warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:122/434)

Kotlety jajeczne z kalafiorem 274

się porozpadały. Postanowiłam więc resztę upiec. Po 20 minutach spędzonych w piekarniku były... idealne! To było TO ! Zwarte, pyszne, takie jakie właśnie chciałam...  Ogólnie jestem bardzo zadowolona i dlatego chętnie dzielę się z Wami tym przepisem :) Z racji tego, iż są one dość czasochłonne, radzę jajka i warzywa ugotować dzień wcześniej. To znacznie ułatwi pracę. Kotleciki najlepiej podawać(...)twardo. 1/2 kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, a następnie ugotować al dente w lekko osolonej wodzie .  Marchewki również umyć, obrać, a następnie ugotować do miękkości. Jajka i warzywa odcedzić, po czym przelać zimną wodą. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na łyżce masła, odstawić. Jajka obrać ze skorupki i drobno posiekać (można użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej

Kuchnia Ellie
Duffinki z warzywami, Salvo ocalony 166

Bardzo szybki pomysł na obiad. Fasolkę ugotuj na parze (lub w wodzie), duffinki (kuleczki ziemniaczane) upiecz w piekarniku razem z kalafiorem (wcześniej wymieszaj różyczki z oliwą

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryba pieczona w papilotach z warzywami. 203

Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)gotować na małym ogniu przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około

Ladylaura.
Gicz wołowa z warzywami. 114

stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego do temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne. Jako dodatek warzywa duszone

Kulinarny karnet Christophera
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 155

możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku do mrożonek, aby nie sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują(...)niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można

Między kuchnią a pokojem
Akademia CookUp - Wieprzowina 205

miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować(...)woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus! Tak schabowe! I nikt

Plate of Joy
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 156

bułek wypiekanych samodzielnie. W innym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka(...)folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut. Mają być ciepłe i chrupiące. Cebulę kroję w piórka, szkle na tłuszczu wraz z plastrami cukinii. Bułki rozkrawam na pół, smaruję mieszanką majonezu i serka kremowego. Układam sałatę, warzywa pokrojone w plastry, cebulę i cukinię. Przykrywam mięsem i drugą częścią bułki SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Crumble z kurczakiem i papryką 138

Lubicie crumble z owocami? Ja bardzo. Tym razem jednak crumble z kurczakiem i papryką., czyli kurczak pod kruszonką. Świetna zapiekanka, sycące danie. Upały minęły, piekarnik można odpalać i aż jest chęć do gotowania. Jednak doba powinna być dłuższa, bo czasami brakuje czasu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml rosołu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka(...)solą, pieprzem i płatkami chilli. Dusić około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 147

piekarniku kasza gryczana ugotowana na sypko olej z ostropestu oliwa z oliwek Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra. Dosmacz solą. Przykryj(...)złoto. Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.  Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony łosoś z awokado i koprem włoskim 172

jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup(...)pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska Pieprz czarny Trawa cytrynowa do przybrania Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut 2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki

Kuchnia PROzdrowotna
Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu 118

połowy cytryny 1 laska cynamonu Przygotowanie konfitury z cukinii i jabłek z nutką agrestu: Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 175 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na grubym tarle lub pokroić na małe(...)godzinę, aby puściła cały sok. W międzyczasie obrać jabłka, pozbyć się gniazd nasiennych. Owoce zetrzeć na tarlce. Gdy cukinia puści sok – odcedzić go i gotować warzywa przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać jabłka i laskę cynamonu. Gotować przez kolejne 30 minut, aby rozgotować jabłka

KuchniaWeDwoje.pl
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 170

jest tyle co Włochów. Zresztą tak naprawdę do garnka można wrzucić każde warzywo, wzbogacające smak zupy. Nam szczególne spodobał się pomysł z dodaniem białej rzepy. To dość często pomijane warzywo, co jest dla niego krzywdzące. Ma dość ostry smak, na tyle wyczuwalny, że nasze minestrone na koniec nie potrzebowało dodatku pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać(...)laurowego kilku gałązek natki pietruszki i tymianku oraz rąbka od parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Wstawiamy do środka umytą paprykę. Pieczemy 20 minut. Paprykę można też upiec w mikrofali (5 minut), albo wrzucić do zupy surową razem z pozostałymi warzywami. Krok 2 Marchew siekamy w krążki, cukinię w półksiężyce, a rzepę i selera naciowego w kostkę

Niedzielny kucharz
Sałatka grecka - po mojemu 328

postanowień. Jadam 5 posiłków dziennie, w tym dużo warzyw i owoców. Ach! Najgorsze jest to, że zbliża się ta nieszczęsna sesja, eM. ma również pełno roboty (praca inżynierska i ostatnie egzaminy), straszne jest to życie studenta, prawda? ;) Dziś mam wolne, więc w końcu wyładuję swoją energię w kuchni, stęskniłam się za piekarnikiem, więc pewnie będzie chodził cały dzień

Słodkie Przyjemności
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 133

ciepłe miejsce  3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 4. Pesto - wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem 5.  Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i dłonią wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski  6. Ciasto dzielimy

Słodki Kompromis
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 143

każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem

Pobite gary Barbary