warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:111/434)

Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) 142

odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa. Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Schab zapiekany z warzywami 687

garnkach. Dlatego obiad był szybki, ale bardzo smaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania? Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor

O kuchni z uczuciem
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 513

natkę pietruszki. Dodajemy rozkłócone widelcem jajko, doprawiamy do smaku tak jak lubimy, ja wykorzystałam mieszankę ziół do sałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam z nadmiaru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca 96

dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około

Tureckie Przepisy
Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 281

ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

R'n'G Kitchen
LASAGNE 155

wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość. Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem. Smacznego

potrawyregionalne
Warzywna zapiekanka z kurczakiem i kuskusem 184

dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez 3 minuty. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kaszę kuskus wraz z warzywami i odcedzona kukurydzą i posypujemy serem mozzarella. Mieszamy.  Wstawiamy zapiekanke na 20-25 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Smacznego

ChilliJemy
Pierś z indyka po azjatycku z mleczkiem kokosowym 161

doprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez 40 minut

ClauditteMissCooking
Curry z dyni 170

brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny  Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około 15-20 min ( aż zmięknie).  Cebulę pokroić w moje ulubione piórka i wrzucić na rozgrzany olej, dodać

Jemy Pijemy
Szynka wieprzowa w białym winie 127

rzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około półtorej godziny (do kruchości mięsa). Po wyjęciu szynki na talerze, polecam (choć tym razem tego nie zrobiłam) warzywa, które prawdopodobnie i tak będą rozgotowane, przetrzeć przez sito/zmiksować razem z winnym sosem. Można też ewentualnie zagęścić go w rondelku

Kuchenna Kontrrewolucya
Detoks - dzień 2 178

białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie  Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja

pyszne zdrowości
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 117

miski.  W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku.  Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Uzyskasz w ten sposób pyszny skarmelizowany czosnek, którym możesz posmarować kromki chleba

Roślinna - blog wegański
Jajka z szparagami w kokilkach 89

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej

Milion Smaków
Lasagne warzywne 107

warstwą płatów lasagne, wyłożyć na nie trochę pomidorów, część warzyw, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą płatów lasagne, pomidorami, resztą warzyw, serem.  Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, przykryć resztą pomidorów – płaty powinny być całkowicie przykryte pomidorami, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale .... Wiem, zdjęcia mocno kiepskie... ale .... zastawa

królestwo garów
Pieczone bataty/ziemniaki 610

mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane warzywa pokroić na grube frytki. Pokrojne warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i skropić olejem. Wymieszać i następnie oprószyć tymiankiem i przyprawą do sałatek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut na funkcji termoobieg. W międzyczasie kilka razy przemieszać drewnianą łopatką

Monia miesza i gotuje
Brokuł pod imbirowym beszamelem 141

stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły   2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki

W SMAK
Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem 140

miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać

UgotujmyTo.pl
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 288

rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor.  Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta

Kitchens Alphabet
Frittata z dynią i parmezanem 152

dodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem. podsmażamy dynię z papryką i pomidorem

Bon Appetit Małgorzaty
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 185

Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec

Stare Gary
Lasagne 199

dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)! ***** Peas and carrots (fresh

Projekty ze smakiem
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 315

cebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka rybna 170

wegetą. Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka

Kuchnia Danusi
Pstrąg z warzywami 107

łyżki oleju2 łyżki oliwyPanierka:1 jajko4 łyżki bułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym

Emcia Pichci
Domowe burgery 170

pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem

Ze smakiem i z pasją
Śląskie kolorowe szaszłyki 149

szyki, wówczas możecie upiec je w piekarniku. Co prawda nie będą one miały tego smaczku z grilla, ale również będą dobre. Kiedyś zrobiłam taki trik, że podpiekłam szaszłyki w piekarniku, po czym położyłam je na grill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów(...)zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu, to pamiętajcie by przykryć szaszłyki folią i najlepiej schować

Smakowy Raj
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 147

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.   300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo(...)minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół

Di gotuje