypmy szczyptę chili.  Wsypujemy garść suszonych warzyw. Lekko mieszamy wszystkie  składniki.  Odłożone ćwiartki kurczaka wkładamy do garnka z ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa.  Potrawę można

Kulinarne przemyslenia
Grzyby... grzyby suszone 168

suszeniem grzybów. Grzyby można suszyć pokrojone na mniejsze kawałki i rozwieszone na nitce nad kuchenką, można ususzyć je w piekarniku przy odpowiedniej temperaturze, można suszyć na słońcu, rozwieszone na sznureczkach. Ja suszę grzyby w suszarce przeznaczonej do suszenia grzybów, owoców, warzyw... Wszystkie grzyby przeznaczone do suszenia kroję w cienkie plasterki jak chipsy i układam na tackach suszarki. Kapelusze układam osobno

Kuchnia u Krysi
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 186

wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut). W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Cebulę kroimy w kostkę

Kolizje Smaków
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 185

mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przepięknej i przepysznej niedzieli

pieprzny smaczek
Placki ziemniaczane z mięsem 101

Przepis na nietuzinkowe placki ziemniaczane z mięsem i marchewką, pieczone w piekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego

e-PrzepisyKulinarne
Tort…ziemniaczany 190

manną, bułką tartą, czy np. jak ja, zmielonymi pestkami słonecznika. Do formy przełożyć 2/3 masy ziemniaczanej. Na wierzch poukładać warzywa w kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem

gutfut
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 217

minut na większym ogniu do zbrązowienia i odparowania soku, co jakiś czas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj

Anioszek w kuchni
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką w piwnej zalewie 142

plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Dodać 3/4 pokrojonych warzyw. Następnie ułożyć białą kiełbasę, a na sam koniec pozostałe warzywa. Całość posypać solą, pieprzem oraz majerankiem, Zalać piwem i zalewą z garnka (tam, gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do  piekarnika rozgrzanego do 180ºC   . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym

Ugotować
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 180

piekarnika na kilka minut - do czasu aż ciasto będzie upieczone, a mozzarella przyrumieniona.  Pizzę ostrożnie wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz, ułożyć na niej szynkę parmeńską, rukolę i posypać parmezanem (do krojenia parmezanu świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw ;)) Pizzę skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Golonka w piwie wg M. Gessler 139

cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając

Kubki smaku
Karp zapiekany z warzywami. 112

kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie nachodziła. Zalewamy winem lub bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C . Pieczemy około 30 min.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowy pasztet 152

najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając.  10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy

NA MOIM TALERZU
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 163

świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta

Kuchnia Ellie
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 113

oleju. Do środka papryk wkładać farsz. Na wierzch wykładać po łyżeczce pasty tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez ok. 20-30 minut.    ------------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane pęczakiem Papryki faszerowane warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
dietetyczna ryba po grecku 166

lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło lub na zimno

Miód i pieprz