warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:111/434)

Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 325

cebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka rybna 172

wegetą. Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka

Kuchnia Danusi
Pstrąg z warzywami 110

łyżki oleju2 łyżki oliwyPanierka:1 jajko4 łyżki bułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym

Emcia Pichci
Domowe burgery 173

pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem

Ze smakiem i z pasją
Śląskie kolorowe szaszłyki 153

szyki, wówczas możecie upiec je w piekarniku. Co prawda nie będą one miały tego smaczku z grilla, ale również będą dobre. Kiedyś zrobiłam taki trik, że podpiekłam szaszłyki w piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów(...)zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu, to pamiętajcie by przykryć szaszłyki folią i najlepiej schować

Smakowy Raj
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 149

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.   300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo(...)minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół

Di gotuje
Kurczak w sosie marchewkowym 172

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa(...)muszą być miękkie. Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać. Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać. kurczak w sosie marchewkowym

O kuchni z uczuciem
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 172

lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych

Kulinarne przygody Gatity
Duszony kurczak w warzywach 113

tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek  oliwy z oliwek 3 ząbki  czosnku plus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku(...)mięso. Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą  być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną one w naszym naczyniu

Viola cooks with passion
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 146

łyżki kwaśnej śmietany 4 jajka 1 jajko roztrzepane do smarowania ciasta sol,pieprz Przygotowanie :  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 1cm  Cebule obrać i pokroić w ósemki. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, przyprawami (tymiankiem i kolendra) oliwą i solą. Przełożyć(...)blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia można kilka razy zamieszać. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przypieczone. Gdy warzywa będą upieczone, dodać do nich świeże zioła (natkę pietruszki i kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta

Codzienne Gotowanie
Szaszłyki na pożegnanie 172

letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki(...)mocno rozgrzanym ruszcie. Szaszłyki warzywne 2 kolby świeżej kukurydzy 1 większa lub 2 mniejsze papryki czerwone 2 cukinie zielone 1 cukinia żółta 500 g pomidorków koktajlowych Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego 2 ząbki czosnku Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez

Pełny talerz
Szparagi zapiekane z serem 186

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie

My Chcemy Jeść
filet pod paprykową pierzynką 158

jakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie.  Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka(...)płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Meksykańskie burgery 147

Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe

Mania Gotowania
PIECZONE ZIEMNIAKI Z POSYPKĄ 401

inna...bo jest zapieczona razem z ziemniakami i składa się z kawałków kurczaka, pieczarek oraz sera żółtego - wychodzi taka a'la zapiekanka. Do tego można podać osobno sałatkę z warzyw i koniecznie ulubiony sos. Rewelacja! Składnik: (na 4 porcje) 5 ziemniaków 1 filet z kurczaka 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego 3-4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Bazylia(...)kurczaka, następnie rozkładamy pieczarki i wszystko posypujemy serem (powinien nam powstać taki mały kopczyk 😉). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min., aż se się ładnie roztopi. Podajemy z ketchupem lub sosami, np. czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw. Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Kuchnia MagdaLeny