warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:139/434)

DOMOWE BURGERY WOŁOWE 160

burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił.  Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę.  Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 121

Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

U Fiolki
Jesienna lasagne z dynią 160

połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem  w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się

Wanilia i Kardamon
Tarta z brokułem i kalafiorem z sosem jogurtowo-pomidorowym 110

Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły. 2 jaja zmiksować ze śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać

Zielona Kuchnia
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 124

wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia Bazylii
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 94

wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia Bazylii
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 147

osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie osączyć na sitku. Pozostałe warzywa również bez oleju podsmażyć na średnio rozgrzanej patelni, delikatnie posolić i odstawić.  Kurczaka zgrillować, a po przestygnięciu pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Jeśli chcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza jest

Lubię to gotuję
Frittata z bobem i pomidorkami 138

jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi o to, aby warzywa nie zatonęły w jajku, by frittata ładnie wyglądała).  Na chwilę (2-3 minuty, lub do czasu aż frittata będzie rumiana, uważać aby nie przypalić!) wstawić pod górną grzałkę piekarnika nagrzanego na 75-100 stopni, aby frittata z wierzchu ładnie się przyrumieniła i urosła. Natychmiast

Codzienne Gotowanie
Dieta CTZO, dzień drugi 114

słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego

Kucharzyca
Pieczone kotlety orzechowe. 165

kilka godzin w lodówce/pominąć ten krok jeżeli się śpieszymy. Uformować kotlety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 40min, przewracając na drugą stronę w połowie. Poddawać w pełnoprawnym burgerze, a może i w tortilli? Z kaszą, ryżem.. lub po prostu z warzywami, czy sosem

More food, love and dreams
Soczysta polędwica 162

worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 138

Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

Fiolka w kuchni
" Risotto " z kaczką i bobem 140

kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, wszystkie warzywa oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Cukinia grillowana z fetą 167

sera pomiędzy "plastry" cukinii, uważając, aby nie rozdzielić ich od ogonka lub wierzchołka. 4. Nadziane warzywa położyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, posypać przyprawami (z solą ostrożnie, bo ser jest dość słony). Zawinąć w folię i zabrać na grilla lub piec w piekarniku, rozgrzanym do 210°C, koniecznie  z funkcją grill (cukinia ze zdjęć jest właśnie

Kuchnia Prezydentowej
Biszkoptowy omlet z jarmużem, marchewką i serem feta 131

mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się. Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wtedy krótko podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego

Codzienna kuchnia niecodzienna