warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:145/434)

Amarantusowe babeczki z burakami 144

szklanki ugotowanych i pokrojonych w mała kosteczke buraków. (Sprawdza się również inne warzywa) Przygotowanie : Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki (oprócz buraków  ) umieszczamy w dużej misce i miksujemy na gładką masę. Dodajemy buraki,  mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg i pieczemy około 20 minut - do suchego patyczka

Szkrab Je Sam
Kurczak pieczony z marchewką i cebulą o smaku wędzonym 107

przyprawami. (Możecie użyć dowolnych przypraw, ale nie zapomnijcie o soli wędzonkowej.) Mięso z warzywami umieścić w rękawie do pieczenia, a następnie worek szczelnie związać i schować do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 230 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Następnie temperaturę obniżyć

Di gotuje
15 pysznych przepisów na piknik 127

transportem i konsumpcją w plenerze. Polecam Wam też kolorową tortillę z piekarnika (z ziemniakami i kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka. Sałatki Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z pieczonych buraków 138

kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula(...)posypać tymiankiem). Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką

Pociąg Do Kuchni
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 129

układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy. Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować w ten sposób zapiec inne warzywa, np fasolkę szparagową czy marchew. Smacznego

Co na wege obiad?
Naleśniki z warzywami 393

Dziś propozycja na wykorzystanie warzyw :)  Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak pieczony na butelce piwa 120

szyjka ledwo tylko wystawała znad kurczaka), umieszczamy w wyższej brytfannie, a dookoła układamy warzywa pokrojone na kawałki i wymieszane z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę na każdy kilogram kurczaka. Nasz miał około 1,5 kg więc siedział w piekarniku około 90 minut. Piwo nie wycieka z butelki, raczej tylko delikatnie paruje czyniąc

Marder&Marder Manufacture
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 195

palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy.  W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego

MarciochaKucharzy
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 213

ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195°C piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 967

wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :)Inspiracja: przepisy-biedronka

Świat Domowej Kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 152

paprykę, myję, osuszam dzielę na 4 i każda obieram ze skórki obieraczką od warzyw. Kroję w większą kostkę.- mozzarelle osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w słupki- ciasto już wyrośnięte wyjmuję z miski i delikatnie ugniatam przez ok 2 minuty i odstawiam na kolejne 10 minut.- piekarnik rozgrzewam do 220 stopni- cisto rozwałkuję na kształt prostokąta ok grubości

Basia w kuchni
Danie jednogarnkowe 1152

aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy domowej dzięki cemu

Moje domowe kucharzenie
Słodko-ostry krem z pieczonej papryki i pomidorów 245

wiem jak Wy, ale jeśli ja miałabym wybrać warzywo, które lubię najmniej, chyba padłoby na paprykę. Ale tylko surową.  Każda inna postać, czy to pieczona, czy duszona jest dla mnie po prostu pyszna. Uwielbiam leczo i paprykę w zapiekankach warzywnych. Stąd ten przepis.  Krem jest ostry dzięki papryczce chili, a jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów i papryki(...)Pieczemy kolejne 20 minut. 3. Do piekarnika dorzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Pieczemy 20 minut, cały czas w tej samej temperaturze. 4. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy papryczkę chili i podduszamy wszystko do miękkości. Pod sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszmy. 5. Upieczone warzywa po wystudzeniu obieramy ze skórki (powinna

kuchnia do kwadratu
Zupa z buraczkow i ryby 117

wody 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Wykonanie wywaru Dobrze wymyte ości i resztki ryb ułożyć na blaszkę na papier. Dołożyć pokrojony seler,cebulę i czosnek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C,przez 30-35 minut. Upieczone składniki włożyć do rondla ,dołożyć resztę składników ,zalać woda i gotować do zmniejszenia wywaru do ⅓ objętości,około 2 godziny. Gotowy wywar(...)gorącej wodzie około 4 minut. Do miękkich warzyw dodać buraczki i całość zagotować .Mąkę rozrobić ze śmietaną i dodać do zupy. Całość doprawić solą i pieprzem. Dodać masło. Płat tołpygi umyć ,osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w oliwie z kminkiem. Przełożyć na papier do pieczenia na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 ° Cz termoobiegiem 8-10 minut. Dodać

w mojej kuchni
OWSIANY OMLET Z GRZYBAMI + FILMIK 120

Omlet z płatkami owsianymi jest bardzo smaczny, lekki i pyszny. Dzisiaj podałam go z grzybami i warzywami. Wyszedł bardzo pyszny.     SKŁADNIKI : 4 jajka 2 łyżki płatków owsianych, drobnych szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka masła klarownego      DODATKOWO : 150 g grzybów leśnych 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku 2 łyżki gęstej śmietany(...)patelnią do piekarnika i pieczemy jeszcze kilka minut. Grzyby i cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z masłem klarownym, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podpiekamy, wlewamy wodę i prużymy aż grzybki się podpieką. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy i gotowe. Upieczony omlet przekładamy na patelnię, na to porcja grzybów oraz pokrojone warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli