warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:115/434)

Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 155

pieczone ziemniaki. Niestety nie pieczone w ognisku, tylko w piekarniku. Szczelnie otulone folia aluminiową podczas pieczenia zachowują wszystkie swoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami. Jest pysznie! Polecam!      Ja dodałam je do kurczaka pieczonego z warzywami (piekłam wszystko w jednym momencie). Rewelacja!!! Składniki na ziemniaki pieczone w folii(...)niedźwiedzim, lub inny) sól SALSA Z POMIDORÓW: 2 duże, dojrzałe pomidory, obrane 1 mała cebulka oliwa sól pieprz listki bazylii lub oregano, lub zielonej pietruszki      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy, osuszamy. Przygotowujemy 4 arkusze filii aluminiowej i w każdy z nich zawijamy osobno ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja piekłam kurczaka

Rozpustne gotowanie
Pierś kurczaka pieczona z serem i pomidorami 143

tylko pomidory, możecie ułożyć na mięsie krążki cukinii, pieczarek, cebulki, bakłażana, tartą marchew. Będzie pysznie! Obiad podaję zazwyczaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Do tego surówki rozmaite, pieczone warzywa lub sałaty z winegretem. Polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry pomidora malinowego tarty żółty ser sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej(...)temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę tartego sera, równomiernie i po plastrze pomidora. Piekę ok. 20 minut. Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli i marchewki. Danie dekoruję kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Ziemniaki można podać ze świeżo

Zasmakuj Kuchni
Wiosenny tuńczykowy lunch 164

wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki,  pomidorki  koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.  Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle

Wanilia i Kardamon
Zupa z dyni 231

pięknym energetycznym kolorze!:) Zupa z dyni Temperatura pieczenia dyni: 200 o C | Czas pieczenia dyni : do miękkości Składniki 1 dynia, średnia 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 200 g warzyw mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych) 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru(...)mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości (tak by można ją było później pokroić w kostkę).  Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać przyprawy. Chwilę podsmażyć a następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 168

czas na odpoczynek...? Stawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania(...)otwory pesto, następnie obsmażamy schab ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy 3. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa -  ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie

Słodki Kompromis
Kurczak zapiekany na makaronie i warzywach 141

pióra cebulę i ząbki czosnku. Posypujemy listkami szałwii i igiełkami rozmarynu. Zalewamy przygotowanym sosem. Jeśli nie przykrywa warzyw w całości, dolewamy odrobinę śmietanki lub po prostu wody. Na środku układamy podpieczonego kurczaka (bez wytopionego tłuszczu) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. W trakcie możemy zamieszać składniki, głównie ze względu na makaron, który bliżej krawędzi formy lubi się „spiec

Kuchnia w czekoladzie
Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru 171

dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj krem można wzbogacić słodką śmietaną Pieczona brukselka Składniki 500 g fioletowej brukselki olej syrop imbirowy Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C  oczyść brukselkę z uszkodzonych listków każdą przetnij wzdłuż na pół na dużej blaszce rozłóż

Szybko Szybkowar
Drobiowe szaszłyki z grilla 251

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki faszerowane 146

Ziemniaki faszerowane Ziemniak to warzywo uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany.  Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa

Gotuj Się Kto Może
Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji 103

tarce na dużych oczkach Zostawić warzywa na sicie na ok 10 minut po czym odcisnąć z wody Przełożyć warzywa do miski, dodać jajko, mąkę i olej, dokładnie wymieszać Doprawić Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką niewielkie placki Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut

HealthyCreations
Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru 149

dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj krem można wzbogacić słodką śmietaną Pieczona brukselka Składniki 500 g fioletowej brukselki olej syrop imbirowy Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C  oczyść brukselkę z uszkodzonych listków każdą przetnij wzdłuż na pół na dużej blaszce rozłóż

Szybko Szybkowar
Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą 411

mozzarelli przekroić na pół. Ciastko francuskie ułożyć na papierze do pieczenia. Układać rzędami, naprzemiennie upieczone i uprzednio wystudzone warzywa, w taki sposób aby lekko zachodziły na siebie. Całość polać dwoma łyżkami oliwy i posypać czarnym pieprzem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Tarta z ciasta francuskiego z żółtą cukinią, pomidorami i mozzarellą Smacznego! Tarta z ciasta

mecooks
Pieczarki Portobello ze szparagami 130

oliwie. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki, wraz z kawałkami szparagów. Łebki odkładamy na razie na bok. Warzywa na patelni solimy i pierzymy, smażymy przez 10 minut. W międzyczasie pieczarki malujemy oliwą, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą wodę, wylewamy ją. Po tym czasie pieczarki wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana 180

mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować w garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowym zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min. Po tym czasie posypać startym serem i zapiec jeszcze

Mama z miasta
Szarlotka sypana. 125

drugą część jabłek i cynamon.Na jabłka trzecią część sypkich składników . Na wierzchu ścieramy na tartce albo obieraczką do warzyw masło . Musi znaleźć się na całej powierzchni ciasta ,bo w trakcie pieczenia zespoli ciasto w jedną całość . Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut

Ladylaura.
PIZZA NA CIEŚCIE GRYCZANO-KALAFIOROWYM 196

mąki i ugniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Formujemy spód pizzy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220c na 10-15min - pieczemy do momentu, gdy pizza się wyraźnie zarumieni. Jeśli chcemy zapiekać pizze razem z warzywami to najpierw pieczemy ją parę minut samą, a później nakładamy składniki. Ja upiekłam sam placek, a później posmarowałam sosem

Kasia Sarna
Udka pieczone z sosem sojowym i warzywami 175

zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć udka z marynaty i włożyć do naczynia żaroodpornego.  Pokroić warzywa i ułożyć je na udkach razem z natką, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Wszystko posolić i popieprzyć, Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć kurczaka, przekręcić na drugą stronę i polać

The Sweet Damsel
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 140

cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj.  Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 217

wierzchu kawałki camembertu. Tak przygotowane naczynie przykrywamy folia aluminiową błyszczącą stroną od spodu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy do momentu aż ser się zrumieni. Podajemy np z ryżem i warzywami

Piekielna Kuchnia Pati
PASZTET DROBIOWY 123

udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet

Z Majeczką w kuchni
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 125

Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego).   Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. ps. Ja przeważnie robię to danie dzień wcześniej, bo według mnie na drugi dzień jest

greenscarf
Pieczony olbrzym - Łosoś z piekarnika 142

ryba za bardzo przejdzie ziołami okazało się że wyszła idealnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się

Piekielna Kuchnia Pati
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 141

bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zrazy z mięsa mielonego 153

słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo

Maminek kulinarny
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 92

łodygi, przycięte od strony różyczek i drobno pokrojone). Zagotować ponownie całość, zmiksować jeszcze raz jeśli dorzuciliśmy kolejną porcję warzywa, doprawić solą, mielonym białym pieprzem. W czasie gotowania przygotować grzanki - kromki chleba posmarować odrobiną masła, pokroić w kostkę i piec w piekarniku pod grillem (lub usmażyć na patelni) na złoty kolor. W wersji lekkiej - zrumienić chleb bez tłuszczu, a w wersji

Right Behind The Kitchen
Makaron zapiekany z warzywami i mozzarellą 153

oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 179

łyżki na posmarowanie mięsa). Na patelni podsmażyć mięso przez chwilę z każdej strony, tak aby zamknąć "pory". Warzywa przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kaczka nadziewana farszem z borowików 190

marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso

Nie tylko w kuchni
Szynka pieczona 165

włożyć ją do brytfanny wlać 1/2 szklanki wody i tłuszcz ze smażenia . Przykryć . Krok 6 . Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać. Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić śmietaną i wykorzystać jako

Eli Gotowanie
Buła i spóła, czyli śniadanie mistrzów 117

piórka paprykę. Wylewamy na to jajko i posypujemy szczypiorkiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20-25 minut ( w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko). Podajemy z pomidorkami, lub innymi warzywami. Smacznego

ChilliJemy